Španjolska književnica María Dueñas večeras predstavlja svoj hit roman, ‘Vrijeme između krojenja’

U osvit Španjolskoga građanskog rata mlada krojačica Sira Quiroga zbog ljubavi prema muškarcu kojega gotovo da i ne poznaje napustit će sve: Madrid, majku, zaručnika i sudbinu koja ju je čekala. Nedugo zatim ista ta ljubav ostavit će je slomljenu i samu, bez novca i poznanstava, s pregršt dugova i samo dvije vještine: umijećem šivanja i neuništivom željom da preživi. S ta će dva talenta Sira Quiroga promijeniti svijet i vrijeme u kojima je živjela. Ljubavnica i bjegunica, kći i prijateljica, osim krojačica postat će, naime, i špijunka.

To je ukratko radnja “Vrijeme između krojenja” nove španjolske književne zvijezde Maríje Dueñas koja večeras gostuje na Festivalu svjetske književnosti u Zagrebu. S njom će od 19 sati u kinu Europa, u dvorani Müller, razgovarati Milana Vuković Runjić.

Inače, María Dueñas rođena je 1964. u Puertollanu. Doktorirala je englesku filologiju i radi kao profesorica na Sveučilištu u Muriciji. Predavala je na američkim sveučilištima, piše znanstvene članke i sudjeluje u raznim obrazovnim, kulturnim i uredničkim projektima. Svojim prvim romanom “Vrijeme između krojenja”, objavljenim 2009., privukla je pozornost čitatelja i postigla uspjeh kod kritike, a roman je preveden na više od dvadeset jezika. Uspjeh je ponovila drugim romanom “Misión Olvido” iz 2012. Oba romana dobila su nekoliko književnih nagrada.

Današnji program Festivala uključuje i tribinu “Pisac i njegov čitatelj”, koja počinje u 17 sati u zagrebačkoj Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića. Na njoj će sudjelovati Bora Ćosić i Branko Čegec. U 21 sat, u kinu Europa u dvorani Müller, održat će se pak druga današanja tribina, pod nazivom “Oduševljenje intelektualaca Prvim svjetskim ratom”. Na njoj gostuju Darko Dukovski, Branko Kukić, Muharem Bazdulj i Dragutin Lučić Luce, a razgovor će moderirati Boris Munjin.

Ulaz na sva događanja je besplatan, a organizator Festivala, nakladnička kuća Fraktura, osigurao je i simultani prijevod. (T. T.)

 

 

Facebook komentari

Novo u katalogu