Kako je američki zet upoznao splitsku punicu i strašni hrvatski propuh

Cody McClain Brown poznat je po svojem popularnom blogu Zablogreb, a sada mu je u izdanju Algoritma objavljena i prva knjiga, "Propuh, papuče i punica". Pročitajte kako je bilo na splitskoj promociji njegova prvijenca!

Big 793 2566

Piše Dora Kršul
Snimila Dora Čolaković

Na prvom predavanju kod Codyja McClaina Browna, priučenog Zagrepčanina i ponosnog splitskog zeta, u učionici nam je bilo vruće i htjeli smo otvoriti prozor. On se sav uzvrpoljio i rekao: "But wait, you're not afraid of propuh!?" I tako se taj znameniti propuh provlači kroz priču o Codyju i danas se nalazi u naslovu njegove prve knjige. Naravno, uz već legendarnu punicu!

Codyjeva sam bivša studentica s Fakulteta političkih znanosti, a dobila sam i tu čast da mu napišem tekst za cover njegove prve knjige, "Propuh, papuče i punica - Vodič za preživljavanje u Hrvatskoj", koju je upravo objavio zagrebački Algoritam. Sinoć smo, pak, u opuštenoj i pomalo obiteljskoj i susjedskoj atmosferi, u splitskoj knjižari Algoritam Profil Mozaik u shopping centru Joker knjigu i predstavili. McClainov prvijenac prirodan je nastavak njegovog popularnog bloga Zablogreb (zablogreb.blogspot.com/), gdje piše o hrvatskoj i američkoj kulturi, ekonomiji i politici na iznimno zabavan način.

Naizmjence na engleskom i simpatičnom hrvatskom s dalmatinskim naglaskom, Cody se zahvalio svima koji su došli na promociju. Predstavio se kao autor bloga Zablogreb, uz, sada već neizostavnu, uzrečicu: "I'm a splitski zet!". Ivana Pavlović, Codyjeva prijateljica i članica izvršnog odbora Hrvatskog udruženja profesora engleskog jezika, istaknula je pak kako ona i Cody od početka dijele zajedničku temu s obzirom da je on splitski zet, a ona splitska snaha. Osim toga, Ivana ga je potaknula da počne pričati o, za njega, svojevrsnim "neobičnostima" hrvatske kulture i života.

Cody i Ivana naizmjence su čitali poglavlje iz knjige o susjedima, što je bilo znakovito s obzirom da su upravo Codyjevi (ponosni) splitski susjedi došli u najvećem broju.

Cody se u knjizi, kao i na blogu, osvrće na segmente hrvatske kulture koji ga jednostavno fasciniraju, bilo da se radi o višesatnom ispijanju kava, strahu od propuha ili pak susjedima koji sve vide i znaju i koji su uvijek tu negdje u blizini. S druge strane, vrlo živopisno opisuje i one malo problematičnije "fenomene" u Hrvatskoj, poput beskrajnih čekanja u redovima, kao i kojekakve veze koje se u Hrvatskoj naveliko "koriste".

Uz izdanje na hrvatskom jeziku, Algoritam je objavio i verziju na engleskom, s naslovom "Chasing a Croatian Girl - A Survivor's Tale".

Jučerašnja promocija bila je pun pogodak s obzirom na Codyjevu očitu povezanost sa Splitom, kako kaže, "najlipšim gradom na svitu". U planu je i zagrebačka promocija koja će, ako je suditi po splitskoj, biti još jedno ugodno druženje s ovim zaista neobičnim i prije svega beskrajno simpatičnim Amerikancem. 



 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više