Vodič kroz Interliber 2014. - odabrali smo za vas gotovo 100 najboljih knjiga

Najveća zvijezda ovogodišnjeg Interlibera, barem po broju prodanih knjiga, bit će Deborah Harkness, a svoje će knjige promovirati i Florence Hartmann te F. William Engdahl. Doznat ćemo i tko je osvojio 100 tisuća kuna za najbolji neobjavljeni roman, a ovogodišnjim sajmom knjiga posebno dominiraju – domaći autori

Big 837 2792

Piše Tanja Tolić

Najveća zvijezda ovogodišnjeg Interlibera, barem po broju prodanih knjiga, bit će Deborah Harkness – američka spisateljica i povjesničarka danas je stigla u Zagreb, a sa čitateljima svoje fantastične trilogije “Sve duše“, u izdanju Frakture, družit će se na zagrebačkom sajmu knjiga u utorak, 11. studenoga, gdje će od 17 do 18 sati na štandu 9b u paviljonu 5 potpisivati svoje knjige. Dobra vijest je, međutim, što je ovogodišnji sajam knjiga, inače 37. po redu, u znaku domaćih pisaca, a već letimičnim pregledom ponude hrvatskih nakladnika moguće je uočiti 30-ak zanimljivih naslova.

Osim Deborah Harkness, na Interliberu će svoje knjige promovirati i Florence Hartmann te F. William Engdahl, a i VBZ će proglasiti ovogodišnjeg pobjednika njihova natječaja za najbolji neobjavljeni roman godine. Tko je osvojio 100 tisuća kuna doznat ćemo u utorak, 11. studenoga, s početkom u 20 sati, u Kući za ljude i umjetnost Lauba, Prilaz baruna Filipovića 23a.

Portal Najbolje knjige i ove je godine probrao najbolje knjige iz ponude 17 hrvatskih izdavača – sastavili smo popis od čak 97 knjiga. Kratki popis koji možete isprintati i koristiti kao vodič kroz Interliber nalazi se na kraju teksta. Nakladnici su poredani abecednim redom, a poredak nije mjerilo kvalitete njihovih knjiga. Za pojedine knjige s popisa, do završetka ovoga teksta, naslovnice nisu bile gotove, pa nisu mogle biti ni uvrštene u našu foto-galeriju.

Algoritam od domaćih autora ove godine ističe scenarista i strip-crtača Darka Macana i njegovu zbirku fantastičnih priča “Koridor“ te Vladimira Arsenijevića i njegov novi roman “Let“ koji prati ljubavnu priču mladog pilota Pavla i supruge mu Katarine tridesetih godina prošlog stoljeća. Od provjereno komercijalni naslova tu je nova kuharica Jamieja Olivera “Štedite s Jamiejem“, a od strane literature potencijalni hitovi su roman “O mojoj majci“ poznatog francuskog i marokanskog pisca Tahara Ben Jellouna, povijesni roman “Vjera“ Tima Willocksa te “U dobru i zlu“ (Silver Linings Playbook) Matthewa Quicka, inače roman po kojem je snimljen istoimeni film nagrađen Oscarom s Jennifer Lawrence i Bradleyjem Cooperom u glavnim ulogama.

Disput je svoje književne adute smjestio u biblioteku “Na tragu klasika“ koja za Interliber donosi četiri zanimljiva naslova. Roman “Modri cvijetak“ slavnog francuskog romanopisca i pjesnika Raymonda Queneaua, remek je djelo francuske proze. Radnja romana Mircee Eliadea “Bengalska noć“ odvija se u Calcutti u 30-ima, a u njezinu je središtu nesretna ljubav između Allana i mlade Bengalke Maitreyi. Djelomice autobiografski roman “Vrata“ slavne mađarske književnice Magde Szabó priča je o mladoj spisateljici koja se trudi ostvariti uspješnu karijeru te radi toga zapošljava postariju ženu iz susjedstva kao kućnu pomoćnicu, a koja će trajno obilježiti njezin život. Za roman “Vrata“ Szabó je 2003. godine dobila prestižnu francusku književnu nagradu Femina, a mađarski redatelj, scenarist i oskarovac István Szabó po romanu je snimio istoimeni film u kojem glavnu ulogu tumači Helen Mirren. “Zimsko drvo“ roman je cijenjene i nagrađivane suvremene švedske spisateljice Ellen Mattson, a riječ je o fikcionalnoj biografiji Grete Garbo.

