Kiklop za prozno djelo godine posthumno Mirku Kovaču, najbolje debitantice Larí Marí

Nakladnikom godine proglašena je izdavačka kuća Fraktura, a urednikom godine Kristijan Vujičić iz Naklade Ljevak. Kiklop za životno djelo ove godine nije dodijeljen

Big 855 2837

Memoarski roman "Vrijeme koje se udaljava" lani preminulog Mirka Kovača proglašen je danas najboljim proznim djelom u 2014. godini na 20. Sajmu knjiga u Istri. Knjigu je objavila nakladnička kuća Fraktura koja je ujedno dobila i nagradu Kiklop za nakladnika godine. Najboljim debitantskim djelom proglašen je pak roman u izdanju Naklade Ljevak „Bez ljubavi i mržnje“ autorica Larisse Kunić i Mariete Kola koje pišu pod pseudonimom Larí Marí.

Nagrada Kiklop 2014. godine dodijeljena je danas u 11 od 12 kategorija: deset kategorija prema glasovanju stručnoga glasačkog tijela, dok dobitnike Kiklopa 2014. za životno djelo i nakladnika godine dodjeljuje utemeljitelj nagrade, Udruga Sa(n)jam knjige u Istri na prijedlog Upravnog odbora Knjižne nagrade Kiklop. Prema odluci Upravnoga odbora Knjižne nagrade Kiklop za 2014. godinu nagrada za životno djelo nije dodijeljena.

Urednikom godine proglašen je Kristijan Vujičić iz Naklade Ljevak, a Nakladi Ljevak otišle su još dvije nagrade: njihova autorica Irena Vrkljan osvojila je Kiklopa u kategoriji pjesničke zbirke poezije za "Koračam kroz sobu", a za istu knjigu nagrađena je i Ana Pojatina u kategoriji oblikovanja knjige.

Kiklopa za knjigu eseja dobio je Viktor Žmegač za "Europa x 10", u izdanju Profil knjige. Nagrada za publicističku i znanstveno-popularnu knjigu godine otišla je pak u ruke Stipe Božića za knjigu "K2 – trijumf i tragedija" u izdanju VBZ-a. Znanstvenom knjigom godine proglašena je knjiga Borisa Senkera "Uvod u suvremenu teatrologiju II.", u izdanju Leykam international. Prevoditeljem godine proglašen je pak Mate Maras za sjajan prijevod "Izgubljenog raja" Johna Miltona u izdanju Školske knjige.

Kiklop za knjigu godine za djecu i mladež pripao je Silviji Šesto (tekst), Davoru Šunku (ilustracije) i Ani Šesto (fotografije), za djelo "Palac Sim palac Tam" u izdanju Naklade Semafora.

Knjižna nagrada Kiklop 2014. dodijeljena je za postignuća u knjižnoj produkciji hrvatskih nakladnika u razdoblju od 1. listopada 2013. do 30. rujna 2014. godine namijenjenih prvenstveno knjižarskoj prodaji. Autorica statue Kiklop pulska je keramičarka i skulptorica Marina Orlić. Upravni odbor Knjižne nagrade Kiklop 2014. godine čine: predsjednik Bruno Kragić, potpredsjednica Nives Tomašević i članovi Nataša Medved, Irena Miličić, Emica Kalogjera Rogić i Dragana Vujatović. (N. K.)

Fotografije: Tanja Draškić Savić
 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više