Nizozemski filozof Coen Simon večeras o čežnji kao smislu života

"Uvijek kad odlazim nekamo na nekoliko dana, djeci ostavim mali crtež." Prisnost tih uvodnih riječi tipična je za knjigu "Čekajući sreću: Filozofija čežnje". Nizozemski filozof Coen Simon obraća se čitatelju čudesnim i zaigranim osobnim tonom. Svakodnevni život, predmeti, okolnosti i događaji koji nam izgledaju tako poznato njega fasciniraju i uvode u filozofsku kontemplaciju. Istražuje prirodu i učinak čežnje, želje, nade i čekanja. Suvremeni čovjek, naime, želi previše, barem tako glasi njegova samodijagnoza. Stoga se masovno bacamo na samoistraživanje. Jer, ako znamo tko smo, onda nam je i jasnije što doista želimo. No pritom zaboravljamo jedno pitanje: nudi li nam svijet ikada ono što želimo? Nažalost, svijet nije izlog pun predmeta koji bi mogli utažiti naše čežnje i žudnje. A ne možemo ih utažiti ni na način na koji udovoljavamo praznome želucu.

O tome će večeras govoriti Coen Simon na četvrtoj tribini iz ciklusa "Europea u dvorištu" koja počinje u 19 sati, u cafeu "U dvorištu", Jurja Žerjavića 7/2, Zagreb. Osim autora, knjigu će predstaviti i urednik knjige i književnik Kristijan Vujičić, filozofkinja Nadežda Čačinović, a razgovor će moderirati Ivana Simić Bodrožić.

Coen Simon (1972.) nizozemski je filozof i publicist. Njegovi eseji u novinama NRC Handelsblad, nrc.next i Trouw pobuđuju veliku pozornost u javnim raspravama. Napisao je, između ostalog, "Kijk de mens" (Gledaj čovjeka), "Waarom we onszelf zoeken maar niet vinden" (Zašto se tražimo, ali ne nalazimo), "Zo begint iedere ziener" (Tako započinje svaki vizionar) i "En toen wisten we alles" (I onda smo znali sve), za koju je dobio značajnu nagradu Sokrat, za "najaktualniju, najoriginalniju i najpoticajniju" filozofsku knjigu 2012. godine. (N. K.)


 

Facebook komentari

Novo u katalogu