Edicije Božičević za Interliber donose nekoliko poslastica, najprije knjigu “Događaji iz neposredne irealnosti“ Maxa Blechera, rumunjskog književnika čiji je prvi roman Eugen Ionesco proglasio remek-djelom. Najmlađe bi pak mogla razveseliti slikovnica “Klupko“ koju je napisala Jelena Tušenka Šonje, a prekrasnim crtežima grafitnom olovkom ilustrirala Antonija Marinić. U ponudi je i zbirka pjesama “Ide svašta!“ oca i kćeri Jurija Lisenka i Darije Lisenko, nastala upravo u Zagrebu. Lisenko je pjesnik, prevoditelj i diplomat, tri je godine radio kao tajnik Veleposlanstva Ukrajine u Zagrebu, od 2008. do 2010. pisao je govore za predsjednika Ukrajine Viktora Juščenka, a 2013. opet je došao u Hrvatsku kao savjetnik u Veleposlanstvu Ukrajine. “Ljudska stvar“ Paweła Potoroczyna, zapanjujuć je prvijenac u kojem pratimo priču koja se odvija u u zabačenom selu središnje Poljske, u vrijeme Drugoga svjetskog rata, između seoskoga bekrije i partizanskog zapovjednika Gudala i njegove ljubavi, lijepe pekarice Wande. “Duh Dylana“ Enriquea Vila-Matasa je pak detektivska potraga za smislom postojanja.

Fraktura ove godine na sajmu knjiga dominira hrvatskim autorima – donosi umjetničku autobiografiju Damira Zlatara Freya “Kristalni kardinal“, knjigu sjećanja “Spašeni iz Zagreba“ Paula Schreinera, roman prvijenac redatelja Ognjena Sviličića “Glava velike ribe“, kao i nove romane Ivane Šojat-Kuči “Jom Kipur“ i Josipa Mlakića “Svježe obojeno“ te knjigu proza Tatjane Gromača “Ushiti, zamjeranja, opčinjenosti“. Izlazi i obnovljeno izdanje romana “Ulica mračnih dućana“ ovogodišnjeg nobelovca Patricka Modianoa, a tu je još i nova knjiga hrvatskim čitateljima dragog Amosa Oza “Prizori iz seoskog života“ i posljednji nestrpljivo iščekivani dio trilogije “All Souls“ Deborah Harkness “Knjiga života“.

Nakladnička kuća Hena com kao svoje potencijalne hitove ističe “Hotel Bospor“, prvi krimić iz serije o detektivki Kati Hirschel turske spisateljice Esmahan Aykol, a čitateljima nudi i roman “Cafè Hyena“ koji je napisala slovačka pjesnikinja i prozaistica Jana Beňová. Roman je, inače, 2012. godine osvojio Nagradu Europske unije za književnost. Čitateljima bi se mogla svidjeti i neobična priča, roman “Accabadora“ talijanske spisateljice Michele Murgije, o onoj koja završava, odnosno ljudima pomaže da ponizno prihvate život i - smrt. Od domaćih autora Hena vom ističe roman prvijenac “Sreća prati hrabre“ Elvire Slišurić, prvi roman koji za junakinju ima djevojku koja se kao dragovoljka borila u Domovinskom ratu te novi roman Karmele Špoljarić “Major Tom“. Hena com odlučila se okušati i u duhovnoj literaturi pa je objavila “Povratak u ljubav“ Marianne Williamson, megauspješni vodič o duhovnosti prodan u više od milijun primjeraka u svijetu.

Meandar Media svoje će čitatelje počastiti knjigom “U oluji ruža“ proslavljene njemačke književnice Ingeborg Bachmann i novim romanom Murraya Baila, australskog pisca poznatog hrvatskoj publici po romanu “Eukaliptus“. Novi roman se zove “Putovanje“, a prati Franka Delagea, izumitelj iz Sydneyja koji dolazi u Beč, prijestolnicu glazbe, kako bi prodao svoj novi glasovir, tehnički superioran europskim ekvivalentima. “Život način uporabe“ remek je djelo francuskog suvremenog pisca Georgesa Pereca, razigranog melankolika koji je u svoja djela uvijek znao vješto utkati erudiciju, igru i biljege osobnih trauma, a roman “Sarina druga ljubav“ novo je djelo Kemala Mujičića Artnama.

