Dođite večeras na vjenčanje Davora Mandića i njegove prve zbirke priča

“Taj takozvani pisac Davor Mandić, u maniri najvećih lažljivih piskarala, što je vjerojatno naučio u novinama, ušao je u moju intimu, bez pitanja, i javno napao moju osobu. Fuj!” Piše to Andrea, na klapnama zbirke Davora Mandića, “Valjalo bi me zamisliti sretnim”, krajnje konsternirana činjenicom da je taj novinar Novog lista, i novopečeni pisac, iskoristio njezinu tragediju i javno je objavio u jednoj od priča - zapravo otvornoj priči - svoje knjige. Usput, Andrea je sirena. Zaljubila se u Zorana, referenta u pismohrani. Nije dobro završilo.

Mogao je Davor Mandić, piše na poleđini zbirke, napisati i drukčiju knjigu, možda priručnik za podvodni ribolov ili vrtlarstvo na Kvarneru. Ili, ako bi baš krenulo po zlu, neko ispovjedno polu/semi/autobiografsko štivo u kojem će ispasti pametniji, načitaniji i ljepši nego što jest, jer takva je danas moda, bože moj. I nitko ne bi imao ništa protiv: momak lijepo piše, ima smisla za literaturu, jedino bi možda pokoja knjižničarka pomislila kako je od tog dečka ipak nešto drugo očekivala.

“Pa ipak eto, tko zna kako i zašto, sve je to još pomalo tajanstveno, taj Davor Mandić nije napisao knjigu koja je potrebna samo njemu: čitateljica ili čitatelj lako će shvatiti kako u ovim lijepim pričama postoji nešto literarno fino, druželjubivo, antikompromisno i substvarnosno. Sat na ormaru malo drukčije kuca nakon ovih priča: vjetrić je puhnuo u zavjese jer su balkonska vrata otvorena. Mandić zna biti duhovit poput Davora Slamniga u ‘Čudovištu’ ili profinjeno melankoličan poput Stanislava Habjana u ‘Nemogućoj varijanti’. Sva sreća da Davor Mandić te knjige nije pročitao jer se možda ne bi usudio napisati svoju”, navodi se.

A kako je Davor Mandić, očito, neobičan lik, i uz to još i prozni debitant u 37. godini, umjesto klasične promocije svoje knjige, odlučio se na - vjenčanje. Kum i urednik Nenad Rizvanović, djeveruša Anja Matković i djever Adrian Pezdirc okupit će se u utorak, 27. svibnja, u Malom pogonu Tvornice kulture u Zagrebu u 20 sati da proslave sjedinjenje između zbirke priča “Valjalo bi me zamisliti sretnim” i Davora Mandića. Oni su svoju ljubav odlučili okruniti brakom, pa vas pozivaju na posljednju šansu da kažete što imate protiv toga ili zauvijek šutite.

Ulaz je slobodan, a na vječanje smiju doći i nepozvani. (N. K.) 

Facebook komentari

Novo u katalogu