Na Zagreb Book Festival dolaze švedski autori krimića Jens Lapidus, Anders Roslund i Stefan Thunberg

Švedski pisci krimića Jens Lapidus, Anders Roslund i Stefan Thunberg te kontroverzna turska književnica Ece Temelkuran prvi su gosti skorašnjeg Zagreb Book Festivala, a čija su imena otkrivena. Novi književni festival, koji organizira Naklada Ljevak u suradnji s dvadesetak drugih hrvatskih nakladnika, održat će se od 18. do 24. svibnja u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt, a okupit će tridesetak domaćih i inozemnih autora, s fokusom na švedsku književnost i krimiće

Big 896 2978

Švedski pisci krimića Jens Lapidus, Anders Roslund i Stefan Thunberg te kontroverzna turska književnica Ece Temelkuran prvi su gosti skorašnjeg Zagreb Book Festivala, a čija su imena otkrivena. Novi književni festival, koji organizira Naklada Ljevak u suradnji s dvadesetak drugih hrvatskih nakladnika, održat će se od 18. do 24. svibnja u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt, a okupit će tridesetak domaćih i inozemnih autora, s fokusom na švedsku književnost i krimiće.

Zagreb Book Festival zamišljen je kao godišnja manifestacija koja slavi i promiče pisanu riječ, a ove godine održat će se pod krilaticom "Kriminalno dobre knjige". Svake godine jedna će država biti partner festivala na kojemu će se predstaviti njena književnost i kultura. Ove godine to su krimići i Kraljevina Švedska čiji kriminalistički romani posljednjih godina osvajaju svijet, a u festivalske programe uključilo se više od dvadeset hrvatskih nakladnika. Promocije knjiga, okrugli stolovi i radionice za djecu samo su neka od četrdesetak književnih događanja. Na festivalu će se prodavati knjige uz popuste od 20 do 50 posto, a ulaz na sva događanja je besplatan.

Jens Lapidus (1974.) švedski je odvjetnik kaznenog prava i pisac. Kao autor, najpoznatiji je po Stockholmskoj trilogiji koja uključuje romane "Laka lova", "Nemoj zajebat" i "Život deluxe" koji bi uskoro trebao biti objavljen u nakladi VBZ-a. Uz to, objavio je i grafički roman "Gang War 145" i novelu "Mama Tried". Lapidusov stil često se uspoređuje s onim Jamesa Ellroya i Dennisa Lehanea. Danas je Lapidus najprodavaniji autor krimića u Švedskoj, drugačiji od ostalih, a o njegovim romanima bruji cijela zemlja. U trilogiji otvoreno i hrabro prikazuje kriminalni milje Stockholma u maniri kultnog pisca krimića J. Ellroya – iz perspektive loših momaka, šefova mafije i kriminalaca, ali i naizgled uspješnih pojedinaca i moćnika. Svi su oni dio jednog izopačenog paralelnog državnog sustava u kojem djeluju zločinačke skupine infiltrirane u legalan poslovni svijet.

Roslund i Thunberg novi su spisateljski dvojac u bogatom svijetu švedskih krimi-autora. Anders Roslund poznat je još iz dvojca Roslund & Hellström, čiji su romani prevedeni na brojne svjetske jezike, uključujući i hrvatski ("Tri sekunde", "Pretinac 21", "Zvijer", "Ćelija 8"), a dospjeli su i na listu bestselera New York Timesa i osvojili Glasnyckeln, najprestižniju švedsku književnu nagradu za pisce trilera. Stefan Thunberg uspješan je scenarist koji stoji iza popularne švedske TV-serije o inspektoru Wallanderu.

Anders Roslund i Stefan Thunberg zajedno su napisali romana "Medvjeđi ples" koji se temelji na istinitim događajima. Trojica braće iz kriminalne skupine u švedskim medijima poznate kao Vojnička banda – ukrali su veliku količinu oružja od vojske – počinila su niz teških oružanih pljački početkom 1990-ih. Četvrti brat, Stefan Thunberg, jedini se držao podalje od toga, a sada je zajedno s piscem Andersom Roslundom suautor ove knjige temeljene na stvarnim događajima.

Ece Temelkuran, rođena u Izmiru 1973., jedna je od najpoznatijih turskih književnica, novinarki i političkih komentatorica, koja redovito objavljuje u turskim listovima, ali i u časopisima The Guardian, The New Statesman, The New Left Review, Le Monde Diplomatique. U istraživačkim publicističkim radovima bavi se temama koje su u Turskoj izrazito kontroverzne, poput kurdskog i armenskog pitanja, ženskog pokreta i pitanja političkih zatvorenika. Dobila je mnogobrojne nagrade pa tako i nagradu Pen for Peace te nagradu za turskog novinara godine. U knjizi "Planina boli" (Naklada Ljevak, 2013.) propitivala je ulogu nacionalnih mitova i priča te nas vodila u samo središte tursko-armenskoga sukoba. Dosad je objavila desetak knjiga, a na hrvatskom jeziku nedavno joj je izišao i roman "Zvuk banana" (Hena com, 2014.). Roman ceste s elementima krimića, "Žene koje pušu u čvorove", objavljen je u Turskoj 2013. i postao je uspješnica, a autorica će hrvatsko izdanje predstaviti upravo na festivalu. (T. T.)


 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više