Festival svjetske književnosti otvara talijanska književnica Francesca Melandri

Drugi Festival svjetske književnosti, na kojem u idućih desetak gostuje 30-ak domaćih i stranih književnika, urednika i prevoditelja, otvara se večeras u 20 sati, u zagrebačkom kinu Europa, a prva književna zvijezda koja će se predstaviti publici bit će talijanska spisateljica Francesca Melandri, s kojom će od 20.30 sati razgovarati urednik Seid Serdarević

Big 807 2642

Drugi Festival svjetske književnosti, na kojem u idućih desetak gostuje 30-ak domaćih i stranih književnika, urednika i prevoditelja, otvara se večeras u 20 sati, u zagrebačkom kinu Europa, a prva književna zvijezda koja će se predstaviti publici bit će talijanska spisateljica Francesca Melandri, s kojom će od 20.30 sati razgovarati urednik Seid Serdarević.

Francesca Melandri rođena je u Rimu 1964. Autorica je scenarija, dokumentarnih filmova i romana. Prvi roman “Eva spava” (Eva dorme), objavljen 2010., čitatelji i kritika dočekali su pohvalama. Preveden je na francuski, nizozemski i njemački, a osvojio je i brojne nagrade, uključujući i onu časopisa Elle za najbolji roman 2011. U svom drugom romanu “Viši od mora”, koji je upravo na hrvatski prevela nakladnička kuća Fraktura, Melandri pak stvara iznimne psihološke portrete baveći se intimnom tragedijom onih čiji su bližnji u zatvoru.

Radnja romana počinje krajem 70-ih godina. Na bombe, otmice i atentate talijanska vlast odgovara represijom i nultom tolerancijom, a strogo čuvani zatvor na Otoku postaje zemlja u malom: u njoj traje rat zatočenikâ i čuvarâ. Luisa to ne zna i dok se ukrcava u brod kako bi posjetila muža višestrukog ubojicu, uzbuđena je, ali samo zato što nikada nije vidjela more. Paolo poznaje situaciju, ali ne zna poznaje li još svoga sina - kako su one nekoć male ruke mogle prihvatiti oružje, kako su oni mili prsti mogli povući okidač, a srce prigrliti mržnju, osuditi na smrt? No osim odredišta Luisa i Paolo imaju još nešto zajedničko: u zemlji koja si ne može dopustiti da javno suosjeća s ljudima poput njih, oni su u svojoj boli osamljeni. Kad ih maestral zarobi na Otoku, gostoprimstvo će im nevoljko ponuditi zatvorski čuvar Nitti, a duga noć koju kao da je režirala sama sudbina svima će im zauvijek promijeniti živote, oslobađajući duhove prošlosti i otkrivajući duboko zapretenu ljudskost.

Osim Francesce Melandri na festivalu koji traje od 4. do 12. rujna, u organizaciji Frakture, gostovat će i pisci Javier Cercas, Patrick deWitt, María Dueñas, Lawrence Norfolk, Sami Michael, Mathias Énard, Roberto Callaso, Anna Katharina Fröhlich i Kjell Westo. Festival će ugostiti i pisce iz regije i Hrvatske - dolaze Aleksandar Prokopiev, Bora Ćosić, Vlaho Bogišić, Ivica Đikić, Svetislav Basara, Ante Tomić, Rajko Grlić, Darko Dukovski, Dragutin Lucić, Branko Kukić, Ivan Lovrenović, Semezdin Mehmedinović, Renato Baretić, Aleš Debeljak, Slavenka Drakulić, Miljenko Jergović, Igor Štiks i Slavoljub Stanković.

Ovogodišnji Festival održavat će se u Kinu Europa, Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića i Galeriji “Josip Račić”. Sva događanja imaju simultani prijevod i besplatni ulaz. Detaljan program možete naći na literaturamundi.com (N. K.)



 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više