Drugi Festival svjetske književnosti od 4. do 12. rujna u Zagrebu

Nakon velikog uspjeha lanjskog festivala, na ovogodišnji od stranih pisaca dolaze Javier Cercas, Francesca Melandri, Patrick deWitt, María Dueñas, Lawrence Norfolk, Sami Michael, Mathias Énard, Roberto Callaso, Anna Katharina Fröhlich i Kjell Westo

Big 795 2571

Javier Cercas, Francesca Melandri, Patrick deWitt, María Dueñas, Lawrence Norfolk, Sami Michael, Mathias Énard, Roberto Callaso, Anna Katharina Fröhlich i Kjell Westo okupit će se u rujnu u Zagrebu na drugom Festivalu svjetske književnosti koji od 4. do 12. rujna organizira nakladnička kuća Fraktura. Osim niza svjetski poznatih pisaca, festival će ugostiti i pisce iz regije i Hrvatske – dolaze Aleksandar Prokopiev, Bora Ćosić, Vlaho Bogišić, Ivica Đikić, Svetislav Basara, Ante Tomić, Rajko Grlić, Darko Dukovski, Dragutin Lucić, Branko Kukić, Ivan Lovrenović, Semezdin Mehmedinović, Renato Baretić, Aleš Debeljak, Slavenka Drakulić, Miljenko Jergović, Igor Štiks i Slavoljub Stanković.

Festival svjetske književnosti svakodnevno će imati više programa: središnji program Razotkrivanje svakodnevno u 19 sati, u kojem će vodeći hrvatski urednici i novinari razgovarati s piscima, okrugli stol, na kojem će više pisaca razgovarati o aktualnim temama poput politike i književnosti, građanskog rata i književnosti, 25. godišnjice smrti Danila Kiša i brojne druge. Osim dva programa poznata s prošlogodišnjeg Festivala uvode se i dva nova: Pisac i njegov čitatelj - program u kojem uz pisca sudjeluje i urednik ili prevoditelj, njegov prvi i najvažniji čitatelj, te Književnu matineju za srednjoškolce i gimnazijalce, na kojoj će učenici triju zagrebačkih gimnazija, Pete, Prve i Desete, predstaviti suvremene hrvatske autore koje su sami izabrali te koji će im biti izborna lektira. Riječ je o Renatu Baretiću, Slavenki Drakulić i Igoru Štiksu.

Hrvatski će likovni umjetnici kao i prošle godine portretirati pisce te stvarati crteže i slike inspirirane njihovim knjigama. Sudjelovat će: Milan Trenc, Gordana Bakić, Danko Friščić, Zlatan Vrkljan, Josip Zanki, Fedor Fischer, Sebastijan Dračić, Ivona Jurić, Josip Tirić, Grgur Akrap, Lea Popijač, Tomislav Buntak, Nikola Vrljić i Robert Šimrak, a izložba njihovih djela bit će otvorena 30. kolovoza 2014. u 12 sati u Galeriji "Josip Račić".

Ovogodišnji Festival održavat će se u Kinu Europa, Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića i Galeriji «Josip Račić». Sva događanja imaju simultani prijevod i besplatni ulaz. Partneri su Festivala HRT, Kino Europa, Knjižnice grada Zagreba i Moderna galerija. Festival je organiziran sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Zagreba. Pokrovitelj je Festivala predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović. Festival podupiru Traduki, SKD «Prosvjeta», Španjolsko veleposlanstvo, Veleposlanstvo Države Izrael, Talijanski kulturni institut u Zagrebu, Goethe institut Zagreb, Francuski institut, Agencija za odgoj i obrazovanje i Turistička zajednica grada Zagreba. Sponzori su Festivala Europlakat, Tiskara Denona, Presscut, Medianet, Hotel Dubrovnik, Bistro Apetit, Leksikografski zavod «Miroslav Krleža» i Ador, a medijski ga pokrivaju Jutarnji list, Radio 101, Moderna vremena info i Najbolje knjige. (T. T.)

Više informacija možete doznati na literaturamundi.com




 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više