Interliber 2013. godine - Odabrali smo više od 80 najboljih naslova!

Portal Najbolje knjige i ove je godine detaljno proučio ponudu hrvatskih nakladnika na predstojećem sajmu knjiga i učila. Donosimo vam izbor najboljih djela publicistike i beletristike koje ćete moći razgledati i kupiti od 12. do 17. studenoga na Interliberu u Zagrebu

Big 741 2463

Piše Tanja Tolić
(Klikom na fotografiju s lijeve strane možete razgledati galeriju naslovnica!)

Više od 80 knjiga 15 najvećih hrvatskih izdavača ušlo je u naš ovogodišnji izbor najboljih knjiga koje izlaze u povodu tridesetšestog Interlibera. Ovogodišnji sajam knjiga i učila trajat će od 12. do 17. studenoga. Radno vrijeme Interlibera 12., 13., 14. i 17. studenoga bit će do 20 sati, a u petak i subotu knjige će se moći razgledati i kupiti sve do 21 sat.

Najveća zvijezda ovogodišnjeg sajma je američki pisac Adam Johnson, dobitnik Pulitzerove nagrade za književnost u 2013. godini za svoj roman o Sjevernoj Koreji “Sin Gospodara Siročadi” kojeg je u Hrvatskoj objavio Lumen. Posjetitelja će Johsona imati prilike uživo upoznati u petak, 15. studenoga, u 12 sati na štandu Školske knjige. O knjizi će, uz autora Adama Johnsona i voditeljicu Vlatku Kolarović, govoriti književni kritičar Tportala Gordan Duhaček, novinar HTV-a Josip Šarić (autor nagrađenog dokumentarca “Sjeverna Koreja - Gladna djeca komunizma”) i urednica knjige Diana Matulić. Istoga dana, u 18 sati, Johnson će potpisivati knjige na Lumenovu štandu.

Od domaćih autora svakako prednjači Miljenko Jergović koji će na Interliberu predstaviti svoju novu knjigu, “Rod”, sastavljenu od više cjelina - romana, dokumenata, pripovjednih skica i fragmenata. “Rod”, koji je objavila Fraktura, ujedno je i jedna od “debljih” knjiga koje ćemo vidjeti na Interliberu, jer ima čak 1008 stranica, a dolazi s tri različite naslovnice koje je izradio akademski slikar Zlatan Vehabović.

Izdavačka kuća Algoritam ponudit će na svom štandu niz hitova, od kojih će čitatatelje, bez sumnje, najviše razveseliti roman “I odjeknuše gore” Khaleda Hosseinija, inače autora “Goniča zmajeva” i “Tisuću žarkih sunaca”. Od istog izdavača stiže i novi krimi-hit, roman danskih autorica Lene Kaaberbøl i Agnete Friss, “Dječak u koferu”, koji je dosad prodan u više od dva milijuna primjeraka. Za one pak koji su voljeli “Čokoladu”, Algoritam donosi novi naslov Joanne Harris, “Plavooki dječak”. Kolekcionare Tolkienovih djela razveselit će pak knjiga Douglasa A. Andersona, “Anotirani Hobit”, u kojem autor pomno otkriva kako je nastalo jedno od najvažnijih djela fantastike. Knjiga je ujedno i jedan od posljednjih prijevoda cijenjenog urednika, književnika i prevoditelja Zlatka Crnkovića koji je nedavno preminuo. Za ljubitelje Algoritmove publicistike, odnosno biblioteke Facta, tu je novi europski bestseler Élisabeth Badinter, “Sukob: Kako ideal suvremenog majčinstva ugrožava ženu”, koji govori o tome kako su zahtjevi novog majčinstva ženu vezali za kuću i domaćinstvo do razmjera kakvi nisu viđeni od 50-ih godina prošlog stoljeća.

