Večeras u Zagrebu gostuje poznati turski pisac Ahmet Ümit

Ümit večeras gostuje na “Europei u Dvorištu”, književnom festivalu europskih autora koji organizira Naklada Ljevak u zagrebačkom cafeu “U Dvorištu”. Autor će predstaviti svoj roman, napeti psihološki triler, “Magla i noć”

Big 750 2480

Sedat je razočarani obavještajac koji traga za nestalom mladom ljubavnicom Mine, a koja je narušila njegov ustaljeni život kao oca obitelji. Introvertiranog i tajnovitog, u skladu s osobinama koje zahtijeva njegova profesija, i beznadnog kad je riječ o izražavanju osjećaja, Sedata izjeda krivnja nakon što ne uspijeva riješiti slučaj ubojstva svoga šefa, ujedno bliskog prijatelja Jildirima. Njegovo je povjerenje u obavještajnu službu uzdrmano nakon što svjedoči makinacijama unutar obavještajne službe i u odnosima između obavještajne službe i države. U međuvremenu, dok pokušava pronaći svoju mladu ljubavnicu koja je nestala nakon upuštanja u vezu s mladim ljevičarem Fahrijem, ne ustručava se koristiti najprljavijim metodama svoje struke.

To je ukratko radnja romana “Magla i noć” turskog pisca Ahmeta Ümita koji večeras gostuje na “Europei u Dvorištu”, književnom festivalu europskih autora koji organizira Naklada Ljevak u zagrebačkom cafeu “U Dvorištu”, Jurja Žerjavića 7/2. Ümit gostuje na promociji koja počinje u 19 sati, a uz njega će roman predstaviti i turkologinje Marta Andrić i Azra Abadžić Navaey, prevoditeljica knjige Nikolina Rajković i moderator Kristijan Vujičić. Razgovarat će i o kriminalističkom žanru kao mediju propitkivanja društvenih problema.

Ahmet Ümit, rođen 1960. u Istanbulu, sudjelovao je kao mlad čovjek u ilegalnom pokretu za demokraciju 1980-ih godina, kad je Turska bila pod vlašću vojne diktature. Jedan od najuglednijih i najomiljenijih suvremenih turskih autora posebno je poznat po majstorski dočaranoj atmosferi njegovih psiholoških trilera u kojima na temeljima specifičnog političkog i povijesnog okruženja te ponirući u psihu svojih kompleksnih i višeslojnih likova gradi svoje fascinantne priče o ubojstvima i političkim intrigama. Za svoje romane i zbirke priča (“Magla i noć“, “Miris snijega“, “Patasana“, “Lutka na koncu“, “Rapsodija o Beyogluu“, “Pleme“, “Memento za Istanbul“, “Ubojstvo sultana“ i druge) više je puta osvajao književne nagrade, izgradivši ugled pisca kojeg podjednako cijene i književni kritičari i publika.

Ulaz na promociju je besplatan.


 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više