U Zagrebu i Dubrovniku od 28. do 30. srpnja gostuje William Paul Young, autor bestselera “Koliba”

Autor svjetskog bestselera “Koliba”, Kanađanin William Paul Young, na poziv svojeg hrvatskog izdavača Naklade Ljevak gostovat će u Hrvatskoj tri dana, a u sklopu svoje mini-turneje posjetit će Zagreb i Dubrovnik i upoznati se s čitateljima. Najprije će u ponedjeljak, 28. srpnja, u Knjižari Ljevak, na Trgu bana Jelačića 17, u 20 sati potpisivati svoje knjige, a potom će se u utorak, 29. srpnja, predstaviti i čitateljima u atriju Arheološkog muzeja (Ljudevita gaja 10), gdje će s njim od 21 sat razgovarati pisac i TV voditelj Bruno Šimleša. U srijedu, 30. srpnja, seli u Dubrovnik, gdje će s njime u palači Sponza, Sv. Dominika 1, od 21 sat razgovarati Darija Mikulandra.

William P. Young odrastao je uz roditelje misionare u Zapadnoj Papui (Nova Gvineja) među plemenom Dani. Young je ispočetka pisao samo za prijatelje, poklanjajući im svoje rukopise na dar, sve dok ga supruga nije uvjerila da napiše nešto za njihovo šestero djece i na jednome mjestu objedini svoj jedinstveni pogled na Boga. Rezultat je bio roman “Koliba”. Na početku je Young tiskao samo 15 primjeraka knjige, no dvoje njegovih prijatelja ga je ohrabrilo i pomoglo mu redigirati roman kako bi ga ponudio nakladnicima. Odbilo ga je njih 26, pa su Young i njegovi prijatelji sami objavili knjigu. Na oglašavanje su potrošili samo 300 dolara, a usmena predaja knjigu je na kraju dovela na listu bestselera The New York Timesa.

U “Kolibi”, na hrvatski objavljenoj 2008. godine, Young piše o Macku čija je najmlađa kći Missy oteta za vrijeme obiteljskog ljetovanja. Dokaz da je brutalno ubijena pronađen je u nekoj napuštenoj kolibi u divljini Oregona. Četiri godine kasnije, ožalošćeni Mack prima nevjerojatnu poruku, kojom ga se poziva da posjeti onu istu kolibu. Unatoč svojim dvojbama, Mack jednog zimskog prijepodneva odlazi tamo i doživljava noćnu moru. Ono što će pronaći u kolibi, zauvijek će promijeniti njegov život. Ono što je Mack doživio zaprepastit će vas i promijeniti možda točno koliko je promijenilo i njega, ali i odgovoriti na pitanje koje su postavljaju mnogi ljudi koji su doživjeli tragedije - gdje se nalazi Bog u svijetu ispunjenim neizrecivom boli?

Young se nakon “Kolibe”, koja je privukla milijune čitatelja diljem svijeta, izazvala brojne rasprave i postala jedan od najvećih književnih fenomena u posljednjih deset godina, danas smatra svojevrsnim klasikom. “Koliba” je knjiga za koju sam autor kaže da je mislio da nikada neće biti objavljena, a na kraju je pedeset tjedana držala prvo mjesto top liste bestselera New York Timesa, dostigla nakladu od dvadeset milijuna primjeraka diljem svijeta te prevedena na četrdesetak svjetskih jezika. Hrvatsko izdanje novog bestselera Williama Paula Younga, “Prekretnica”, pojavilo se godine 2012. istovremeno s američkim i engleskim.

U “Prekretnici” Young prati sudbinu Anthonyja Spencera - egoista ponosnog na svoj poslovni uspjeh koji je postigao potpuno sam. No, cijena za to bila je bolno visoka. Zbog moždanog krvarenja Tony je u komatoznom stanju; leži u bolničkoj sobi za intenzivnu njegu. “Budi“ se i nađe u nadnaravnom svijetu, “živom“ krajobrazu koji odražava dimenzije njegova života na Zemlji, od lijepoga i časnoga do pokvarenoga. Tu ulazi u živopisne interakcije s drugima, za koje pretpostavlja da su projekcije njegove podsvijesti; svejedno slijedi njihove upute, nadajući se da bi ga mogle dovesti do istinitog, iskrenog života i, možda, iskupljenja. Hoće li taj nenadani spoj događaja navesti Tonyja da razmisli o svom životu i shvati da je izgradio kulu od karata na zatrovanom tlu slomljenog srca? Hoće li imati hrabrosti da donese odluku od presudne važnosti, odluku koja može poništiti veliku nepravdu koju je pokrenuo prije pada u komu? (N. K.)

 

 

 

Facebook komentari

Novo u katalogu