Objavljena naslovnica Franzenova novog, petog romana “Purity”

Novi roman Jonathana Franzena, “Purity”, što bi se moglo prevesti kao “čistoća” ili “nevinost”, bit će objavljen 1. rujna ove godine, a danas je otkrivena naslovnica knjige koju je dizajnirao Rodrigo Corral, kreativni direktor u nakladničkoj kući Farrar, Straus i Giroux. Corral je dosad dizajnirao naslovnice za romane Junota Díaza, Chucka Palahniuka, Johna Greena i mnogih drugih slavnih pisaca.

 

 

Poznanstvo s njemačkim mirovnim aktivistom odvest će Pip na stažiranje u Južnu Ameriku, u sklopu Sunlight Projecta, što će je dovesti i do tajne njezina porijekla. Iza tajanstvenog projekta krije se Andreas Wolf, karizmatični provokator koji je postao slavan nakon pada Berlinskog zida. U bijegu u Boliviji, Andreasa će privući Pip, iako si ona ne može objasniti tajnu te (obostrane) privlačnosti… “Purity” je crnohumorna priča o mladenačkom idealizmu, ekstremnoj vjernosti i ubojstvu, u kojoj je Franzen glavne uloge povjerio stanovnicima Kalifornije i Istočnim Nijemcima, dobrim i lošim roditeljima, novinarima i zvižđačima…

Jonathan Franzen (1959) suvremeni je američki romanopisac i esejist. Za svoj treći roman, “Korekcije”, dobio je prestižnu američku nagradu, National Book Award, a bio je 2002. godine i finalist za Pulitzerovu nagradu za književnost. Franzen se našao u središtu skandala kada je 2001. godine odbio Oprahinu ponudu da “Korekcije” budu uvrštene u njezin knjiški klub, no sukob je izglađen devet godina kasnije, 2010., kada je prihvatio istu Oprahinu ponudu za svoj roman “Sloboda”. Osim “Korekcija” i “Slobode” na hrvatski mu je prevedena i zbirka eseja “Kako biti sam” i memoari “Neumjerena zona”. (T. T.)

 

 

 

Facebook komentari

Novo u katalogu