Pulitzerovu nagradu za književnost osvojio Anthony Doerr za roman 'Svjetlo koje ne vidimo'

Anthony Doerr nagrađeni je roman pisao punih 10 godina. Godine rada na tekstu rezultirale su prekrasnom, kompleksnom prozom koja se može čitati i kao bildungsroman i roman o potrazi za dobrotom u dobroti nesklonim vremenima

Big 895 2977

Roman u kojem se živi, roman iz kojeg se uči; prekrasno napisan, uzbudljivo ispričan i izuzetno dirljiv roman; jezik Anthonyja Doerra nadilazi granice smrtnika; Doerr svijet vidi kao znanstvenik, ali ga osjeća kao pjesnik. To su tek neki od komplimenata kojima je obasut roman američkog pisca Anthonyja Doerra, “Svjetlo koje ne vidimo”, a koji je upravo osvojio Pulitzerovu nagradu za književnost u 2015. godini.

Anthony Doerr nagrađivani je američki pisac kojeg je časopis Granta 2007. uvrstio na listu “21 najbolji mladi američki romanopisac”. Prekrasan roman o slijepoj djevojčici i njemačkom dječaku čiji se putevi isprepliću u okupiranoj Francuskoj za vrijeme Drugog svjetskog rata na hrvatski je, u izdanju Profila, prevela Irena Škarica. Pulitzerova nagrada za prozu jedna je od najprestižnijih književnih nagrada i prestižno priznanje romanu koji je oduševio i čitatelje i kritičare diljem svijeta. Samo u SAD-u procjenjuje se da je u manje od godinu dana od objavljivanja prodan u više od 1,5 milijuna primjeraka. Osvojio je i čitatelje u Hrvatskoj pa se tako već mjesecima nalazi i među našim najprodavanijim naslovima.

“Svjetlo koje ne vidimo” počinje pričom o ocu i njegovoj djevojčici, slijepoj od šeste godine, koji nakon ulaska nacista u grad bježe stricu u sjevernu Francusku u grad Saint-Malo. Ono što Marie-Laure ne zna jest da njezin otac sa sobom nosi ukleti dijamant koji nikako ne smije pasti nacistima u ruke. S druge je strane Werner, siroče opsjednuto radijom, kojem talent za tehnologiju osigurava mjesto u brutalnoj Hitlerovoj mladeži. Postajući sve svjesniji u čemu sudjeluje, Werner prolazi kroz pakao rata, a put ga dovodi u Saint-Malo, gdje se njegova sudbina napokon ne ispreplete s onom Marie-Laure.

Anthony Doerr nagrađeni je roman pisao punih 10 godina. Godine rada na tekstu rezultirale su prekrasnom, kompleksnom prozom koja se može čitati i kao bildungsroman i roman o potrazi za dobrotom u dobroti nesklonim vremenima, kao roman o hrabrosti i roman o žrtvovanju koji se najčešće uspoređuje s još jednim velikim hit-romanom “Kradljivica knjiga”. Komplimente kritičara potvrdilo je i uvrštavanje “Svjetla koje ne vidimo” među finaliste National Book Awarda za 2014., prestižnog priznanja koje su osvojila najveća imena američke književnosti 20. i 21. stoljeća. (N. K.)


 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više