Zagrebački Disput, poznat po prelijepim naslovnicama i izvrsno uređenim knjigama, za Interliber donosi novu poslasticu - “Sjene na travi” Karen Blixen, knjigu koja kronološki slijedi autoričinu slavnu autobiografiju “Moja Afrika” i na neki način zaokružuje njezin afrički ciklus. Od novih autora Disput predstavlja Mary Helen Stefaniak, jedno od najcjenjenijih imena suvremene američke književnosti, čija bi obiteljska saga mogla biti zanimljiva domaćim čitateljima, s obzirom da je autorica pripadnica hrvatske zajednice u Americi. Roman, naime, donosi tri isprepletene obiteljske priče koje obuhvaćaju povijest hrvatsko-američke obitelji nastanjene u Milwaukeeu nakon Drugog svjetskog rata. Osim nove knjige Irene Lukšić, posjetitelji će na Disputovom štandu moći pronaći i “klasik” Hannah Arendt, “Što je politika?”, knjigu u kojoj su sabrani tekstovi jedne od najistaknutijih teoretičarki političkoga, napisani između 1950. i 1959. godine.

Edicija Božičević donosi publicističku poslasticu “Govori koji su promijenili svijet”, knjigu koju je priredio Simon Sebag Montefiore, povjesničar, filozof i autor čije su knjige o povijesnim ličnostima ovjenčane brojnim nagradama. U izboru više od 50 govora koji su oblikovali povijest ima onih i revolucionara i tiranina, i vojnika i državnika, i monarha i mučenika, ali i govora kojima su se objavljivali ratovi i onih u kojima se vapilo za mirom i slobodom. Drugi njihov autor, Rolf Dobelli, u knjizi “Umijeće jasnog mišljenja”, raskrinkava 52 misaone pogreške i odgovara na pitanja poput onoga zašto se slijepo držimo nekih teorija ili zašto precjenjujemo vlastito znanje (istodobno uvjereni kako su drugi glupi).

Osim nove knjige Miljenka Jergović, Fraktura donosi cijeli niz novih knjiga, ali i autora, čime potvrđuje da se profilirala u vodeću nakladničku kuću izvrsne literature. Najprije, domaću publiku razveselit će nova izdanja Frakturinih perjanica: “Put samoovisnosti” Jorgea Bucaya, “Među svojima” Amosa Oza i “Rujanska svjetla” Carlos Ruiza Zafóna, čime španjolski autor zatvara svoju Trilogiju magle. Nova Frakturina španjolska zvijezda je María Dueñas, koja u romanu “Vrijeme između krojenja” ispisuje nevjerojatnu priču o svijetu i povijesti skrojenu od života jedne modistice. U osvit Španjolskoga građanskog rata mlada krojačica Sira Quiroga zbog ljubavi prema muškarcu kojega gotovo da i ne poznaje napustit će sve: Madrid, majku, zaručnika i sudbinu koja ju je čekala. Nedugo zatim ista ta ljubav ostavit će je slomljenu i samu, bez novca i poznanstava, s pregršt dugova i samo dvije vještine: umijećem šivanja i neuništivom željom da preživi. Za ljubitelje publicistike Fraktura je pak pripremila fascinantno djelo o povijesti “života na dug” i zaduživanja pojedinaca i država uglednog američkog antropologa Davida Graebera, “Dug - prvih 5000 godina”.

Nakladnik Lumen, sestrinska kuća Školske knjige, donosi bestseler New York Timesa, tehno-triler “Robopokalipsa” 35-godišnjeg pisca, inače inženjera robotike, Daniela H. Wilsona, čija je filmska prava već otkupio Steven Spielberg. Nevjerojatno moćna umjetna inteligencija nazvana Arhos širi se putem interneta i nitko je ne može zaustaviti: počinje neprimjetno preuzimati naše pametne automobile, električni napon, autopilote u avionima, računalne mreže, cijelu infrastrukturu koja upravlja našim životima. Tih prvih mjeseci samo nekoliko ljudi primjećuje sitne incidente. Većina populacije nije svjesna krize sve dok ne postane prekasno. U trenutku poslije poznatome kao Nulti sat, kada se rat robota iznenada rasplamsa, ljudski će rod biti desetkovan… Lumen, pored ovog hita, donosi i njih još nekoliko: svjetski bestseler Robina Sloana, “Tajnovita knjižara gospodina Penumbre”, o neobičnoj knjižari koja radi 24 sata; treću i završnu knjigu iz serijala “Hekatina škola” Rachel Hawkins te novi hit-serijal za mlade, roman “Šarm i špijunaža” Gail Carriger, prvi roman iz serijala “Škola za dame” u kojoj djevojke uče ne samo biti šarmantne, nego i - opasne. Ljubitelje fantastike razveselit će i početak objave Trilogije nasljedstva Nore K. Jemisin, “Stotine tisuća kraljevstava”, bajkovite priče o smrtnicima i bogovima koja je bila u konkurenciji za sve najvažnije nagrade tog žanra: Hugo, Nebula, World Fantasy Award, James Tiptree i Goodreads Choice Awards.

