Poklanjamo vam tri zbirke novih SF priča Veronike Santo

Matica hrvatska Bizovac i portal Najbolje knjige u iduća tri dana poklanjaju vam tri primjerka zbirke priča “Bijeli vlak na nebu moga grada”

Big 847 2818

Pirati koji pokušavaju zaustaviti vrijeme, suvremene vještice koje jašu na krilima velebitske bure, maloljetni hackeri budućnosti, bijeli vlakovi koji prometuju nebom futurističkih gradova... to su samo neki od likova i prizora u novoj, drugoj knjizi novela Veronike Santo “Bijeli vlak na nebu moga grada”. Izlazak knjige sretna je vijest za hrvatsku književnost, a ne samo za polje fantastike, stoga što Santo predstavlja rijedak primjer suvremenoga, visoko literarnoga pisanja koje se cijepi na ponajbolje stranice domaćih fantastičara i suvremenu postmodernu prozu borgesovskog predznaka. Pripovijetke koje nalazimo u zbirci “Bijeli vlak na nebu moga grada” nastavljaju trend hibridne fikcije, interpretacije stvarnosti iz neočekivanih perspektiva koje nas povremeno podsjećaju i na čudni, fantastični svijet predstavljen na slikama Renéa Magrittea.

Veronika Santo je rođena 1957. godine u Zrenjaninu. Pohađala je gimanziju “Juraj Baraković” u Zadru, diplomirala novinarstvo na Fakultetu Političkih nauka u Beogradu. Radila je kao novinar, turistički vodič i predstavnik za više hrvatskih i stranih agencija. Od 1997. godine živi i radi na relaciji Rim – Zadar. Počela je pisati osamdesetih godina, prva priča joj je objavljena u 69. broju magazina Sirius. Dobitnik je nagrade Sfere za priču “Evici, s ljubavlju”. Priča “Vrt pramčanih figura” je pobjednik na natječaju za kratku priču beogradskog magazina U znaku Sagite. Od 1992., pa u narednih deset godina, ne piše, ali se njene priče nastavljaju objavljivati.

Ponovno se počinje baviti pisanjem 2005. godine objavljujući najviše u književnom časopisu za znanstvenu fantastiku Ubiq, izdavač Mentor iz Zagreba. Godine 2008. izdavač Sfera iz Zagreba, objavljuje joj prvu samostalnu zbirku priča: ”Vrt pramčanih figura”. Od 2008. godine surađuje i sa talijanskim izdavačem Della Vigna koji joj je objavio priču “Badnjak, 1994” u zbirci “Fantasmi di Natale e per tutto l’inverno” i 2010. priču “Mletački sat” u zbirci znanstvene fanstastike “L’orizzonte di Riemann”. Godine 2012. isti izdavač joj izdaje samostalnu zbirku priča: “Il giardino delle polene”, a 2014. Della Vigna joj objavljuje na engleskom jeziku zbirku pripovjedaka “The Venetian Clock”. “Bijeli vlak na nebu moga grada“ joj je četvrta objavljena knjiga.

Matica hrvatska Bizovac i portal Najbolje knjige u iduća tri dana poklanjaju vam tri primjerka zbirke priča “Bijeli vlak na nebu moga grada”. Vaš je zadatak točno odgovoriti na nagradno pitanje i poslati nam ga zajedno s vašim imenom i prezimenom te adresom na mail najboljeknjige@najboljeknjige.com

Danas objavljujemo prvi nagradni zadatak, a odgovore nam možete slati do ponoći. Ime prvoga dobitnika objavit ćemo sutra. U nagradnoj igri mogu sudjelovati samo čitatelji iz Hrvatske. (N. K.)


1. nagradni zadatak
Kada je počela pisati Veronika Santo i gdje joj je objavljena prva priča?




 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više