Mozaik knjiga od domaće proze ističe novi krimić Pavla Pavličića, “Crveno pile“, još jednu napetu avanturu urednika crne kronike Ive Remetina i njegova prijatelja Vlade Šoštara, inspektora u zagrebačkoj policiji. Ekskluzivno predstavlja i prvu knjigu Davida Walliamsa “Bljakburger“ koji je poharao svijet dječje literature kad je 2008. objavio prvu knjigu. Kao hit, u Mozaiku najavljuju “Suprugovu tajnu“ Liane Moriarty - majka troje djece i John-Paulova supruga Cecilia na tavanu pronalazi staru omotnicu. Rukopisom njezina supruga piše: otvoriti samo u slučaju moje smrti. Najmlađe će pak razveseliti nova slikovnica Sunčane Škrinjarić “Gospođica Neću“.

“Naši su jesenski aduti knjiga o Bijelom dugmetu, 'Šta bih dao da si na mom mjestu', potom publicistička knjiga 'Narodnjaci i turbofolk u Hrvatskoj', roman rumunjskog književnika Răzvana Rădulescua 'Život i djelo Ilie Cazanea', šokantna knjiga Mishe Glennyja 'Darkmarket', krimić Drage Hedla 'Izborna šutnja' i roman Tanje Tolić 'Zovem se nebo', fantastična priča o anđelima i životu poslije smrti“, doznajemo u Nakladi Ljevak. Ljevak sigurno ima dva hita koja su već potvrđena kod čitatelja – prošireno peto izdanje “Škole života“ hrvatskog pisca i TV voditelja Brune Šimleše te posebno božićno izdanje Lorne Byrne, irske mističarke koja razgovara s anđelima.

OceanMore za Interliber objavljuje drugi dio diptiha “Prijateljska vatra sjećanja“ sjajnog talijanskog pisca Alessandra Piperna – “Nerazdvojni“, ponovo će tiskati “Lošu znanost“ Bena Goldacrea, a taj će hit naslov konačno biti uparen i s njegovim novim djelom “Loši lijekovi“. Izlazi i zbirka eseja Borisa Perića “Važno je zvati se Gregor“, inače ovogodišnjeg finalista za tportalu nagradu za roman godine.

Planetopija za svoje čitatelje donosi knjigu “Zen strogo povjerljivo“, zbirku urnebesnih eseja Shozana Jacka Haubnera, kojem je predgovor napisao Leonard Cohen. Tu je i biografija Nikole Tesle W. Bernarda Carlsona u kojoj autor pomno ispituje zašto, kako i što je sve Tesla izumio. Jadranka Boban Pejić napisala je novu kuharicu, “Prirodno bez glutena“, a Jenny Slater i Katrin Wiehle autorice su “Dječjeg interaktivnog atlasa“. Potencijalni hit mogla bi biti i knjiga “Život pod povećalom“ dr. Stevena Grosza, psihoanalitičara koji pomaže ljudima da se oslobode prošlosti.

Nakladnička kuća Profil ove godine na Interliberu ima impresivan popis publicističke literature. Apsolutni hit je “Kapital u 21. stoljeću“ francuskog ekonomista Thomasa Pikettyja, dubinska znanstvena studija koja se bavi odnosom između kapitala i rada. Na popisu je i detaljna biografija Angele Merkel Stefana Korneliusa, “Zviždači“ Florence Hartmann te sigurni domaći hit, knjiga dr. Roberta Torrea “Prava istina o psihijatriji - Kako je psihijatrija postala pseudoznanost“, koja je izazvala kontroverzne reakcije nakon što su izvaci iz knjige objavljeni kao feljton u Jutarnjem listu. Profil donosi i autobiografija Sir Alexa Fergusona, menadžera Manchester Uniteda te kuharicu slavnog chefa Ferrana Adrije “Obiteljski ručak“. Od beletristike tu je “Priča za vremensko biće“ Ruth Ozeki, roman koji je prošle godine ušao u finale za Bookerovu nagradu te treći roman Jhumpe Lahiri “Ravnica“. Hit za mlade mogao bi biti roman “Poslije svega“ Anne Todd, prvi dio ljubavne trilogije izvorno objavljen na online platformi Wattpad. Nakon milijardu pregleda, čime su porušeni svi dotadašnji rekordi, prava za tiskano, prošireno izdanje romana prodana su za dvadesetak jezika. Od domaće proze Profil ističe roman Maje Milčec “Odakle da počnem“, potom “YU puzzle“ koji je napisao Rade Jarak, “Roki Raketa“ Zorana Malkoča i “39 dana lipnja“ Teofila Pančića.

