Ivica Prtenjača osvojio VBZ-ovu nagradu za najbolji neobjavljeni roman

O ovogodišnjem pobjedniku i dobitniku 100 tisuća kuna odlučio je peteročlani žiri u sustavu Zoran Ferić, Julijana Matanović, Jagna Pogačnik, Drago Glamuzina i Mile Stojić, a roman "Brdo" odmah kreće u prodaju

Big 838 2793

Piše Tanja Tolić

Hrvatski pjesnik i prozaist Ivica Prtenjača ovogodišnji je pobjednik VBZ-ovog natječaja za najbolji neobjavljeni roman! Peteročlani žiri njegov je roman "Brdo" proglasio najboljim u konkurenciji od čak 137 romana, a nagradu od 100 tisuća kuna, u obliku divovskog čeka, primio je večeras u Kući za ljude i umjetnost Lauba u Zagrebu.

O ovogodišnjem pobjedniku odlučio je peteročlani žiri u sustavu Zoran Ferić (predsjednik žirija), Julijana Matanović, Jagna Pogačnik, Drago Glamuzina i Mile Stojić, a novčanu nagradu je, nakon dvije godine stanke u kojima natječaja nije bilo, uz VBZ dodijelio i Tisak Media te Jana "Voda s porukom".

Ivica Prtenjača rođen je 1969. godine u Rijeci, a piše poeziju, prozu, dramske tekstove i kolumne. Objavio je desetak knjiga, a neke od njih su prevedene na makedonski i španjolski jezik. Dobitnik je više književnih nagrada, uvršten je u brojne antologije i izbore hrvatske proze. Živi i radi u Zagrebu.

Njegov roman "Brdo", kojem je naslov dao, kako je rekao sam autor, pjesnik Danijel Dragojević, prati priču bivšeg PR-a u izdavačkoj kući i Muzeju suvremene umjetnosti koji napušta svoju građansku egzistenciju, promocije, otvorenja izložbi, pozivnice i govore da bi se uspeo na brdo koje dominira nekim jadranskim otokom i od tamo, iz napuštene vojne karaule, čitavo ljeto čuvao otok od požara. Ondje, u društvu psa i ostarjelog magarca, doživljava vrhunac svoga života.

Tekst nam, stoji na poleđini knjige, pruža istančan i kompleksan uvid u junakovu nutrinu, ali istodobno i u kontekst u kojem živi, pa se tako na brdu te podno njega pojavljuju suvremeni hodočasnici koji odlaze na duhovne pripreme, bajkeri, izgubljene duše novoga doba, ratnici s PTSP-om, lovci, zlostavljači: otok itekako pamti traumatične devedesete. Sve se to pred čitateljem odmata polagano i nenametljivo, u okviru realistično ispričane priče koja se i na mikro i na makro razini gradi pomno i suptilno, baš kao što se piše najbolja poezija. Riječ je o duboko uznemirujućem tekstu, do pucanja nabijenom emocijama i traumatskim iskustvima urušenog, implodiranog urbanog pojedinca koji vapi za životnim smislom.

Nagrađeni roman bit će u ekskluzivnoj prodaji na štandovima VBZ-a na Interliberu, na svim kioscima Tiska te u knjižarama VBZ-a i Tisak media centrima po cijeni od 49 kuna. Na dodjeli nagrade iz VBZ-a su također najavili kako bi nagrada za najbolji neobjavljeni roman uskoro mogla dobiti i europski kontekst – plan je, naime, da budući dobitnici, osim novčane nagrade i objave romana, dobiju odmah i prijevod na neki od europskih jezika.




 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više