Lawrence Norfolk otkrit će tajne vještice i mladića s demonom u grlu

Britanski pisac povijesnih romana gostuje večeras na Festivalu svjetske književnosti u Zagrebu. S njim će od 19 sati u kinu Europa razgovarati Roman Simić Bodrožić, a predstavit će novi Norfolkov roman “Gozba Johna Saturnalla”

Big 812 2650

U prvome su vrtu rasle datuljine palme. Pčele su punile saća u košnicama, a šafran nudio svoj plod. Neka prvo jelo bude začinjeno vino, i neka ga bude dovoljno da svi u njega urone pehare. Neka Gozba počne... Godina je 1625. Oko kolibe na osami razdražena gomila vitla bakljama i zaziva vješticu i njezina sina. Dok se iza njih viju dim i plamenovi, Susan Sandall pronalazi put među prastarim stablima Buccline šume, otvara Knjigu i jedanaestogodišnjem Johnu predaje njegovo najdragocjenije nasljedstvo - priču o drevnoj Saturnovoj gozbi, koja se u tajnosti slavi već generacijama...

Tako počinje uzbudljivi, bogati i senzualni Norfolkov roman o Johnu Saturnallu, siročetu koje se od kuhinjskog momka uzdiže do najvećega kuhara svoga vremena. Stranice burne engleske povijesti John će ispisati na svoj način - hranom, a u kuharici njegova života naći će se mjesta za godine obilja i za godine rata, za veličanstvene bankete i za stratišta. Mladić “s demonom u dnu grla”, koji je kuhao za moćnike i siromahe, a hranom stjecao poštovanje i zavist, pomoću nje će spoznati i ono najvažnije - okus prave ljubavi, no da bi ga sačuvao, morat će ustati protiv drevnog proročanstva i ispuniti zavjet koji je dao majci: morat će sačuvati Gozbu.

Autor “Gozbe Johna Saturnalla” i ranije prevedenog romana “U liku vepra”, Lawrence Norfolk, gostuje večeras na Festivalu svjetske književnosti u Zagrebu. S njim će od 19 sati, u kinu Europa, u dvorani Müller, razgovarati Roman Simić Bodrožić. Norfolkovi povijesni romani
prevedeni su na dvadeset četiri jezika, dobitnik je nagrada Somerset Maugham i Budapest Festival Prize za književnost, a njegova su djela bila u užem izboru i za nagrade IMPAC, James Tait Black Memorial i nagradu za književnost Wingate/Jewish Quarterly. Živi u Londonu sa suprugom i dvojicom sinova.

Prije Norfolkova nastupa, posjetitelji Festivala svjetske književnosti danas mogu otići na tribinu “Pisac i njegov čitatelj” u zagrebačku Knjižnicu i čitaonicu Bogdana Ogrizovića, gdje će od 17 sati razgovarati Slavoljub Stanković i Kruno Lokotar.

U 21 sat, u kinu Europa u dvorani Müller, održat će se pak tribina “Bijeg i pronalaženje novog zavičaja ili domovine”, na kojoj gostuju Sami Michael, Semezdin Mehmedinović i Renato Baretić, a razgovor će moderirati Aleš Debeljak.

Ulaz na sva događanja je besplatan, a organizator je osigurao i simultani prijevod. (T. T.)


 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više