Zagrebački klub Booksa slavi 10. rođendan

Svojih prvih deset godina Booksa će slaviti kroz cijeli prosinac. Slavlje počinje s rođendanskim tulumom u petak, 5. prosinca, kada će početi i crowdfunding kampanja s kojom se žele prikupiti sredstva za popravke prostora koji su nužni nakon deset godina skoro svakodnevne uporabe

Big 845 2813

Književni klub Booksa otvorio je svoja vrata prije deset godina, a cijelu je priču pokrenula udruga za promicanje kultura Kulturtreger. Preko dana Booksa je mjesto druženja i sastajanja i prostor gdje se često mogu zateći studenti koji uče za svojim računalima i stranci koji su se u Zagrebu zatekli na proputovanju, ili su se u njega doselili. U večernjim satima održavaju se brojni programi – književne večeri, kantautorske svirke uživo, putopisna predavanja, gostovanja domaćih i stranih umjetnika, aktivističke tribine.

Osim kluba udruga Kulturtreger vodi i portal za književnost booksa.hr, a na istoj adresi (Martićeva 14d) je i Centar za dokumentiranje nezavisne kulture kojemu je svrha prikupljati i dokumentirati sve što se proizvodi na nezavisnoj kulturnoj sceni i što je na njoj nastalo u proteklih dvadeset godina.

Do danas se u klub Booksa učlanilo više od 12.000 osoba, a popis poznatih imena koja su u proteklih deset godina gostovala u klubu proteže se od domaćih i stranih književnika (Houellebecq, Krasznahorkai, Drakulić, Jergović, Ugrešić, Strout, Keret, Ammaniti, Karakaš...), preko muzičara (Nina Romić, Ante Perković, Luka Belani, Pips, Chips&Videoclips, Bebe Na Vole, Lovely Quinces, Irena Žilić...), do putopisaca (Davor Rostuhar, Hrvoje Jurić, Kalman Žiha...) i brojnih drugih umjetnika. Booksa je ugostila i brojne festivale, umjetničke inicijative, udruge i aktiviste.

Svojih prvih deset godina Booksa će slaviti kroz cijeli prosinac. Slavlje počinje s rođendanskim tulumom u petak, 5. prosinca, kada će početi i crowdfunding kampanja s kojom se žele prikupiti sredstva za popravke prostora koji su nužni nakon deset godina skoro svakodnevne uporabe. Nakon rođendanske zabave uslijedit će slavljeničko izdanje Radionice kreativnog pisanja proze i poezije (9. 12.), koncert Škrabica s Antom Perkovićem, Ninom Romić, Lukom Belanijem i Bebe Na Vole (11. 12.), Književni budoar s poznatim gostima iz Beograda, Davidom Albaharijem i Markom Šelićem Marčelom (18. 12.), pub kviz "Lova do krova" (19. 12.) i dobrotvorna akcija s udrugom Futura, daj šapu (23. 12.).

U Booksi kažu kako je najveća vrijednost cijelog projekta što publika od samog početka pokazuje velik interes za sudjelovanje u osmišljavanju i provedbi programa koji se odvijaju u klubu, a zahvalni su i donatorima od kojih su najznačajniji Gradski ured za kulturu Grada Zagreba, Ministarstvo kulture, Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva i Zaklada Kulutra nova. (N. K.)

 

 

 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više