Tportal raspisao natječaj za najbolji hrvatski roman

Sedmu godinu zaredom, tportal.hr raspisao je natječaj za najbolji hrvatski roman te poziva autore i izdavače da prijave romane izdane u prošloj godini. Stručni žiri književne nagrade roman@tportal.hr odabrat će najbolji hrvatski roman izdan u prošloj kalendarskoj godini kod izdavača registriranih u Hrvatskoj. O dobitniku 50 tisuća kuna odlučuje žiri književnih profesionalaca koji čine Katarina Luketić, Miroslav Mićanović i Jadranka Pintarić (predsjednica žirija). O pobjedniku će odlučivati u tri kruga, a dobitnik ovogodišnje nagrade bit će poznat krajem listopada.

Tportalova književna nagrada dodijeljena je dosad šest puta. Lani je najboljim proglašen debitanski roman "Budi Hamlet, pane Hamlete" Tahira Mujičića (AGM 2012.), a prvijenci su i nagrađeni roman "Adio kauboju" Olje Savičević Ivančević (Algoritam 2010.), "Tri" Drage Glamuzine (Profil, 2008.) i "Anastazija" Dalibora Šimprage (Durieux, 2007.). Među nagrađenima su još Ivica Đikić s romanom "Sanjao sam slonove" (Naklada Ljevak 2011.) i Sibila Petlevski za roman "Vrijeme laži" (Fraktura, 2009), prvi dio trilogije "Tabu", iz koje je drugi roman "Bilo nam je tako lijepo" bio u finalu natječaja prije dvije godine.

Tportal je pokrenuo književnu nagradu za hrvatski roman godine 2008., s ciljem vrednovanja autorskog rada, a prema postavljenim stručnim kriterijima. Ujedno, to je i prvi književni natječaj u Hrvatskoj na kojem se bira najbolji domaći roman. Prijave su otvorene do 19. kolovoza 2014. (N. K.)


 

Facebook komentari

Novo u katalogu