MeandarMedia hrvatsku će publiku za Interliber upoznati s islandskim piscem Hallgrímurom Helgasonom i njegovim romanom “Vodič za uredan život: mali savjeti profesionalnog ubojice”. Glavni junak je Tomislav Bokšić zvani Toksični koji je profesionalno obavio ni manje ni više, već 66 ubojstava za hrvatsku mafiju u New Yorku. Roman je izvorno napisan na engleskom, te je prvi puta objavljen 2008. u autorovoj vlastitoj nakladi, a 2010. postao je bestseler u Njemačkoj. Osim ovog romana, MeandarMedia objavila je i četvrto izdanje “Smiješnih ljubavi” Milana Kundere, a velika očekivanja polažu i u serijal novih slikovnica doktora filozofije Oscara Brenifiera koje je ilustrirao nesuđeni draguljar Jacques Després. Serijal počinje “Knjigom velikih filozofskih suprotnosti”, namijenjen je djeci od 8 do 12 godina, a njime autori žele kod djece osvijestiti i olakšati poimanje nekih osnovnih filozofskih koncepata.

Zagrebačka Mozaik knjiga na Interliberu će ponuditi klasik hrvatske dječje književnosti, “Čudnovate zgode šegrta Hlapića” Ivane Brlić-Mažuranić, s fotografijama iz istoimenog filma, a publiku će sigurno obradovati i novim romanom Fannie Flagg, autorice kultnog romana “Pohane zelene rajčice”. Novi roman zove se “Još te sanjam”, a prati priču Maggie Fortenberry, nekadašnje Miss Alabame, koja je danas nesretna da nesretnija ne može biti. Posljednjih godina Mozaik knjiga istaknula se i kao nakladnik povijesnih romana, pa ljubitelje tog žanra očekuju dvije nove knjige: “Istina o Lukreciji Borgiji” Jean Plaidy i “Zimski dvorac” Eve Stachniak.

Naklada Ljevak ispravit će veliku književnu “nepravdu”, pa će nas za Interliber upoznati s antologijom rane proze autora “Majstora i Margarite”. “Kako se kalio Majstor” Mihaila Bulgakova pokazuje da se enfant terrible sovjetske književne scene cijeli život pripremao za svoj veliki roman kroz brojna prozna ostvarenja. U svakoj od ukupno šest pripovjednih cjelina ove antologije postoji poveznica koja će čitatelje podsjetiti ili na svijet velikoga Bulgakovljeva romana ili na pripovjedne postupke kojima se stvarala njegova struktura. Ljevak objavljuje i novi hit Kazua Ishigura, roman “Bez utjehe”, o slavnom pijanistu Ryderu koji posjećuje bezimeni, ali tipičan srednjoeuropski velegrad, a posjetitelji će moći nabaviti i novi roman Johna Boyne, autora “Dječaka u prugastoj pidžami”, koji je nedavno gostovao i u Zagrebu.

