Španjolska spisateljica Rosa Montero gostuje u srijedu u Zagrebu

“Imaginacija je kućna luđakinja”, rekla je sveta Terezija Avilska, a španjolska spisateljica Rosa Montero iskoristila tu misao za glavnu ideju svoje knjige “Luđakinja u nama”, koja je istodobno roman, esej i autobiografija. Za autoricu, naime, biti piscem znači ostvariti sretan suživot s “mahnitom luđakinjom koja boravi u potkrovlju”, čuti njezine glasove, što pisca čini sličnim luđaku. Sređujući svoja životna sjećanja tako što evocira pročitane (auto)biografije pojedinih pisaca (Goethea, Rimbauda, Kiplinga, Zole, Hemingwaya, Capotea, Klemperera, Calvina...) na čijim je djelima intelektualno i duhovno stasala, autorica putuje u dubine svog bića u pripovjednoj igri punoj iznenađenja s osnovnom namjerom da napiše knjigu eseja o pisanju kao zanimanju, štoviše - opsesivnoj maniji.

Domaći čitatelji Rose Montero sada imaju priliku i osobno upoznati poznatu španjolsku spisateljicu. Na poziv svojeg hrvatskog izdavača, zagrebačkog Disputa, gostovat će na predstavljanju svoje knjige koje će se održati u srijedu, 3. prosinca, s početkom u 12 sati, u Knjižnici “Bogdan Ogrizović” (Zagreb, Preradovićeva 5). Uz autoricu Rosu Montero, knjigu će predstaviti autorica pogovora knjige Gordana Matić, prevoditelj knjige Matija Janeš i urednica biblioteke “Na tragu klasika” u kojoj je knjiga objavljena, Irena Lukšić.

Rosa Montero, španjolska spisateljica i novinarka, rođena je 1951. u Madridu. Nakon završene srednje škole studirala je psihologiju da bi na kraju završila novinarstvo. Za vrijeme studija surađivala je s nezavisnim kazališnim skupinama Tábano i Canon, a 1976. počela je raditi za dnevnik El Pais. Za svoj novinarski rad dobila je nekoliko uglednih nagrada (među inima i World Prize za intervjue). Pisala je i scenarije za nacionalnu televiziju TVE. Od književnih djela najvažniji su romani “Tretirat ću te kao kraljicu” (Te trataré como una reina, 1983.), “Kanibalova kći” (La hija de Canibal, 1997.), koji joj je donio nagradu Primavera, zbirka priča “Ljubavnici i neprijatelji” (Amantes y enemigos, 1998.; prevedeno na hrvatski 2007. u biblioteci Na tragu klasika), zatim romani “Luđakinja u nama” (La loca de la casa, 2003.), “Priča o prozirnom kralju” (Historia del Rey Transparente, 2005.), također ovjenčan prestižnom nagradom Que Leer, “Upute kako spasiti svijet” (Instrucciones para salvar al mundo, 2008.) i “Suze na kiši” (Lagrimas en la lluvia, 2011.).

Za literarni i žurnalistički rad u El Paisu dobila je uglednu nagradu Gabriel Garcia Márquez. Knjiga “Luđakinja u nama” nagrađena je 2003. španjolskom nagradom književnog časopisa Qué Leer i nagradom Grinzane Cavour koja se do 2009. godine dodjeljivala u Italiji za najbolju domaću i stranu knjigu godine. (N. K.)

 

 

Facebook komentari

Novo u katalogu