U Zagrebu 28. listopada gostuje rumunjski pisac i scenarist Răzvan Rădulescu

Hrvatska publika imat će priliku upoznati Răzvana Rădulescua u utorak, 28. listopada, s početkom u 19 sati, u zagrebačkom cafeu U Dvorištu, Žerjavićeva 7/2, u sklopu drugog gostovanja na književnom festivalu Europea u Dvorištu

Big 828 2682

Zbog svog neobičnog dara, uzgajanja ogromnih rajčica, beznačajan individualac Ilija Cazane nađe se pod istragom sigurnosnih službi. Završava u zatvoru, a nakon što ga puste, slučajno ga pregazi kamion. Priča ostaje na leđima njegova sina koji je naslijedio njegov šarm, a za malenog se posebno počinje zanimati inspektor koji je njegova oca pritvorio. Inspektor, kao predstavnik represivnog sistema sa «sjajnom» budućnosti pred sobom počinje sumnjati u vrijednosti koje zastupa... Ova neobična priča rumunjskog pisca Răzvana Rădulescua, “Život i djelo Ilije Cazanea“, sjajno oslikava rumunjsko društvo šezdesetih godina prošlog stoljeća koje je dobrim dijelom utemeljeno na naivnosti, uzaludnim nadanjima, ljudima koje je stvorio sistem i njegovim žrtvama. Pored političke dimenzije ovaj roman je suptilna meditacija o ljudskosti, ironičan pogled na nedavnu prošlost. Iako piše o tragediji priča je sjajno izbalansirama elementima finog humora i prepuna značenja.

Hrvatska publika imat će pak priliku uživo upoznati Răzvana Rădulescua u utorak, 28. listopada, s početkom u 19 sati, u zagrebačkom cafeu U Dvorištu, Žerjavićeva 7/2, u sklopu drugog gostovanja na književnom festivalu Europea u Dvorištu. Osim autora, o njegovoj novoj knjizi govorit će prevoditelj Goran Čolakhodžić, scenarist, pisac i redatelj Ognjen Sviličić te moderatorica Ivana Simić Bodrožić.

Rumunjski pisac Răzvan Rădulescu rođen je 1969. godine. Svoj je književni debi ostvario kao jedan od autora u antologiji “Obiteljski portret“ (1995). Njegov je roman “Život i djelo Ilije Cazanea“ (1997) osvojio nagradu Društva rumunjskih pisaca, a roman “Teodozije Mali“ nagradu EU za književnost 2011. godine. Rădulescu je i jedan od najuglednijih rumunjskih filmskih scenarista - predvodnik i ključni scenarist tzv. postrevolucionarne rumunjske kinematografije ili rumunjskog novog vala - te pripada najuspješnijoj generaciji rumunjskih filmskih autora čiji su filmovi obilježili posljednje desetljeće na međunarodnoj filmskoj sceni (“Smrt gospodina Lazarescua“, “Prije svega, Felicia“, “Roba i lova“, itd.).

Zbog toga će nakon promocije romana biti prikazan i autorov film “Pozicija djeteta“ s početkom u 20 sati koji je režirao Calin Peter Netzer, koji potpisuje scenarij uz Rădulescua. Pokušavajući kontrolirati život svog odraslog sina koji je suočen s optužbom za ubojstvo dječaka, imućna žena, pripadnica “elite“ rumunjskog društva, počinje se koristiti svim mogućim emocionalnim i društvenim manipulacijama kako bi ga spasila od zatvora. Kroz odnos sina i majke tematizira se osjećaj gubitka, udaljenosti roditelja i djeteta, izbora između roditeljskog nagona i osjećaja dužnosti. Vrlo delikatno prikazan je društveni sustav premrežen korupcijom i kriminalom, nezdravim odnosima čija patologija dolazi do izražaja u rubnim situacijama pred najvažnijm pitanjima života i smrti. Film je 2013. godine na Berlinaleu osvojio Zlatnog medvjeda. (N. K.) 


 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više