Šareni dućan, uobičajeno, donosi sjajne klasike: ove godine “Portret umjetnika kao mladog psa“ Dylana Thomas, “Poštar uvijek zvoni dvaput“ Jamesa M. Caina, “Melankoliju otpora“ Lászla Krasznahorkai, “Posljednjeg filmskog magnata“ F. Scotta Fitzgeralda i “Zabilješke starog pokvarenjaka 2“ Charlesa Bukowskog.

Kapitalno djelo Školske knjige na ovom Interliberu definitivno je “Kronotop hrvatskoga performansa“ Suzane Marjanić, prvo cjelovito djelo o povijesti hrvatskog performansa, u povijesnom kontinuitetu od dvadesetih godina prošloga stoljeća do danas. U trosveščanoj, bogato ilustriranoj i vrhunski dizajniranoj monografiji, s više od 2000 stranica i 2700 fotografija, hrvatska performerska i akcionistička scena obrađena je prema njezinim izvedbenim centrima i podijeljena u devet cjelina. Za Interliber izlazi i drugo kolo djela Ive Andrića u kojem su “Kuća na osami i druge novele“, “Ex Ponto − Nemiri − Lirika“, “Omerpaša Latas“, “Priča o vezirovom slonu i druge novele“ te “Znakovi pored puta“.

Sestrinska kuća Školske knjige, Lumen, kao najatraktivniji naslov predstavlja “Šuplji grad“ Ransoma Riggsa, nastavak pustolovina započetih u “Domu gospođice Peregrine za čudnovatu djecu“. Zanimljivim se čini i roman J. Courtney Sullivan “Obećanja“, koji se bavi životom pionirke oglašavanja Frances Gerrety, žene koja je smislila najslavniji reklamni slogan svih vremena, “Dijamant je zauvijek“. Ljubitelje zagonetki zainteresirat će “Krug sestara“ Rogera R. Talbota, međunarodni triler koji spaja keltsku mitologiju i suvremenu rusku mafiju, a oni koji više vole “čiste“ krimiće doći će na svoje s “Petim svjedokom“, novom pustolovinom Mickeyja Hallera iz pera slavnog Michaela Connellyja. Stižu i dobre vijesti za ljubitelje Okse Pollock, jer njena četvrta pustolovina, “Proklete veze“, također stiže za Interliber, a iznenađenja nudi i roman “Kletva krvi“ francuskog autorskog i bračnog dvojca koji se potpisuje pseudonimom Ange Guéro, a koji nas vodi u suvremenu Francusku kojom još uvijek vladaju kraljevi. U cijelu se priču upliću i opasni vampiri.

VBZ, koji tradicionalno dominira duhovnom i self-help literaturom, za Interliber je pripremio nekoliko uspješnica. Tu je nova knjiga Brené Brown, “Budite odvažni i činite velike stvari“, u kojoj na temelju dvanaestogodišnjeg istraživanja razotkriva kulturalni mit koji ranjivost prikazuje kao slabost, tvrdeći da je priznavanje vlastite ranjivosti i nesavršenosti zapravo najtočnija mjera naše hrabrosti. Ljubitelje “Tajne“ razveselit će “Heroj“ Rhonde Byrne, a stiže i nova knjiga Nealea Donalda Walscha “Oluja prije zatišja“, poznatog kao autora “Razgovora s Bogom“. Od krimića VBZ nudi novi roman švedske Agathe Christie, “Kamenoresca“ Camille Läckberg te “Nemoj zajebat“ Jensa Lapidusa, drugi dio hvaljene “Stockholmske trilogije“. Od vrhunske literature tu je pak “Knjiga mojih života“ Aleksandra Hemona te knjiga tekstova “Nisam došao držati govor“ Gabriela Garcíje Márqueza. Od domaće književnosti ponovo izlazi “Zvižduk s Bukovca“ Zvonimira Milčeca.

