Pogurajte bibliobus i pomozite donacijama riječkoj knjižnici na kotačima!

Gradska putujuća knjižnica još od 1969. godine knjige dovodi u riječka naselja, pred vrtiće, staračke domove, poduzeća te je tada to bio i prvi bibliobus u Jugoslaviji. Ipak, bibliobus je ostario, vrijeme ga je nazgrizlo. Uključite se u ovu kampanju - svaka kuna će dobro doći za kupnju novog vozila, a bibliobus najviše koriste vrtićka djeca!

Big 810 2646

Gradska knjižnica Rijeka, kreće među narodnim knjižnicama u jedinstvenu javnu kampanju prikupljanja sredstava za uslugu koja omogućava pristup knjizi i svijetu mašte cijeloj zajednici - uz pomoć knjižnice na kotačima! Kampanja počinje u ponedjeljak 8. rujna, na Međunarodni dan pismenosti, u 11 sati na Korzu gdje je organiziran prikladan trodnevni program, a punim plućima će trajati cijeli rujan i listopad kroz odjele i ogranke knjižnice, putem posebne web stranice bibliobus.gkr.hr (gkr.hr/bibliobus/), društvenih mreža i ostalih aktivnosti…

Naime, gradska putujuća knjižnica još od 1969. godine knjige dovodi u riječka naselja, pred vrtiće, staračke domove, poduzeća te je tada to bio i prvi bibliobus u Jugoslaviji. Ipak, protok vremena, redovito i aktivno korištenje na vozilu je ostavilo značajne tragove. Uslugu nije moguće razvijati, a vozilo je u stalnoj opasnosti da stane i više nikada ne krene jer ni rezervni dijelovi za njega više gotovo ne postoje.

Gradska knjižnica Rijeka stoga želi bibliobusu pružiti novu energiju pa upravo uz pomoć zajednice kreće u javnu kampanju prikupljanja sredstava za novo vozilo gradskog bibliobusa. Projekt nabave novog bibliobusa sastoji se od više aktivnosti, a to su izbor i kupnja novog vozila, adaptacija u pokretnu knjižnicu, kompletno opremanje potrebnom opremom i naposljetku likovno uređenje vanjštine bibliobusa koje će biti izabrano nagradnim natječajem. Ukupna vrijednost projekta je procijenjena na 700.000 kuna. Knjižnica je iz vlastitih sredstava već osigurala početnih 220.000 kuna, a cilj akcije je donacijama popuniti razliku i doći do konačnog cilja.

Bibliobusu se može pomoći na više načina, a svi su najbolje predstavljeni na posebnoj web stranici kampanje bibliobus.gkr.hr. Svi građani su pozvani na doniranje, dijeljenje ili pružanje razne druge pomoći koja može biti presudna u “poguravanju bibliobusa”. Bibliobus već ima svoje prve “gurače”, a akciji se priključila i skupina riječkih kreativaca s područja kreativnih industrija (Kreativni kolektiv Kombinat, Studio Artlan, Cipmann, Molekula, Manufaktura) koji su izradili simpatičan vizualni identitet, kampanju i web stranicu.

Jedan od najvećih korisnika bibliobusa vrtićka su djeca kojima je bibliobus jedan od temeljnih načina pristupa knjizi u dobi koja je izrazito važna i osjetljiva. Kao lijep primjer dosadašnje veze vrtićke djece i bibliobusa navedimo da su djeca iz Dječjeg vrtića Krijesnica ove godine kao svoju masku na Riječkom karnevalu izabrali knjige, a neki su za tu priliku i naučili i “Ježevu kućicu” napamet! Najveći broj upita za novim stajalištima dolazi također iz riječkih vrtića, ali zbog njihove prometne nedostupnosti starom vozilu ta želja se ne može ispuniti. S novim bibliobusom i to će se promijeniti… (N. K.)

Više na gkr.hr/bibliobus/

 

 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više