Noć knjige održat će se u 156 gradova i mjesta, a pripremljeno više od 700 programa

Ovogodišnja Noć knjige, manifestacija kojom se po treći put u Hrvatskoj obilježava Svjetski dan knjige i autorskih prava, održat će u srijedu, 23. travnja, u 156 gradova i mjesta diljem Hrvatske, s najvećim brojem programa u Zagrebu (179 pojedinačnih programa). Čak 370 sudionika pripremilo je više od 700 programa, a ove su se godine prvi put uključili i vrtići, njih desetak

Big 781 2532

Ovogodišnja Noć knjige, manifestacija kojom se po treći put u Hrvatskoj obilježava Svjetski dan knjige i autorskih prava, održat će u srijedu, 23. travnja, u 156 gradova i mjesta diljem Hrvatske, s najvećim brojem programa u Zagrebu (179 pojedinačnih programa). Čak 370 sudionika pripremilo je više od 700 programa, a ove su se godine prvi put uključili i vrtići, njih desetak.

U Noći knjige 2014. sudjelovat će više od 200 pisaca, brojni urednici, prevoditelji, glazbenici, glumci, izvođači, ali i meteorolozi, muzealci, entuzijasti, te javne osobe koje gaje interes za knjigu i pisanu riječ. U Noći knjige neće manjkati ni prodajnih akcija i popusta, koji će se moći ostvariti u brojnim knjižarama i antikvarijatima. Organizirani su i sajmovi knjiga, dok će veliki broj knjižnica nuditi besplatan upis, vraćanje knjiga bez zakasnine i ostale pogodnosti.

Kao i svake godine, Noć knjige prepoznaje i afirmira nove prostore čitanja i druženja s knjigom. Tako će u hrvatskim bolnicama bolničko osoblje čitati pacijentima, a čitat će se i azilantima te djeci u dječjim domovima. Noć knjige obilježit će se i u hrvatskim zatvorima i kaznionicama. Za vrijeme njezina trajanja svi će zatvorenici imati upaljena svjetla kako bi mogli čitati, a bit će im omogućeno i praćenje filmskog maratona na Trećem programu HTV-a. Nakladničke kuće (Znanje, Naklada Ljevak, Naša djeca, Jesenski & Turk, Leksikografski zavod Miroslav Krleža) donirale su knjige koje će se pokloniti hrvatskim bolnicama i zatvorima.

Za one koji Noć knjige žele provesti pored malih ekrana, Treći program Hrvatske televizije pripremio je filmski maraton ekranizacija poznatih književnih predložaka. Filmske ekranizacije književnih predložaka filmofili će imati prilike pogledati i u nezavisnim hrvatskim kinima u Zagrebu, Osijeku, Velikoj Gorici i Buzetu. Manifestaciji se pridružuje i Treći program Hrvatskog radija, posebnim programom koji uključuje razgovore, preporuke poznatih pisaca i čitanje ulomaka iz preporučenih djela.

Manifestaciju Noć knjige organiziraju Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Knjižni blok - Inicijativa za knjigu, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Udruga za zaštitu prava nakladnika - ZANA te portal za knjigu i kulturu Moderna vremena Info. Na svečanom otvorenju Noći knjige u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, 23. travnja, u 12 sati, predstavit će se i komentirati rezultati najnovijeg istraživanja tržišta knjiga u Republici Hrvatskoj koje je proveo GFK - Centar za istraživanje tržišta.

Više o manifestaciji, kao i detalje programa za svoj grad, možete doznati na nocknjige.hr ili na Facebook stranici www.facebook.com/nocknjige.hr



 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više