Fraktura proglašena najboljim međunarodnim izdavačem, Luka Bekavac dobio nagradu EU za književnost

Na Londonskom sajmu knjiga jedan hrvatski nakladnik i jedan hrvatski autor osvojili su visoka priznanja – Fraktura, u vlasništvu Seida i Sibile Serdarević, jučer je proglašena najboljim međunarodnim izdavačem za odrasle, a Luka Bekavac osvojio je nagradu Europske unije za književnost za roman "Viljevo" koji je objavila upravo Fraktura

Big 891 2950

Na Londonskom sajmu knjiga jedan hrvatski nakladnik i jedan hrvatski autor osvojili su visoka priznanja – Fraktura, u vlasništvu Seida i Sibile Serdarević, jučer je proglašena najboljim međunarodnim izdavačem za odrasle, a Luka Bekavac osvojio je nagradu Europske unije za književnost za roman "Viljevo" koji je objavila upravo Fraktura.

Na Londonskom sajmu knjiga podijeljeno je prvi dan nekoliko priznanja nakladnicima diljem svijeta, a Fraktura je osvojila nagradu zbog svoje "jedinstvene kombinacije kvalitetnog izdavaštva, inovacije i digitalnog marketinga". Za titulu najboljeg međunarodnog nakladnika (The Bookseller International Adult Trade Publisher Award) natjecala s jednim od najuglednijih i najvećih kineskih nakladnika People's Literature Publishing House te indijskim nakladnikom Rupa & co.

Luka Bekavac, nagrađivani hrvatski pisac, autor romana "Drenje" (2011) i "Viljevo" (2013), jedan je od dobitnika ovogodišnje nagrade Europske unije za književnost koja se od 2009. dodjeljuje najboljim europskim novim autorima i književnim nadama.

Dobitnike je jučer na svečanom otvaranju Londonskog sajma knjiga proglasio Tibor Navracsics, europski povjerenik za obrazovanje, kulturu, mlade i sport, koji je tom prilikom rekao: "Ovo je jedina književna nagrada koja se dodjeljuje najboljim autorima iz čitave Europe, bez obzira na zemlju iz koje potječu ili na njihov jezik. Nagrada kontinuirano podupire prevođenje književnih djela, koja na taj način prelaze nacionalne granice, te tako čitateljima pruža priliku da uživaju u bogatstvu europskih spisateljskih talenata. Književnost otvara um, omogućuje nam da se zbližimo i međusobno bolje razumijemo, što je danas važnije nego ikada prije".

Uz Luku Bekavca ove su godine nagrađeni i Carolina Schutti (Austrija), Gaëlle Josse (Francuska), Edina Szvoren (Mađarska), Donal Ryan (Irska), Lorenzo Amurri (Italija), Undinė Radzevičiūtė (Litva), Ida Hegazi Høyer (Norveška), Magdalena Parys (Poljska), David Machado (Portugal), Svetlana Zuchova (Slovačka) te Sara Stridsberg (Švedska).

Nagradu Europske unije za književnost dodjeljuje Europska komisija u suradnji s Europskom federacijom knjižara, Europskim vijećem pisaca i Federacijom europskih izdavača. (N. K.)


 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više