Omiljeni talijanski pisac Niccolò Ammaniti 14. prosinca gostuje u Zagrebu

Jedan od najpriznatijih suvremenih talijanskih pisaca Niccolò Ammaniti, koji je samo u Italiji prodao stotine tisuća knjiga, dolazi u Zagreb, gdje će biti gost u sklopu projekta Filozofski teatar. S Ammanitijem će razgovarati Srećko Horvat u nedjelju, 14. prosinca, s početkom u 19.30 sati u zagrebačkom HNK. Prije toga, od 19 sati, autor će u atriju kazališta potpisivati svoje knjige.

Niccolò Ammaniti (1966) rođen je i živi u Rimu. Zamalo je diplomirao biologiju, a onda je ipak radije napisao roman “Škrge” (1994) i započeo zvjezdanu literarnu karijeru, koja ga je dovela do statusa najinovativnijeg klasika suvremene talijanske proze. Slavu u domovini stekao je zbirkom priča “Blato” (1996), potvrdio je romanom “Pokupit ću te i odvesti” (1999), a svjetsku popularnost donio mu je roman “Ja se ne bojim” (2001), prema kojemu je snimljen jednako uspješan film. Godine 2004. objavio je zbirku stripova i filmskih story-boarda “Pomalo boli”.

Njegove su knjige prevedene u 44 zemlje svijeta. Na hrvatskom su objavljeni romani “Ja se ne bojim”, “Pokupit ću te i odvesti”, "Kako Bog zapovijeda”, “Nek zabava počne” i pripovjedna zbirka “Blato”. Kritika Ammanitija naziva “Dickensom našeg doba”, a najbolji opis vjerojatno je dao jedan književni kritičar kazavši da kod Ammanitija “Mark Twain susreće Stephena Kinga na vrućem žitorodnom jugu Italije”. (N. K.) 

Facebook komentari

Novo u katalogu