Škotski pisac krimića Ian Rankin gostuje u Zagrebu

Prije nego što je postao pisac brao je grožđe, čuvao svinje, ubirao porez, pisao o tehnologiji, radio kao tajnik na koledžu i bio punk glazbenik. Njegovo je ime Ian Rankin i danas je jedan od najpoznatijih pisaca krimića na svijetu, čitateljima poznat po nizu romana u kojima je glavni junak inspektor Rebus

Big 786 2548

Prije nego što je postao pisac brao je grožđe, čuvao svinje, ubirao porez, pisao o tehnologiji, radio kao tajnik na koledžu i bio punk glazbenik. Njegovo je ime Ian Rankin i danas je jedan od najpoznatijih pisaca krimića na svijetu, čitateljima poznat po nizu romana u kojima je glavni junak inspektor Rebus. O njemu je dosad napisao čak 19 romana te postao predvodnik žanra tartan noir, krimića specifičnih za Škotsku.

Hrvatski čitatelji sada imaju priliku Rankina i osobno upoznati jer je došao u Hrvatsku promovirati svoj roman "Sveci Biblije sjena", treći koji je na hrvatski preveo Profil. U četvrtak, 22. svibnja, u 19 sati Rankin će uveličati početak 4. zagrebačkog Noir Festivala. Na svečanom otvorenju u HDLU (Trg žrtava fašizma 16) razgovarat će s filmskom selektoricom Noir Festivala Mimom Simić i voditeljem odnosa s javnošću Profila Tomislavom Cvitkovićem. Svoj novi roman predstavit će pak u petak, 23. svibnja, u 20 sati, kao počasni gost Zagrebačkog festivala knjiga u Algoritam Profil Mozaik Megastoreu, u Bogovićevoj 7. S Rankinom će razgovarati pisac i književni kritičar Robert Perišić.

U novom, devetnaestom po redu romanu iz serijala, inspektor Rebus ponovno je u policijskoj službi. Donesen je novi zakon kojim se škotskom pravosuđu omogućuje ponovno istraživanje starih zločina, pa je otvoren trideset godina star slučaj u kojem se Rebusa i njegove davne kolege tereti za korupciju, a i mnogo gore stvari. On i njegovi kolege, koji su se prozvali Svecima, položili su zavjet vječne odanosti nad knjigom koju su nazvali Biblijom sjena. No budući da istragu vodi detektiv Malcolm Fox - odlučan u namjeri da Rebusa iskoristi za vlastite ciljeve - zločini iz prošlosti neće još dugo ostati skriveni.

Ian Rankin je rođen 1960. godine u škotskom okrugu Fife. Diplomirao je na Edinburškom sveučilištu 1982. godine, a sljedeće je tri godine proveo pišući romane umjesto da radi na stjecanju doktorata iz škotske književnosti. Njegov prvi roman o detektivu Rebusu objavljen je 1987. godine, a knjige o Rebusu danas su prevedene na 36 jezika i postale su bestseleri diljem svijeta. Do sada je Rankin objavio 29 romana i 3 zbirke kratkih priča. Ian Rankin nagrađen četiri je puta osvajao nagradu Dagger koju dodjeljuje Društvo pisaca kriminalističkih romana, uključujući i nagradu Diamond Dagger. Rankin je u Velikoj Britaniji na samom vrhu ljestvice najprodavanijih autora i odlikovan je Redom Britanskog Carstva za doprinos književnosti, a tu je počast odlučio primiti u Edinburghu, gradu u kojem živi sa suprugom i dva sina. (N. K.)



 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više