Novi roman Ante Tomića 'Veličanstveni Poskokovi' izlazi 25. studenoga

Od zadnjeg Tomićevog romana, "Čuda u Poskokovoj Dragi", prošlo je pet godina, a novi roman, koji objavljuje nakladnička kuća Hena com, zove se "Veličanstveni Poskokovi". Ipak, kako doznajemo, nije riječ o nastavku megapopularnog Tomićevog romana, nego samostalnom romanu s novim Poskokovima

Big 839 2796

"Što bi uopće mislio netko tko je djevojku našao golu, s golim prijateljem homoseksualcem s kamerom u ruci, i golim bivšim dečkom koji je jednom gotovo nasmrt prebio njezine roditelje?" Zbilja, što bi pomislio? Na prvu, sigurno ne da je riječ o novom romanu hrvatskoga pisca, kolumnista i scenarista Ante Tomića, koji bi se u knjižarama trebao pojaviti 25. studenoga ove godine. Cijena romana zasad još nije poznata.

Od zadnjeg Tomićevog romana, "Čuda u Poskokovoj Dragi", prošlo je pet godina, a novi roman, koji objavljuje nakladnička kuća Hena com, zove se "Veličanstveni Poskokovi". Ipak, kako doznajemo, nije riječ o nastavku megapopularnog Tomićevog romana, nego samostalnom romanu s novim Poskokovima. Glavni likovi od Poskoka su otac i sin, Tomislav i Zdeslav Poskok. Tomić je radnju izmjestio iz ruralnog u urbani prostor, ali "poskočki" mentalitet je neuništiv. Ta žilavost prema opstanku, rođačke veze, korupcija, kriminal, umreženost najviših instanci - od crkvenih, političkih i gospodarstvenih - oko toga se vrti priča koja umnogome podsjeća na sve ono što se u Hrvatskoj i događa. To je priča o Poskokovima i njihovoj tajkunizacji i neuništivoj volji za održanjem...

Od 2000. godine, kad se Ante Tomić predstavio hrvatskoj publici svojim prvijencem, humorističnim romanom "Što je muškarac bez brkova", pa sve do ovog najnovijeg nazvanog "Veličanstveni Poskokovi", megapopularni pisac svoj je prozni opus ispunio brojnim romanima, zbirkama priča, uknjiženim kolumnama, kazališnim dramama i feljtonima stekavši brojne poklonike koji svako njegovo ukoričeno izdanje čekaju s nestrpljenjem. Svoju je prepoznatljivost izgradio na humoru, pa će i "Veličanstveni Poskokovi" vjerojatno postati roman koji će se zbog te dobro nam znane tomićevske duhovitosti rado čitati.

Za razliku od prethodnog romana "Čudo u Poskokovoj Dragi", radnju kojega je pisac većim dijelom smjestio u ruralnu sredinu, "Veličanstveni Poskokovi" u cijelosti su proza smještena u urbanu sredinu, međutim Ante Tomić i u ovom romanu ostaje na tragu svojih "ruralnih" protagonista koji za ovu priliku evoluirali i u materijalnom i u društvenom smislu pa s jedne strane prigodnim gradskim, a s druge korijenski “poskočkim” načinom, tajkunski drmaju urbanom scenom – a bogme i državom.

Ante Tomić (1970) radi kao novinar u Jutarnjem listu, a njegove subotnje kolumne omiljeno su štivo svih onih koji se znaju nasmijati i kad je situacija u državi najtužnija. Kao književnik dosad je napisao četiri romana: "Što je muškarac bez brkova", "Ništa nas ne smije iznenaditi", "Ljubav, struja, voda i telefon" i "Čudo u Poskokovoj Dragi". Objavio je i zbirku priča "Zaboravio sam gdje sam parkirao", dvije knjige feljtona "Smotra folklora" i "Klasa optimist" te dvije knjige kolumni – "Građanin pokorni" i "Dečko koji obećava". Zajedno s Ivicom Ivaniševićem napisao je scenarij za film "Posljednja volja", a s Rajkom Grlićem onaj za "Neka ostane među nama". Također je, u suradnji s Renatom Baretićem i Ivicom Ivaniševićem, napisao i scenarij za TV seriju "Novo doba". Godine 2005. Hrvoje Hribar je prema njegovom prvom romanu snimio film "Što je muškarac bez brkova", a godinu poslije Rajko Grlić je prema njegovoj knjizi "Ništa nas ne smije iznenaditi" snimio film "Karaula". (T. T.)



 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više