Kiklopa za prozno djelo godine podijelili Daša Drndić i Roman Simić Bodrožić

Nagradu za debitantski roman godine osvojio je Antonio Barišić za "Srest ćemo se opet", a Kiklopa za životno djelo dobio je Milivoj Solar

Big 751 2483

Upravni odbor Kiklopa odlučio je da Hrvatska ove godine nema jedan, nego dva najbolja romana zbog jednakog broja glasova koje su dobili - nagradu za prozno djelo godine podijelili su, naime, danas u Puli, Daša Drndić za roman "Belladonna" u nakladi Frakture i Roman Simić Bodrožić za "Nahrani me", u nakladi Profila. Nagrade Kiklop dodijeljene su u 12 kategorija u Muzejsko-galerijskom prostoru Sveta srca u Puli, posljednjeg dana 19. Sajma knjige u Istri.

Urednicom godine proglašena je Gordana Farkaš Sfeci iz Naklade OceanMore, a tom je izdavaču otišao još jedan Kiklop, onaj za najbolju knjigu inozemnog autora - dobitnici ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost, Alice Munro za zbirku priča "Previše sreće". Za prijevod godine nagrađena je pak Truda Stamać, za knjigu koju je također objavio OceanMore, "Vrijeme srca" Ingeborg Bachmann i Paula Celana.

Nagrada za debitantsku knjigu godine otišla je u ruke Antonija Barišića, za roman "Srest ćemo se opet" (Naklada Jesenski i Turk), a Kiklop za pjesničku zbirku godine pripao je Arsenu Dediću i njegovim "Kapima za oči" (Profil). Najbolja knjiga eseja je ona Irene Lukšić, "Gradovi, sela, dvorci: vodič za literarne putnike" (Hrvatsko filološko društvo, Disput), dok je Kiklop za publicističko djelo i znanstveno-popularnu knjigu godine pripao Tvrtku Jakovini i njegovim "Trenucima katarze" (Fraktura). Znanstvenom knjigom godine proglašen je "Rječnik stilskih figura" Krešimira Bagića (Školska knjiga).

Kiklop za slikovnicu godine otišao je u ruke Pike Vončine koja je napisala i ilustrirala slikovnicu "Emilijina vrlo neobična pustolovina" (Mala zvona), a drugu godinu za redom nagradu za najbolju knjigu godine za djecu i mladež dobio je Zdenko Bašić za "Mjesečeve sjene" (Planetopija). Lani je, podsjećamo, istu nagradu dobio za "Sjeverozapadni vjetar". Nagrada za životno djelo, kako je otprije poznato, pripala je pak Milivoju Solaru.

Kiklop 2013. dodijelio se za postignuća u knjižnoj produkciji hrvatskih nakladnika u razdoblju od 1. rujna 2012. do 30. rujna 2013. godine namijenjenih prvenstveno knjižarskoj prodaji. Autorica statue Kiklop pulska je keramičarka i skulptorica Marina Orlić, a Upravni odbor knjižne nagrade Kiklop čine predsjednik Bruno Kragić, potpredsjednica Nives Tomašević i članovi Branko Čegec, Diana Matulić, Nataša Medved, Irena Miličić i Dragana Vujatović.


 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više