Francuska spisateljica Gwenaëlle Aubry gostuje u Zagrebu 6. i 7. studenoga

Autorica će najprije u četvrtak, 6. studenoga gostovati u klubu Booksa, u 19 sati, a dan poslije, u petak, 7. studenoga, u 18 sati održat će predavanje u Medijateci Francuskog instituta

Big 832 2695

Poznata i nagrađivana francuska spisateljica Gwenaëlle Aubry nakon smrti oca, poznatog profesora prava, pronašla je rukopis naslovljen "Melankolična crna ovca" u kojem je njezin otac opisao svoja iskustvo nošenja s manično-depresivnim poremećajem. Iz tog iskustva izrastao je roman "Nitko", za koji je autorica dobila prestižnu nagradu Femina.

O tom romanu, kao i o "Podjelama", objavljenima na hrvatskom ove godine, Gwenaëlle Aubry govorit će na gostovanju u Zagrebu, 6. i 7. studenoga. Autorica će najprije u četvrtak, 6. studenoga gostovati u klubu Booksa, u 19 sati, a dan poslije, u petak, 7. studenoga, u 18 sati održat će predavanje u Medijateci Francuskog instituta. S Gwenaëlle Aubry u Booksi će razgovarati Miljenka Buljević. Razgovor će se odvijati na engleskom jeziku, bez prijevoda. Predavanje u Medijateci održat će se na francuskom jeziku, bez prijevoda.

Gwenaëlle Aubry autorica je koja je stekla naklonost hrvatske i međunarodne čitateljske publike i kritike zahvaljujući hrabrom hvatanju u koštac s osjetljivim, intimnim i bolnim temama kojima pristupa otvoreno, snažno, autentično i s iznimnim osjećajem za mjeru. Svoj je intelektualni i književni put Aubryjeva počela studijem na prestižnoj École normale supérieure i na Trinity Collegeu u Cambridgeu. Doktorirala je filozofiju, predavala na Sveučilištu Sorbonne, a trenutno radi u čuvenom CNRS-u (Centre national de la recherche scientifique), vodećem francuskom znanstvenom centru.

Javnosti je ipak poznatija kao spisateljica nego kao znanstvenica. Dobitnica je prestižne nagrade Femina za roman "Nitko" (Personne), koji je na hrvatski prevela Marija Paprašarovski (Disput, 2011.), a ove godine objavljen je i njezin roman "Podjele" (Partages) u prijevodu Sanje Šoštarić (Disput, 2014.). U romanu "Podjele" Aubryjeva pripovijeda o dvije tinejdžerice, Židovki Sari i Palestinki Leili čiji se životni putevi isprepliću. Njihovi pripovjedački glasovi svjedoče o jalovosti podjela, odnosno o sličnostima koje su suštinske i razlikama koje su tragično površne. Ovaj je roman ocijenjen kao moderna filozofska bajka čija autorica precizno i uvjerljivo stvara likove od krvi i mesa. (N. K.)



 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više