OceanMore, nakladnička kuća koja ima nos za nobelovce, na sajmu će promovirati potresan roman francuske književne zvijezde Delphine de Vigan, “Ništa se ne opire noći”, knjigu koja više od godinu dana ne silazi s ljestvica najprodavanijih knjiga. Potom je tu Frischev “Dnevnik 1966-1971”, u kojem je autor iskoristio rukovet žanrova kako bi budućim naraštajima ostavio svjedočanstvo o svojem vremenu. “Dnevnik” je, naime, samo formalni okvir unutar kojeg je Frisch napisao majstorsko djelo koje, kako je o “Dnevniku” pisao The New York Times Book Review, “pokazuje kako razum i moć zamišljanja pronalaze svoje teme i pogone i kako pisanje nije puka kronika ili knjiga snova, nego životno sredstvo bivanja čovjekom”. Treći adut za Interliber je “Sadržaj tišine” Lucíje Etxebarria, uzbudljiv psihološki triler o dobrostojećem Londončaninu Gabrielu koji, usred priprema za vjenčanje, primi uznemirujuć telefonski poziv da mu je sestra Cordelia, s kojom se nije vidio deset godina, nestala.

Planetopija će razveseliti bebe i djecu, a još više njihove roditelje, s novom kuharicom Jadranke Boban Pejić, a čitatelji svih dobi sigurno će uživati u novoj slikovnici i knjizi priča Zdenka Bašića, “Mjesečeve sjene”. Kao idealan božićni poklon čini nam se pak knjiga Gemme Elwin Harris, “Velika pitanja malih ljudi… i odgovori nekih jako pametnih ljudi”, duhovito štivo u kojem doista neki od najpametnijih ljudi na svijetu odgovaraju na nemoguća pitanja poput onih je li u redu pojesti crva, postoje li izvanzemaljci, zašto su kolači tako fini ili zašto lavovi riču… Planetopijin self-help hit je pak “Zdrava probava” dr. Alejandra Jungera, zapravo program za uklanjanje temeljnog uzroka mnognih bolesti. Junger je hrvatskoj publici poznat kao autor bestselera “Clean”.

Nakladnička kuća Profil na Interliberu će imati siguran hit - autobiografiju Malale Yousafzai, “Ja sam Malala”, pakistanske djevojčice koju su talibani pokušali ubiti jer se zalagala za pravo na obrazovanje. Za sajam im izlazi još jedan bestseler, “Zelot” Reze Aslana, kontroverzna biografija Isusa Krista koja je postala globalni bestseler i prevedena je u 30-ak zemalja. Inače, Reza Aslan 40-godišnji je sveučilišni profesor iranskog porijekla, stručnjak za religijska pitanja na Sveučilištu Kalifornija, a tvrdi da je knjigu napisao kako bi pokazao kakav je bio pravi Isus ako se s njegova mita ukloni ono što je tom mitu kroz stoljeća dodala - Crkva. Za očekivati je i da će publiku privući napeti SF triler južnoafričke spisateljice Lauren Beukes, “Djevojke koje sjaje“, o nasilniku Harperu Curtisu koji je pronašao kuću s nevjerojatnom tajnom gotovo jednako strašnom kao što je ona njegova poremećenog uma. Kuća, naime, otvara vrata u različita vremenska razdoblja, a u njima Harper pomno bira djevojke koje sjaje kako bi ih lišio tog sjaja.

Šareni dućan iz Koprivnice ove godine nudi fantastičan izbor za čitatelje istančanog ukusa. Najprije, donosi novo izdanje “Zločina i kazne” Fjodora Mihajloviča Dostojevskog, ali i neočekivane poslastice u vidu romana “Zbogom Berlinu” Christophera Isherwooda te “Diplomca” Charlesa Webba - oba su, romana, poslužila kao predlošci za kultne filmove; prvi za “Cabaret”, a drugi za istoimenog “Diplomca”. Školska knjiga pak donosi drugi nastavak izuzetno zanimljivog publicističkog djela, “Žene diktatora 2”, mlade povjesničarke Diane Ducret, ali se također vraća i klasicima, pa će za Interliber biti spremna Andrićeva “Na Drini ćuprija”, ali i “Izgubljeni raj” Johna Miltona, prvi hrvatski integralni prijevod (Mate Maras) jednog od najvažnijih djela svjetske književnosti. Novo autorsko ime Školske knjige je Kornelija Benyovsky Šoštarić - njezina “Mala vrtlarica” namijenjena je djeci i mladima koji se žele okušati u uzgoju vlastite hrane.

