Otvoren jubilarni, 20. Sa(n)jam knjige u Istri

Jubilarni, 20. Sa(n)jam knjige u Istri otvorio je svoja vrata 4. prosinca, već tradicionalno, točno u podne u Domu hrvatskih branitelja. Čast otvorenja pripala je ponovno jednom autoru – gostu Sajma, ovog puta poznatoj ukrajinskoj spisateljici Oksani Zabužko. Autorica se osvrnula na trenutno stanje u Ukrajini naglasivši da je rat započeo daleko prije, onda kada su ruski agenti na Krimu palili knjige i kako, zapravo, svaki rat upravo i počinje paležom knjiga. Nastavljajući o ulozi književnosti naglasila je kako je zadaća svakog rata da ljude izbezumi, dok je zadaća književnosti upravo suprotna i da je zbog toga dobro da ovakvi Sajmovi postoje, zaključila je Oksana Zabužko i proglasila 20. Sa(n)jam knjige u Istri otvorenim.

Uz direktoricu Sajma Magdalenu Vodopiju, svečanom otvorenju nazočili su i Vladimir Stojsavljević, pomoćnik ministrice kulture Republike Hrvatske, Boris Miletić, gradonačelnik grada Pule i Vladimir Torbica, pročelnik za kulturu Istarske županije. Magdalena Vodopija istaknula je sveto trojstvo kojem je ovaj sajam od samih početaka i posvećen: nakladnike, autore i publiku, te istaknula kako prostor sajma doživljava kao prostor iluzije i prostor slobode. Zahvalila je i cjelokupnoj ekipi s kojom već dugi niz godina stvara Sajam.

Vladimir Stojsavljević, rekao je kako je teško sažeti proteklih 19 godina u jednu moćnu rečenicu, kao što je i sadržaj svake dobre knjige teško prepričati, te zaželio pulskom Sajmu sretan "mali" 20. rođendan, ali koji u sebi krije i tisućljeća.

Uz briljantnog Voju Šiljka ceremoniju otvorenja glazbeno su pratili izuzetni duo Catch-Pop String-Strong iz Beča: na violi Jelena Popržan, na violončelu Rina Ka..inari. Poznatu pjesmu, pod nazivom "1914. Mojen didu" izvele su zajedno s njezinim autorom, istarskim glazbenikom Liviom Morosinom u pratnji klavijaturistice Anice Franjul.

U sljedećih deset sajmskih dana Sajam će se tematski baviti 1914., godinom početka prvog svjetskog rata, godinom s kojom je zasigurno započela jedna nova povijest u civilizaciji ljudskog postojanja i koja je osim sinonima za surovu zbiljnost ratnih događanja, ujedno i platforma za još jedno promišljanje o čovjeku i njegovoj odgovornosti za svijet koji stvara. Ovogodišnji dobitnici nagrade Kiklop bit će objavljeni u nedjelju, 14. prosinca. (N. K.)


 

Facebook komentari

Novo u katalogu