Kristian Novak večeras o romanu "Črna mati zemla"

Promocija hvaljenog romana počinje u 19.30 sati, a održat će se u zagrebačkoj Knjižnici Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva 5

Big 755 2492

U jednom je međimurskom selu na južnoj obali Mure od sredine svibnja do konca lipnja 1991. godine zabilježeno ukupno osam samoubojstava. Nisu postojale naznake o međusobnoj povezanosti tih osam slučajeva suicida. Od ukupno osam samoubojica, petorica su bili odrasli muškarci od 24 do 54 godine, dvije žene u dobi od 83, odnosno 29 godina, te jedan dječak u dobi od nepunih deset godina. Selom je, u jednom trenutku, zavladala kolektivna paranoja jer, kako je netko rekao, "dok se je zaklo jeden čovik, to je bila njegova bolest. Dok ih se je zaklalo štiri ali pet, to je bila bolest cejloga sela". U tom selu na južnoj obali Mure, u čijoj šumi žive svečari, a u rijeci murske deklice koje vabe žive, stanovnici, kako se jeza širi, vjeruju da je svih osam samoubojstava na tajanstven način uzrokovao M. D., tada sedmogodišnji dječak.

Tako počinje sjajan roman Kristiana Novaka, "Črna mati zemla", kojeg je početkom prošle godine objavila nakladnička kuća Algoritam. Roman o uspješnom mladom piscu, Matiji Dolenčecu, koji stvaralačku i ljubavnu blokadu pokušava otkloniti dosežući vlastitu, do amnezije potisnutu priču, i usput otkriva da je "neke stvari nemoguće zakopati dovoljno duboko", u međuvremenu je postao jedan od najhvaljenijih domaćih romana, a komplimente na njegov i račun pisca podjednako su izrekli i kritika i čitatelji.

Večeras (utorak, 28. siječnja), s početkom u 19.30 sati, u zagrebačkoj Knjižnici Bogdana Ogrizovića (Preradovićeva 5), imate prilike upoznati autora i s njim popričati o romanu. Na prvom zagrebačkom predstavljanju "Črne mati" uz autora će gostovati njegov urednik Kruno Lokotar, glavna urednica portala Najbolje knjige Tanja Tolić i, kao posebna gošća, autorova supruga Mirna Šenjug Novak.

Više o autoru i knjizi možete doznati na njegovoj web stranici
crnamatizemla.com/

ili možete pročitati recenziju djela
www.najboljeknjige.com/content/knjiga.aspx




 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više