Drugi Festival svjetske književnosti zatvaraju Anna Katharina Fröhlich i Kjell Westö

U desetak dana drugi Festival svjetske književnosti, u organizaciji Frakture, ugostio je 30-ak autora iz cijeloga svijeta, a posljednji dan posvećen je njemačkoj spisateljici i finskom književniku

Big 815 2657

Drugi Festival svjetske književnosti koji je u Zagrebu u desetak dana ugostio tridesetak autora zatvara danas dvoje pisaca - finski književnik Kjell Westö i njemačka spisateljica Anna Katharina Fröhlich, kojoj je ovih dana preveden roman na hrvatski jezik.

Anna Katharina Fröhlich rođena je 1971., odrastala u Frankfurtu i Münchenu, a danas živi u Italiji na jezeru Garda. U književnost je ušla 2004. romanom “Divlja naranča” (Wilde Orangen), a 2010. objavila je “Kream Korner” koji je objavila izdavačka kuća Vuković&Runjić uoči Festivala svjetske književnosti. Roman “Krasan gost” (Der schöne Gast) izašao je 2014. godine. S Annom Katharinom Fröhlich danas će u 19 sati, u kinu Europa u dvorani Müller, razgovarati Milana Vuković Runjić.

Kjell Westö rođen je 1961. u Helsinkiju. Na književnoj je sceni debitirao 1986., a njegov se opus sastoji od poezije, zbirki kratkih priča i romana. Zahvaljujući svojem nizu romana smještenih u Helsinki dvadesetog stoljeća postao je poznat kao najbolji kroničar finske te finsko-švedske povijesti i kulture. Danas je Westö jedan od najistaknutijih nordijskih autora koji je osvojio praktično sve najprestižnije književne nagrade u Finskoj i Švedskoj. Međunarodni je proboj doživio 2006. romanom “Där vi en gang gått” (Put kojim smo nekada kročili), za koji je osvojio najveću finsku književnu nagradu Finlandia. Romani su mu prevedeni na petnaestak jezika, a za roman “Privid 1938.” dobio je nagrade Švedskog radija i Švedskog književnog društva te nagradu ugledne udruge De nio.

Upravo će roman “Privid 1938.” biti tema večerašnje tribine Razotkrivanje na kojoj će s autorom razgovarati Seid Serdarević. Tribina počinje u 21 sat, a održat će se u kinu Europa, u dvorani Müller. U romanu pratimo Claesa Thunea koji otvara odvjetnički ured, nakon što ga je tijekom diplomatske karijere napustila supruga, i u njemu zapošljava šutljivu tajnicu Matildu Wiik. Slobodno vrijeme provodi s prijateljima iz mladih dana okupljenima u Klubu sredaša. Helsinki 1938. još je uvijek ugodno mjesto za život, a rane iz kratkoga, ali krvavoga građanskog rata 1918. naizgled su zacijeljele. Ipak, prve naznake antisemitizma polako remete naizgled idiličnu sliku glavnoga finskoga grada, a i nagrizaju odnose u Thuneovoj obitelji te među sredašima. Gospođa Wiik istodobno vodi borbu sa svojom traumatičnom prošlošću, a Thune ne može ni naslutiti kakvu će lavinu pokrenuti slučajni susret u njegovu uredu.

Danas u 17 sati posjetitelji Festivala mogu pak doći na tribinu “Pisac i njegov čitatelj“ u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, na kojoj će gostovati Ivica Đikić i Nenad Rizvanović. Tribinu moderira Kristijan Vujičić.

Ulaz na sva događanja je besplatan, a organizator je osigurao i simultani prijevod. (T. T.)

 

 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više