Četvrta knjiga o Lisbeth Salander izlazi u kolovozu, a zove se 'Djevojka u paukovoj mreži'

Larssonov otac i brat, koji su naslijedili autorska prava nakon smrti pisca, odabrali su švedskog novinara Davida Lagercrantza da napiše nastavak. Roman će biti objavljen 27. kolovoza, a danas je objavljena naslovnica engleskog izdanja

Big 889 2946

Trilogija o Lisbeth Salander ipak će dobiti i četvrti nastavak – izlazi u kolovozu ove godine, a napisao ga je švedski autor David Lagercrantz. Četvrti dio zvat će se u engleskom izdanju "Djevojka u paukovoj mreži" (švedski original glasi "Det som inte dödar oss", odnosno "Ono što te ne ubije"), a danas je objavljena i naslovnica američkog i engleskog izdanja. Na njoj se nalazi Lisbeth ukrašena tetovažama i obučena u punkerske hlače. Detalji o radnji romana nisu poznati, no nakladnik tvrdi kako će zaplet i stil pisanja ostati u duhu prva tri romana koje je napisao švedski pisac Stieg Larsson.

"Čitatelji četvrte knjige točno će znati gdje se nalaze... Lagercrantz je jako, jako pametan", izjavio je britanski nakladnik Christopher MacLehose iz nakladničke kuće MacLehose Press listu The Guardian. Knjiga je u cijelosti napisana, a trenutno se prevodi na 38 drugih jezika. Točan datum objave je 27. kolovoza.

Stieg Larrson preminuo je 2004. godine od srčanog udara, kada je imao 50 godina. Nije uspio dovršiti svoj serijal Millennium (napravio je nacrte za 10 knjiga), koji je prodan u više od 80 milijuna primjeraka, a nakon njegove smrti počela je borba za autorska prava.
 

Larrson se, naime, nije vjenčao sa svojom životnom partnericom Evom Gabrielsson, pa su autorska prava za nedovršene rukopise pripala njegovom ocu i bratu, Joakimu i Erlandu. Gabrielsson je neko vrijeme govorila kako postoji mogućnost da ona sama napiše četvrti dio, tim više što je sam Larsson navodno napisao 200 stranica četvrtoga romana, no ovoj verziji romana nije dala svoj blagoslov.


Početkom ožujka dala je intervju AFP-u u kojem je izjavila kako, da se nju pitalo, ne bi nastavila Stiegov rad, jer je "u pitanju njegov jezik i njegova priča". "Najgore je to što bi Stieg bio jako tužan zbog ovoga. Nikome nije dopuštao da radi na njegovim knjigama. Bio bi bijesan. Tko zna, možda pošalje grom na promociju knjige", rekla je Eva koja je s Larssonom bila u vezi pune 32 godine.

David Lagercrantz švedski je novinar te uspješni autor nekoliko beletrističkih i publicističkih djela. Za švedski dnevni list Expressen pratio je crnu kroniku, a poznat je i kao pisac iz sjene autobiografije Zlatana Ibrahimovića, "Ja sam Zlatan". "Larsson je bio majstor u stvaranju složenih priča s nekoliko zapleta i ostat ću vjeran tome. Vrlo sam rano shvatio da bi bilo idiotski pokušati oponašati njegov stil pisanja. Ovo je moja proza", izjavio je Lagercrantz.

Larssonov otac i brat osobno su ga odabrali, a pisac se morao obvezati na stroge mjere sigurnosti – roman je pisao na računalu koje nije imalo internetsku vezu, a švedskom nakladniku Norstedtsu rukopis je dostavio osobno, na papiru. Nijedan dio romana ne smije biti objavljen prije službenog izlaska knjige, niti će kritičari dobivati recenzentske primjerke.

Online knjižara Amazon u svojoj ponudi već ima četvrti roman. Tvrdo izdanje bi, prema sadašnjim projekcijama, trebalo koštati 19,99 funti, elektronsko 6,99 funti, a audio knjiga 40,13 funti. (T. T.)

 

 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više