U Zagreb 3. travnja dolazi Jean-Marie Blas de Roblès

Novinski dopisnik Eléazard von Wogau živi u golemoj oronuloj kući u Alcântari, a budući da ga je žena napustila, jedino su mu društvo brbljavi papagaj i osamnaestogo¬dišnja služavka Soledade. Njegova glavna opsesija neobjavljen je rukopis o isusovcu Atanaziju Kircheru, neobičnom i svestranom učenjaku o kojem je nekoć davno pisao disertaciju. No u njegov svijet, sveden na posjete obližnjem restoranu i druženja s doktorom Euclidesom, iznenada ulazi tajanstvena Talijanka koja je u Brazil došla iz prilično nejasnih pobuda. Istodobno Eléazardova bivša supruga u potrazi za neotkrivenim vrstama fosila kreće na Mato Grosso, u paleontološku ekspediciju koja će u svakom pogledu postati avantura njezina života. A daleko od roditeljskog nadzora njihova kći Moéma svoju slobodu pokušava naći istražujući različite vrste seksualnosti i opojne droge...

U romanu “Tamo gdje su tigrovi kod kuće” Jean-Marie Blas de Roblès maestralno izmjenjuje dogodovštine svojih suvremenih likova s kro¬nikom života osebujnog isusovca koja nalikuje hagiografiji. Ovo iznimno djelo do¬bilo je izvrsne kritike, a 2008. osvojilo je i uglednu nagradu Prix Médicis. Jean-Marie Blas de Roblès sljedećeg tjedna stiže u Zagreb, a francuskog književnika možete upoznati na tribini Razotkrivanje, u četvrtak, 3. travnja, u 19 sati, u Medijateci Francuskog instituta, Preradovićeva 5, Zagreb. Razgovor s autorom uz simultani prijevod s francuskog vodit će Seid Serdarević. Ulaz je slobodan.

Jean-Marie Blas de Roblès rođen je 1954. u Alžiru, odrastao je u francuskoj pokrajini Var, a studirao na Sorbonni. Predavao je filozofiju na sveučilištima u Brazilu, Kini i Italiji, a potom je radio za Francusku alijansu na Tajvanu. Njegovo prvo objavljeno djelo bila je zbirka kratkih priča “La Mémoire de riz”, koja je 1982. dobila nagradu Francuske akademije. Uslijedili su romani “L’Impudeur des choses” (1987) i “Le Rituel des dunes” (1989). Uz stvaralački rad na romanima, poeziji i esejima uređuje i knjige o arheologiji.

 

 

Facebook komentari

Novo u katalogu