VBZ će na Interliberu i ove godine, već tradicionalno, ponuditi najbolji izbor self-help literature. S obzirom na gledanost emisija doktora Oza u Hrvatskoj, za očekivati je da će dobro proći njegov priručnik u kojem nudi 75 najboljih savjeta protiv stresa. Posebno veseli da konačno izlazi prva knjiga jedne od najboljih govornica TEDTalksa Brené Brown, a koja se bavi temama kao što su ranjivost, hrabrost, autentičnost, empatija i sram. Riječ je o knjizi “Moć nesavršenstva”. Od klasične književnosti VBZ će pak ponuditi najnoviji roman britanske zvijezde Zadie Smith, “London, NW”, i novi roman dobitnika Bookerove nagrade Juliana Barnesa, “Osjećaj kraja”.

Nakladnička kuća Znanje ponudit će dva sjajna trilera, “Poruku u boci” danskog pisca Jussija Adler-Olsena i drugi nastavak eksplozivne švedske trilogije “Tko je Victoria Bergman” - “Plamen gladi”, švedskog dvojca koji piše pod pseudonimom Erik Axl Sund. Za djecu je tu slikovnica “Miševi i mačke naglavačke” Luke Paljetka, a za roditelje izluđene hrvatskim školskim sustavom nova uspješnica Jespera Juula, “Škola u infarktnom stanju”. Kao test, stiže nam i predstavnik sasvim novog žanra u književnosti, “Kolodvor mrtvih duša” Jamesa Kimmela Jr., roman o suđenju dušama u zagrobnom životu. Brek Cuttler ima sve, voljenog supruga, obožavanu kćer i uspješnu odvjetničku karijeru. No onda, jednoga dana, sve nestane. Brek se odjednom nađe na usamljenoj željezničkoj postaji, sva oblivena krvlju. Dok pokušava shvatiti što joj se dogodilo, prilazi joj čovjek iz njezine prošlosti i objašnjava da je izabrana u elitni tim odvjetnika koji brane duše na Posljednjem sudu. Vidjet ćemo može li zagrobni život biti podjednako uspješan kao i vampiri.
 

 

NAJVAŽNIJI NASLOVI NA INTERLIBERU 2013.

 

ALGORITAM:

1. Lene Kaaberbøl i Agnete Friss, Dječak u koferu
2. Diana Gabaldon, Tuđinka
3. Élisabeth Badinter, Sukob: Kako ideal suvremenog majčinstva ugrožava ženu
4. Khaled Hosseini, I odjeknuše gore
5. Joanne Harris, Plavooki dječak
6. Douglas A. Anderson, Anotirani Hobit
7. John Grisham, Parničari
8. Jamie Oliver, Sve za 15 minuta
9. Jay Asher, Trinaest razloga



DISPUT:

1. Irena Lukšić, Očajnički sluteći Cohena
2. Mihail Agejev (Mark Levi), Roman s kokainom
3. Karen Blixen, Sjene na travi
4. Hannah Arendt, Što je politika?
5. Mary Helen Stefaniak, Turčin i moja majka



EDICIJA BOŽIČEVIĆ:

1. Rolf Dobelli, Umijeće jasnog mišljenja
2. Simon Sebag Montefiore, Govori koji su promijenili svijet
3. C. K. Stead, Rizik



FRAKTURA:

1. David Graeber, Dug prvih 5000 godina
2. Jean Mattern, O medu i mlijeku
3. Jorge Bucay, Put samoovisnosti
4. Dan Diner, Razumjeti stoljeće
5. Miljenko Jergović, Rod
6. Carlos Ruiz Zafón, Rujanska svjetla
7. Ludwig Bauer, Toranj kiselih jabuka
8. María Dueñas, Vrijeme između krojenja
9. Amos Oz, Među svojima



LUMEN:

