Španjolski pisac Javier Cercas večeras predstavlja svoj novi roman u kinu Europa

Jedan od najvažnijih suvremenih španjolskih pisaca, Javier Cercas, današnji je gost drugog Festivala svjetske književnosti koji traje u Zagrebu do 12. rujna. Cercas je već dobro poznat hrvatskim čitateljima – zagrebačka Fraktura dosad je na hrvatski prevela i objavila njegove romane “Salaminski vojnici” (2008) i “Brzina svjetlosti” (2011), a upravo je ovih dana tiskana i “Anatomija jedne pobjede”

Big 808 2644

Jedan od najvažnijih suvremenih španjolskih pisaca, Javier Cercas, današnji je gost drugog Festivala svjetske književnosti koji traje u Zagrebu do 12. rujna. Cercas je već dobro poznat hrvatskim čitateljima – zagrebačka Fraktura dosad je na hrvatski prevela i objavila njegove romane “Salaminski vojnici” (2008) i “Brzina svjetlosti” (2011), a upravo je ovih dana tiskana i “Anatomija jedne pobjede”, treći roman u kojem Cercas ispisuje povijest jednog dana - 23. veljače 1981., jednog od ključnih datuma u novijoj španjolskoj povijesti.

Tog je dana, naime, Adolfo Suarez, prvi premijer izabran na demokratskim izborima nakon razdoblja Francove diktature, dao ostavku, a Parlament je trebao izglasati novu vladu. No u kasno poslijepodne u Parlament je upao pukovnik Tejero sa skupinom žandara, što je bio uvod u pucnjavu i državni udar. Svi parlamentarci osim dotadašnjeg premijera, njegova zamjenika generala Guttiereza Mellada i vođe komunističke partije Španjolske Santiaga Carrilla polegli su po podu i s čitavom nacijom čekali razvoj događaja. Prvi pokušaj državnog udara snimala je televizijska kamera, a te je trenutke koji su zauvijek ostali u srcima Španjolaca napetije od najboljeg trilera oživio upravo Cercas.

Cercas je romanopisac, publicist i pisac kratkih priča, a rođen je 1962. u Ibahernandu u Španjolskoj. Na Sveučilištu u Geroni predaje španjolsku književnost i stalni je suradnik katalonskog izdanja El Páisa. Objavio je zbirku pripovjedaka “Relatos reales” (Istinite priče, 2000.) i dva hvaljena romana, “El móvil” (Motiv, 1987.) i “El vientre de la ballena” (Kitov trbuh, 1997.). Svjetski uspjeh postigao je romanom “Salaminski vojnici”, koji je ubrzo po objavljivanju 2001. nagrađen brojnim nagradama. Roman je prodan u više od pola milijuna primjeraka u Španjolskoj i preveden na petnaest jezika. David Trueba prema njemu je snimio istoimeni film. Godine 2005. dijelom potaknut ratom u Iraku, Cercas objavljuje “Brzinu svjetlosti”, roman o prijateljstvu, užasu rata, krivnji i nemogućnosti iskupljenja.

S Javierom Cercasom večeras, s početkom u 19 sati, u kinu Europa (dvorana Müller), razgovarat će Tomislav Brlek. Osim ove tribine, današanji program Festivala svjetske književnosti uključuje i tribinu “Pisac i njegov čitatelj”, na kojoj će gostovati Aleksandar Prokopiev i Borislav Pavlovski, a razgovor će moderirati Katarina Brajdić. Tribina počinje u 17 sati, a održat će se u knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića. U 21 sat, opet u kinu Europa, u dvorani Müller, održat će se pak tribina “Politika i književnost”. Na njoj će gostovati Francesca Melandri, Aleksandar Prokopiev i Ivica Đikić, a moderirat će je Boris Postnikov.

Ulaz na sva događanja je besplatan i osigurano je simultano prevođenje, a cijeli program festivala možete naći na literaturamundi.com (T. T.)

 

 

 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više