Nakladnička kuća Vuković i Runjić, poznata po lijepoj literaturi, za Interliber donosi četiri izvanredna romana. Prvi je “Circle“ Davea Eggersa koji prati priču o Mae Holland koja dobije posao u Circleu, najmoćnijoj svjetskoj internetskoj tvrtki. Pod upravom golemog kompleksa u Kaliforniji, Circle povezuje osobne email poruke korisnika, društvene mreže, bankovno poslovanje i kupnju sa svojim univerzalnim operativnim sustavom, što rezultira jedinstvenim mrežnim identitetom i novim dobom uljudnosti i transparentnosti. “Lustrum“ Roberta Harrisa povijesni je roman koji se odvija u Rimu 63. godine prije Krista. Čak sedmorica bore se osvojiti i zadržati moć: konzul Ciceron, njegov nesmiljeni protivnik Cezar, najveći vojskovođa rimske republike Pompej, najbogatiji Rimljanin Kras, politički zanesenjak Katon, poremećeni Katilina i slavohlepni bludnik Klodije.

Ushićenje bi mogao izazvati novi roman Davida Mitchella, “Tisuću jeseni Jacoba de Zoeta“, koji prati ljubavnu priču u Japanu na prijelazu iz 18. u 19. stoljeće. Jacob de Zoet pobožan je i snalažljiv mladi činovnik koji mora na Istoku u pet godina zaraditi dovoljan imutak kako bi u rodnoj Nizozemskoj dobio ruku voljene zaručnice. No Jacobove namjere ugrozit će slučajan susret s mladom primaljom Orito Aibagawa. Četvrti roman je “Victus“ Alberta Sáncheza Piñola, povijesni roman o ratu za španjolsko nasljeđe, jednom od prvih svjetskih ratnih sukoba, koji je završio 11. rujna 1714. apokaliptičnim jurišom na Barcelonu. Istovremeno to je priča o osobnoj tragediji mladića iz Barcelone, imenom Martí Zuviría, ponajboljega učenika markiza Vaubana, koji se razvija u genija ratnog inženjerstva.

Nakladnička kuća Znanje za Interliber će predstaviti nekoliko novih svjetskih bestselera, poput novog skandinavskog trilera “Okus osvete“ odličnog Jussija Adler-Olsena, psihološke triler-drame “Večera“ nizozemskog autora Hermana Kocha i potresne priče temeljene na istinitim događajima “Agnesina ispovijed“ australske spisateljice Hannah Kent. Znanje donosi i publicističku knjigu “Između života i smrti“ svjetski poznatoga stručnjaka i predavača J. Steve Millera, u kojoj autor iznosi studiju iskustava neposredne blizine smrti i preispituje zajedničke motive osoba koje su doživjele spomenuto iskustvo.
 


Popis 97 najboljih knjiga na Interliberu 2014.


ALGORITAM

1. Tahar Ben Jelloun, O mojoj majci
2. Matthew Quick, U dobru i zlu
3. Vladimir Arsenijević, Let
4. Darko Macan, Koridor
5. Jamie Oliver, Štedite s Jamiejem
6. Tim Willocks, Vjera


DISPUT

7. Raymond Queneau, Modri cvijetak
8. Mircea Eliade, Bengalska noć
9. Magda Szabó, Vrata
10. Ellen Mattson, Zimsko drvo


EDICIJE BOŽIČEVIĆ

11. Max Blecher, Događaji u neposrednoj irealnosti
12. Jelena Tušenka Šonje, Klupko
13. Jurij Lisenko i Darija Lisenko, Ide svašta!
14. Paweł Potoroczyn, Ljudska stvar
15. Enrique Vila-Matas, Duh Dylana


FRAKTURA

16. Ognjen Sviličić, Glava velike ribe
17. Ivana Šojat-Kuči, Jom Kipur
18. Tatjana Gromača, Ushiti, zamjeranja, opčinjenosti
19. Damir Zlatar Frey, Kristalni kardinal
20. Josip Mlakić, Svježe obojeno
21. Amos Oz, Prizori iz seoskog života
22. Paul Schreiner, Spašeni iz Zagreba
23. Patrick Modiano, Ulica mračnih dućana
24. Deborah Harkness, Knjiga života


HENA COM

25. Michela Murgia, Accabadora
26. Esmahan Aykol, Hotel Bospor
27. Jana Beňová, Café Hyena
28. Karmela Špoljarić, Major Tom
29. Elvira Slišurić, Sreća prati hrabre
30. Marianne Williamson, Povratak u ljubav


