Nihal od Zemlje vjetra - fantastika koja je osvojila Italiju i prodala se u 900 tisuća primjeraka

Prvi roman talijanske spisateljice, po struci astrofizičarke, Licije Troisi, pročitali smo na engleskom jeziku, prije službene objave, a portal Najbolje knjige dobio je ekskluzivno pravo pročitati ga zahvaljujući stranici NetGalley

Big 787 2551

Piše Tanja Tolić

Nihal živi u jednom od mnogobrojnih tornjeva Zemlje vjetra, u gradu Salazaru, s ocem Livonom koji izrađuje oružje. Tko je bila njezina majka, Nihal ne zna, a otac ne želi reći. Nije to jedina tajna; nitko drugi, naime, ne izgleda kao Nihal koja ima modru kosu, ljubičaste oči i zašiljene uši. Jedino o čemu Nihal sanja jest da postane ratnica, a njezin će se san, nažalost, brzo ostvariti kad Salazar napadnu strašni Fammini, ratnici Tiranina, mračnog čarobnjaka koji pokušava porobiti Slobodne zemlje. Uz pomoć mladog čarobnjaka Sennara i Livonove sestre, čarobnice Soane, Nihal će morati pobjeći iz Zemlje vjetra, naoružana tek mačem od crnog kristala, najtvrđeg materijala u Nadzemlju, i ukrašenog biserom koji su joj poklonili šumski vilenjaci.

Tako počinje roman "Nihal od Zemlje vjetra" (Nihal of the Land of the Wind) talijanske spisateljice Licije Troisi, prvi dio fantastične trilogije "Kronike Nadzemlja" (Chronicles of the Overworld), koji će ovih dana biti objavljen na engleskom jeziku, u prijevodu Ann Gagliardi.

"Kronike Nadzemlja", u Italiji objavljene 2004. i 2005. godine, u međuvremenu su postale hit, a Licia Troisi (1980), po struci astrofizičarka, najprodavanija talijanska autorica fantastike. Troisi je "Kronike" počela pisati kad je imala 21 godinu. Pisala je noću, paralelno studirajući, a trebala joj je godina i pol da dovrši trilogiju, u Italiji poznatu kao "Cronache del mondo emerso". Rukopis je poslala nakladničkoj kući Mondadori koja je odmah pristala objaviti roman.

Prva knjiga trilogije "Nihal della terra del vento" objavljena je na proljeće 2004. godine, a već na jesen uslijedio je drugi nastavak - "Sennarova misija" (La Missione Di Sennar), te iduće, 2005. godine, i završni dio, "Talisman moći" (Il Talismano Del Potere). Potom je Troisi, pored drugih knjiga, napisala još dvije trilogije, "Ratovi Nadzemlja" (koji se događaju 40 godina u budućnosti i imaju nove likove) i "Legende Nadzemlja". Sve knjige objavio je talijanski Mondadori, jedna od najuglednijih nakladničkih kuća, a mlada talijanska spisateljica, koja se u međuvremenu udala te 2009. postala i mama djevojčice Irene, dosad je u Italiji prodala svojih knjiga u 900 tisuća primjeraka!

Romani su joj, također, prevedeni na njemački, francuski, nizozemski, ruski, španjolski i portugalski jezik, a njezinu prvu knjigu, "Nihal od Zemlje vjetra", na engleskom će jeziku, u elektronskom izdanju, objaviti Open Road Integrated Media (www.openroadmedia.com). Roman će se moći kupiti od 27. svibnja, primjerice putem Amazona, na kojem je postavljena cijena od 12.49 dolara.

Portal Najbolje knjige dobio je ekskluzivnu priliku pročitati i recenzirati roman prije službene objave, i to zahvaljujući stranici NetGalley (www.netgalley.com). NetGalley je stranica namijenjena profesionalnim čitateljima - primjerice, blogerima, književnim kritičarima i novinarima, a na njoj se nude na čitanje još neobjavljene knjige nakladnika iz Sjedinjenih Država, Kanade, Velike Britanije i Australije. Nakladnici stranici plaćaju mjesečnu članarinu za uvrštavanje naslova, dok je usluga za profesionalne čitatelje potpuno besplatna.

Dovoljno je, naime, registrirati se na stranici, pogledati koji su naslovi u ponudi i poslati zahtjev nakladniku da vam odobri čitanje. Ako vam odobre čitanje, knjige se šalju na korisnikov elektronski uređaj, primjerice e-reader, tablet ili pametni telefon (ja sam je pročitala na Kindleu), a možete ih skinuti i na računalo, pa tako čitati. Izbor knjiga, žanrova i nakladnika je ogroman - trenutno me čekaju još četiri knjige za koje sam dobila odobrenje, a koje bi trebale biti objavljene tijekom ljeta i jeseni 2014. godine.

No, vratimo se Nihal. S obzirom da je riječ o prvom romanu Licije Troisi, koji je napisala na početku dvadesetih godina, vidljive su neke početničke greške - stil pisanja je vrlo jednostavan, neki likovi nisu najbolje razrađeni, a može se pronaći i poneka greška u fabuliranju. Sve to mi, svejedno, nije smetalo da uživam u fantastičnom svijetu koji je Troisi izmaštala: devet Slobodnih zemalja koja nose maštovita imena poput Zemlja vode, Zemlja sunca ili Zemlja noći, napučenih neobičnim bićima - čarobnjacima, vilenjacima, nifama, poluvilenjacima, Zmajevim vitezovima i, naravno, zmajevima.

Troisi je, usprkos mladosti, sjajno ocrtala kako Nihal, koju upoznajemo kao 15-godišnju djevojčicu, silom prilika mora odrasti i kako se pretvara u hrabru ratnicu pohađajući akademiju na kojoj se školuju Zmajevi vitezovi. U prvom nastavku Nihal će se zaljubiti u viteza Fenna, upoznati patuljka Ida, koji će joj postati učitelj, doznati tajnu svojeg porijekla - modre kose i šiljastih ušiju, pronaći odanog prijatelja u čarobnjaku Sennaru i zauvijek izgubiti neke njoj drage ljude. Radnja se odvija brzo, nema bespotrebnih opisa, priča je uzbudljiva i lako se čita. Trebalo mi je svega par dana da pročitam roman koji završava napeto i obećaje nove, uzbudljive avanture. Potpuno mi je jasno zašto je, i kako, Troisi došla do gotovo milijun čitatelja.

"Nihal od Zemlje vjetra" namijenjena je mlađim čitateljima, tzv. Young Adult populaciji, koja će se lako poistovjetiti s hrabrom djevojkom ratnicom, iako se, vjerujem, kao razbibriga može dopasti i starijim čitateljima koji su ljubitelji fantastike. Zasad njezine druge knjige nisu prevedene na engleski, no dostupne su na talijanskom jeziku.

Više o Liciji Troisi i njezinim knjigama doznajte pak na njezinoj web stranici:
www.liciatroisi.it/homepage-en/

 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više