Mathias Énard predstavlja ‘Zonu’, hit roman o špijunu hrvatskog porijekla

Francis Servain Mirković, Francuz hrvatskog porijekla, pokušava završiti svoju špijunsku karijeru i s kovčežićem punim tajnih dokumenata vlakom kreće u Rim kako bi Vatikanu prodao svoje tajne pa preuzeo identitet Yvana Deroya, svog nekadašnjeg prijatelja doživotno zatvorenog u psihijatrijskoj ustanovi. Dug put vlakom pravi je trenutak za svođenje životnih računa i prisjećanje na događaje u posljednjih dvadesetak godina, od rata u bivšoj Jugoslaviji, gdje se borio slijedeći put svojeg djeda ustaše, suradnika Maksa Luburića, do analitičkog rada na krvavim alžirskim egzekucijama i suradnje s Mossadom.

Važna stavka u njegovoj rekapitulaciji vlastitih poraza svakako su i žene koje su ga ostavljale: Marianne, družica iz ratnog doba, te Stéphanie, kolegica s posla, koja bi se, kako sam sumnja, mogla pobrinuti da jednog dana itekako plati za sve svoje grijehe. Roman “Zona” Mathiasa Énarda kritičari su proglasili jednom od istinski originalnih knjiga desetljeća, a Énard je večerašnji gost Festivala svjetske književnosti koji se održava u Zagrebu. S francuskim piscem od 19 sati, u
kinu Europa u dvorani Müller, razgovarat će Goran Ferčec.

Mathias Énard rođen je 1972. u francuskom Niortu, studirao je suvremenu umjetnost te potom arapski i perzijski, i to u Teheranu, Egiptu, Veneciji i Damasku. U Siriji je uz studij poučavao francuski, a zatim je do 2010. predavao arapski na Sveučilištu u Barceloni. Još na studiju počeo je objavljivati zbirke poezije, “Travail de nuit” i “Parfois entre nous la mer”. Prvi roman “La perfection du tir” izašao mu je 2003., a drugi “Remonter l’Orénoque” 2005. Njegovo sljedeće djelo bila je zbirka eseja o terorizmu “Bréviaire des artificiers”. Najpoznatije djelo, roman “Zona”, objavljeno je 2008. Uz književna djela Énard piše tekstove za više kulturnih magazina te je član uredništva časopisa Inculte i jedan od utemeljitelja galerije scrawitch. Živi u Barceloni, a često provodi vrijeme na kulturnim razmjenama u drugim europskim gradovima.

Posjetitelji Festivala danas u 17 sati mogu poslušati i Semezdina Mehmedinovića i Seida Serdarevića koji će sudjelovati na tribini “Pisac i njegov čitatelj”. Tribina počinje u 17 sati, u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, a moderirat će je Maja Peterlić.

U 21 sat, u kinu Europa u dvorani Müller, održat će se pak tribina “Dvadeset pet godina od smrti Danila Kiša” na kojoj gostuju Miljenko Jergović, Igor Štiks i Aleš Debeljak. Tribinu će moderirati Zvonko Kovač.

Ulaz na sva događanja je besplatan, a organizator je osigurao i simultani prijevod. (T. T.)

 

 

Facebook komentari

Novo u katalogu