MEANDAR MEDIA

31. Ingeborg Bachmann, U oluji ruža
32. Murray Bail, Putovanje
33. Georges Perec, Život način uporabe
34. Kemal Mujičić Artnam, Sarina druga ljubav


MOZAIK KNJIGA

35. Pavao Pavličić, Crveno pile
36. David Walliams, Bljakburger
37. Sunčana Škrinjarić, Gospođica Neću
38. Liane Moriarty, Suprugova tajna


NAKLADA LJEVAK

39. Răzvan Rădulescu, Život i djela Ilie Cazanea
40. Misha Glenny, Darkmarket
41. Drago Hedl, Izborna šutnja
42. Tanja Tolić, Zovem se nebo
43. Bruno Šimleša, Škola života (prošireno 5. izdanje)
44. Dušan Vesić, Šta bi dao da si na mom mjestu
45. Aleksej Gotthardi Pavlovsky, Narodnjaci i turbofolk u Hrvatskoj
46. Lorna Byrne, Anđeoska poruka nade (posebno božićno izdanje)


OCEANMORE

47. Alessandro Piperno, Nerazdvojni
48. Ben Goldacre, Loša znanost
49. Ben Goldacre, Loši lijekovi
50. Boris Perić, Važno je zvati se Gregor


PLANETOPIJA

51. Shozan Jack Haubner, Zen strogo povjerljivo
52. W. Bernard Carlson, Tesla – izumitelj električnog doba
53. Jadranka Boban Pejić, Prirodno bez glutena
54. Jenny Slater i Katrin Wiehle, Dječji interaktivni atlas
55. Steven Grosz, Život pod povećalom


PROFIL

56. Teofil Pančić, 39 dana lipnja
57. Alex Ferguson, Moja autobiografija
58. Stefan Kornelius, Angela Merkel
59. Thomas Piketty, Kapital u 21. stoljeću
60. Anna Todd, Poslije svega
61. Ruth Ozeki, Priča za vremensko biće
62. Florence Hartmann, Zviždači
63. Robert Torre, Prava istina o psihijatriji - Kako je psihijatrija postala pseudoznanost
64. Jhumpa Lahiri, Ravnica


ŠARENI DUĆAN

65. Dylan Thomas, Portret umjetnika kao mladog psa
66. James M. Cain, Poštar uvijek zvoni dvaput
67. Laszlo Krasznahorkai, Melankolija otpora
68. F. Scott Fitzgerald, Posljednji filmski magnat
69. Charles Bukowski, Zabilješke starog pokvarenjaka 2


ŠKOLSKA KNJIGA

70. Ivo Andrić, Ex ponto, Nemiri, Lirika
71. Ivo Andrić, Priča o vezirovom slonu i druge novele
72. Ivo Andrić, Kuća na osami i druge novele
73. Ivo Andrić, Omerpaša Latas
74. Ivo Andrić, Znakovi pored puta
75. Suzana Marjanić, Kronotop hrvatskoga performansa


LUMEN

76. J. Courtney Sullivan, Obećanja
77. Ransom Riggs, Šuplji grad
78. Roger R. Talbot, Krug sestara
79. Michael Connelly, Peti svjedok
80. Ange Guéro, Kletva krvi
81. Anne Plichota i Cendrine Wolf, Oksa Pollock: Proklete veze


VBZ

82. Gabriel García Márquez, Nisam došao držati govor
83. Aleksandar Hemon, Knjiga mojih života
84. Brené Brown, Budite odvažni
85. Rhonda Byrne, Heroj
86. Neale Donald Walsch, Oluja prije zatišja
87. Camilla Läckberg, Kamenorezac
88. Jens Lapidus, Nemoj zajebat
89. Zvonimir Milčec, Zvižduk s Bukovca


VUKOVIĆ & RUNJIĆ

90. Dave Eggers, Circle
91. David Mitchell, Tisuću jeseni Jacoba de Zoeta
92. Robert Harris, Lustrum
93. Albert Sánchez Piñol, Victus


ZNANJE

94. Hannah Kent, Agnesina ispovijed
95. J. Steve Miller, Između života i smrti
96. Jussi Adler-Olsen, Okus osvete
97. Herman Koch, Osveta





 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više