U Zagreb stiže Miloš Urban, crni vitez češke književnosti

Urban će na festivalu “Europea U Dvorištu“ predstaviti svoj roman “Lord Milord“ u četvrtak, 2. listopada, s početkom u 19 sati, u kafiću U Dvorištu, Žerjavićeva 7/2

Big 821 2671

Grof Arko, vješt mačevalac sklon hedonističkom životu, uvučen je protiv svoje volje u politička zbivanja u Pragu s kraja 19. stoljeća – u vrijeme kad je Češka dio Austro-Ugarskog carstva i kad je njezin glavni grad poprište socijalnih i političkih nemira predvođenih češkim patriotima koji sve otvorenije izražavaju težnju ka neovisnosti. Austrijske vlasti na ulične demonstracije reagiraju uvođenjem prijekog suda i infiltriranjem pripadnika austrijske tajne policije u redove čeških domoljuba. Arko je čovjek koji ima svoje principe, no to ga ne sprečava da posjećuje bordele, u krčmama ispija apsint i problem s bolesnim plućima pokušava ublažiti uživanjem tableta s heroinom. S druge strane on se hrabro suprotstavlja uništenju židovskog kvarta.

To je ukratko sadržaj romana “Lord Milord“, češkog romanopisca Miloša Urbana koji u četvrtak, 2. listopada, gostuje u Zagrebu na književnom festivalu “Europea U Dvorištu“, u organizaciji Naklade Ljevak. Urban će svoj roman predstaviti od 19 sati u kafiću U Dvorištu, Žerjavićeva 7/2, a uz njega na predstavljanju će sudjelovati i pisac i komediograf Tahir Mujičić, prevoditelj Alen Novosad te moderatorica Ivana Simić Bodrožić.

Miloša Urbana nazivaju “crnim vitezom češke književnosti“, a svojim je književnim opusom stekao status predvodnika “novog vala“ češke književnosti. Debitirao je 1988. svojim romanom prvijencem “Posljednja točka na rukopisu“, da bi već sljedeće godine, nakon objavljivanja romana “Sedam crkava“, koji je preveden i u Hrvatskoj, postao književna zvijezda, a roman je ubrzo stekao kultni status, osobito među mlađim čitateljstvom. Godine 2001. Urbanu je objavljen roman “Zloduh“, nagrađen prestižnom češkom književnom nagradom Magnesia Litera, 2003. godine roman “Sjena katedrale“ nazvan “božanstvenom kriminalističkom komedijom“, a 2005. “Santinijev jezik“, labavo povezan s romanima “Sedam crkava“ i “Sjena katedrale“, kojim je pokazao da pripada onom najboljem što češka književnost može ponuditi svijetu. Godine 2008. Urban je objavio roman “Lord Mord“, egzistencijalistički triler protkan bulgakovljevskim elementima fantastike i groteske, koji je privukao pažnju kritike, publike te brojnih izdavača izvan Češke.

Slavni češki književnik Jiri Kratochvil rekao je o Urbanu sljedeće: “Miloš Urban je vješt i pametan pisac, koji zna mnogo o književnosti i to znanje inteligentno koristi u svojim djelima. Uskoro ćemo govoreći o češkoj književnosti govoriti prije svega o Milošu Urbanu – i u Češkoj i izvan nje.“ (N. K.)

 

 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više