Pulitzerovu nagradu za književnost osvojio Anthony Doerr za roman 'Svjetlo koje ne vidimo'

Roman u kojem se živi, roman iz kojeg se uči; prekrasno napisan, uzbudljivo ispričan i izuzetno dirljiv roman; jezik Anthonyja Doerra nadilazi granice smrtnika; Doerr svijet vidi kao znanstvenik, ali ga osjeća kao pjesnik. To su tek neki od komplimenata kojima je obasut roman američkog pisca Anthonyja Doerra, “Svjetlo koje ne vidimo”, a koji je upravo osvojio Pulitzerovu nagradu za književnost u 2015. godini.

Anthony Doerr nagrađivani je američki pisac kojeg je časopis Granta 2007. uvrstio na listu “21 najbolji mladi američki romanopisac”. Prekrasan roman o slijepoj djevojčici i njemačkom dječaku čiji se putevi isprepliću u okupiranoj Francuskoj za vrijeme Drugog svjetskog rata na hrvatski je, u izdanju Profila, prevela Irena Škarica. Pulitzerova nagrada za prozu jedna je od najprestižnijih književnih nagrada i prestižno priznanje romanu koji je oduševio i čitatelje i kritičare diljem svijeta. Samo u SAD-u procjenjuje se da je u manje od godinu dana od objavljivanja prodan u više od 1,5 milijuna primjeraka. Osvojio je i čitatelje u Hrvatskoj pa se tako već mjesecima nalazi i među našim najprodavanijim naslovima.

“Svjetlo koje ne vidimo” počinje pričom o ocu i njegovoj djevojčici, slijepoj od šeste godine, koji nakon ulaska nacista u grad bježe stricu u sjevernu Francusku u grad Saint-Malo. Ono što Marie-Laure ne zna jest da njezin otac sa sobom nosi ukleti dijamant koji nikako ne smije pasti nacistima u ruke. S druge je strane Werner, siroče opsjednuto radijom, kojem talent za tehnologiju osigurava mjesto u brutalnoj Hitlerovoj mladeži. Postajući sve svjesniji u čemu sudjeluje, Werner prolazi kroz pakao rata, a put ga dovodi u Saint-Malo, gdje se njegova sudbina napokon ne ispreplete s onom Marie-Laure.

Anthony Doerr nagrađeni je roman pisao punih 10 godina. Godine rada na tekstu rezultirale su prekrasnom, kompleksnom prozom koja se može čitati i kao bildungsroman i roman o potrazi za dobrotom u dobroti nesklonim vremenima, kao roman o hrabrosti i roman o žrtvovanju koji se najčešće uspoređuje s još jednim velikim hit-romanom “Kradljivica knjiga”. Komplimente kritičara potvrdilo je i uvrštavanje “Svjetla koje ne vidimo” među finaliste National Book Awarda za 2014., prestižnog priznanja koje su osvojila najveća imena američke književnosti 20. i 21. stoljeća. (N. K.)


 

Facebook komentari

Novo u katalogu