1. N. K. Jemisin, Stotinu tisuća kraljevstava
2. Esi Edugyan, Blues miješane krvi
3. Rachel Hawkins, Moć grimorija
4. Graeme Simsion, Projekt žena
5. Daniel H. Wilson, Robokalipsa
6. Gail Carriger, Šarm i špijunaža
7. Robin Sloan, Tajnovita knjižara gospodina Penumbre
8. Giorgio Faletti, Zapisi jednog svodnika
9. Adam Johnson, Sin Gospodara Siročadi



MEANDAR MEDIA:

1. Hallgrímur Helgason, Vodič za uredan život: mali savjeti profesionalnog ubojice
2. Jean de Breyne, Kad čovjek govori
3. Miroslav Mićanović, Jedini posao
4. Oscar Brenifier i Jacques Després, Knjiga velikih filozofskih suprotnosti
5. José Eduardo Agualusa, Kreolska nacija
6. Paulina Chiziane, Niketche: priča o poligamiji
7. Goran Trbuljak, Cecinestpasism



MOZAIK KNJIGA:

1. Ivana Brlić-Mažuranić, Čudnovate zgode šegrta Hlapića
2. Jean Plaidy, Istina o Lukreciji Borgiji
3. Fannie Flagg, Još te sanjam
4. Eva Stachniak, Zimski dvorac



NAKLADA LJEVAK:

1. Kazuo Ishiguro, Bez utjehe
2. William Trevor, Daleko od Irske
3. Mihail Bulgakov, Kako se kalio Majstor
4. Sergej Dovlatov, Kovčeg
5. Ahmet Ümit, Magla i noć
6. John Boyne, Prigovor savjesti
7. Olga Tokarczuk, Tjeraj svoj plug preko mrtvačkih kostiju
8. Clarice Lispector, Zvjezdani trenutak



OCEANMORE:

1. Delphine de Vigan, Ništa se ne opire noći
2. Max Frisch, Dnevnik 1966-1971
3. Lucía Etxebarria, Sadržaj tišine



PLANETOPIJA:

1. Jadranka Boban Pejić, Za bebe i djecu 2
2. Zdenko Bašić, Mjesečeve sjene
3. Gemma Elwin Harris, Velika pitanja malih ljudi… i odgovori nekih jako pametnih ljudi
4. Dr. Alejandro Junger, Zdrava probava: Revolucionarni program za uklanjanje temeljnog uzroka mnognih bolesti



PROFIL:

1. Lauren Beukes, Djevojke koje sjaje
2. Malala Yousafzai i Christina Lamb, Ja sam Malala
3. Reza Aslan, Zelot: Život i vrijeme Isusa iz Nazareta



ŠARENI DUĆAN:

1. Christopher Isherwood, Zbogom Berlinu
2. Charles Webb, Diplomac
3. Peter Ackroyd, Čovjek koji se nije smijao
4. Fjodor Mihajlovič Dostojevski, Zločin i kazna



ŠKOLSKA KNJIGA:

1. Stipe Botica, Povijest hrvatske usmene književnosti
2. Kornelija Benyovsky Šoštarić, Mala vrtlarica
3. Luko Paljetak, Razlozi za nepovjerenje u sustav obrane od tuče
4. Ivo Andrić, Na Drini ćuprija
5. Diane Ducret, Žene diktatora 2
6. John Milton, Izgubljeni raj



VBZ:

1. Dr. sc. Amit Goswami, Bog nije mrtav
2. Susanna Tamaro, Duša svijeta
3. Zadie Smith, London, NW
4. Lorna Martin, Žena na rubu živčanog sloma
5. Julian Barnes, Osjećaj kraja
6. Brené Brown, Moć nesavršenstva
7. Mehmet C. Oz i Michael F. Roizen, Dr. Oz savjetuje: Smanjite stres!



ZNANJE:

1. James Kimmel Jr., Kolodvor mrtvih duša
2. Erik Axl Sund, Plamen gladi (Tko je Victoria Bergman, drugi dio)
3. Jussi Adler-Olsen, Poruka u boci
4. Jesper Juul, Škola u infarktnom stanju
5. Luko Paljetak, Miševi i mačke naglavačke


* Napomena: Nakladnici su poredani abecednim redom i redoslijed knjiga nije mjerilo njihove kvalitete ili važnosti.


 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više