U četvrtoj Noći knjige 400 sudionika priredilo čak 1000 programa

Četvrta Noć knjige, kulturna manifestacija kojoj je cilj promovirati čitanje, ove godine održat će u četvrtak, 23. travnja, na Svjetski dan knjige i autorskih prava, a čak 400 sudionika pripremilo je više od 1000 programa i akcija.

Noć knjige 2015. održat će u više od 180 gradova i mjesta diljem zemlje, s najvećim brojem programa u Zagrebu (196), a u manifestaciji sudjeluju knjižnice, knjižare, nakladnici, odgojno-obrazovne ustanove, kulturni centri, muzeji, galerije, udruge... Javna čitanja, kreativne radionice, kvizovi, nagradne igre, projekcije filmova, ali i klasična predstavljanja knjiga i druženja s autorima – sve to posjetiteljima će biti ponuđeno na bogatom knjiškom meniju.

Zahvaljujući velikom ovogodišnjem odazivu škola (115), uz vrtiće i programe u knjižnicama, Noć knjige 2015. bogatija je programima koji nastoje ukazati na važnost čitanja i druženja s knjigom od najranije dobi, a u više od 80 knjižara i antikvarijata širom Hrvatske nudit će se knjige uz popuste. Veliki broj knjižnica u Noći knjige nudit će besplatan upis, vraćanje knjiga bez zakasnine i ostale pogodnosti.

Za one koji Noć knjige žele provesti ispred malih ekrana, Treći program Hrvatske televizije pripremio je specijalan program: ekranizacije kapitalnih djela Miguela de Cervantesa, Jaroslava Hašeka, Hermana Melvillea, Raymonda Chandlera, Yukija Mishime i drugih, kao i posebne emisije posvećene Noći knjige.

U Noći knjige održat će se i natjecanje gradova u poznavanju književnosti - KNJIZ, u kojem će sudjelovati ekipe natjecatelja iz Splita, Zagreba, Rijeke, Šibenika i Osijeka. Pitanja za kviz je pripremio Renato Baretić. Voditelju kviza u Zagrebu, Kruni Lokotaru, pridružit će se i naš poznati pisac Pavao Pavličić. Nagrade su vrijedne – putovanje u Prag za dvoje i vrijedna izdanja Leksikografskog zavoda MK i Frakture.

Zoološki vrt grada Zagreba pripremio je poseban program namijenjen najmlađima. Uz dobru knjigu, čitaonice i kreativno-likovne radionice, omiljene knjige o životinjama moći će se ponovno proživjeti na jedinstven način obilaskom lavova, vukova, zmija, papiga i ostalih stanovnika ZOO vrta. Za organizirane grupe (vrtići/škole/domovi) Zoološki vrt nudi mogućnost obilaska vrta uz priče i radionice i tijekom dana (do 18 sati) uz prethodnu najavu. U slučaju da se radi o grupama djece iz domova ili s posebnim potrebama, ulaz je besplatan.

Noć knjige obilježit će se i u hrvatskim zatvorima i kaznionicama. Za vrijeme Noći knjige svi će zatvorenici imati upaljena svjetla kako bi mogli čitati, a bit će im omogućeno i praćenje filmskog maratona na HRT3.

Na svečanom otvorenju Noći knjige u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, 23. travnja u 12 sati, objavit će se početak javne rasprave o prijedlogu Nacrta nacionalne strategije poticanja čitanja te će se predstaviti i najnoviji rezultati istraživanja tržišta knjiga u Republici Hrvatskoj (GFK, travanj 2015.). Otvorit će se i izložba fotografija Kadar za čitanje 2015., koju čini izbor najboljih fotografskih radova iz natječaja koji su proveli Noć knjige i Fotoklub Zagreb te će se uručiti nagrade pobjednicima. (N. K.)

Detalje programa možete doznati na nocknjige.hr, a događanja možete pratiti i na facebook.com/nocknjige.hr 

Facebook komentari

Novo u katalogu