Na prvom Zagreb Book Festivalu gostuje šestero pisaca iz Švedske i 30 domaćih autora

Tijekom sedam dana održat će se više od 40 književnih događanja, a u prodaji će biti oko 5000 naslova po popularnim cijenama. ZBF će predstaviti i domaće autore, s posebnim naglaskom na one iz nove biblioteke Balkan Noir, a bit će dodijeljena i 75 tisuća kuna vrijedna nagrada za najpopularniji krimić iz te biblioteke

Big 902 2988

Pisac krimića Jens Lapidus, autor i ilustrator knjiga za djecu Sven Nordqvist, poznati švedski pisac za djecu i omladinu Ulf Stark, politička analitičarka i autorica popularne krimi trilogije Kristina Ohlsson te slavni spisateljsko-scenaristički duo Anders Roslund i Stefan Thunberg švedski su gosti prvog Zagreb Book Festivala (ZBF) koji će se u organizaciji Naklade Ljevak održati od 18. do 24. svibnja u Zagrebu, u Muzeju za umjetnost i obrt.

Prvi partner novoga festivala posvećenoga knjizi i užitku čitanja je Švedska, a festival se održava pod sloganom "Kriminalno dobre knjige", s obzirom da su glavna tema književnog okupljanja – krimića.

 

Stranim gostima iz Švedske pridružit će se i turska autorica Ece Temelkuran, te tridesetak domaćih autora – između ostalih, Goran Tribuson, Nada Gašić, Pero Kvesić, Edo Popović, Drago Hedl, Robert Perišić, Merita Arslani, Teofil Pančić, Želimir Periš i Darko Macan.



"Cilj je festivala poticanje čitanja i približavanje autora publici na opušten način koji potiče dijalog te preskače imaginarne granice između autora i publike", rekla je danas na predstavljanju festivala njegova direktorica i idejna začetnica Petra Ljevak. Ideja je, dodala je, da ZBF postane referentno mjesto na europskoj i svjetskoj literarnoj karti, a Zagreb razvije novu tradiciju da nekoliko dana tijekom svibnja "živi samo za knjigu". Inicijativi se odazvalo dvadesetak hrvatskih nakladnika, među kojima su Fraktura, Sandorf, Planetopija, Durieux, Profil Knjiga, Šareni dućan, Školska knjiga, VBZ, Veble Commerce i drugi.

Tijekom sedam dana održat će se više od četrdeset književnih događanja, a u prodaji će biti oko 5000 naslova po popularnim cijenama. Osim što će u svojem glavnom programu ugostiti neka od najjačih švedskih imena kriminalističkog žanra, ZBF će predstaviti i domaće autore, s posebnim naglaskom na one iz nove biblioteke Balkan Noir, a bit će dodijeljena i 75 tisuća kuna vrijedna nagrada za najpopularniji roman godine iz te biblioteke. Biblioteku koja objavljuje kriminalističke romane iz pera hrvatskih i regionalnih autora pokrenuo je prošlog ljeta 24sata u suradnji s nekoliko velikih izdavača – Algoritmom, Nakladom Ljevak, VBZ-om, Frakturom i Mozaikom knjiga. Do sada je objavljeno osam romana.

Jedan od naglasaka Festivala je na integraciji djece i mladih u kulturni život društva, a poseban program posvećen predstavljanju dječje literature uključuje brojna književna događanja i radionice Udruge RODA usmjerene na poticanje čitanja i kreativnog izražavanja. (N. K.)


Sve detalje o predstojećem festivalu, kao i programsku knjižicu, možete pronaći na njegovoj web stranici
www.zgbookfest.hr


 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više