Novi književni festival, Prvi prozak na vrh jezika, u Zagrebu 14. i 15. svibnja

U zagrebačkom caffe baru U dvorištu (Jurja Žerjavića 7/2) 14. i 15. svibnja održat će dvodnevni festival. Festival se otvara u četvrtak, 14. svibnja, u 19 sati, a tada će biti dodijeljene nagrade Prozak i Na Vrh Jezika za godinu 2014. i predstavljeni dobitnici. Nagradu Prozak osvojila je Ružica Aščić, a onu Na vrh jezika Darko Šeparović

Big 904 2994

Oni su oni koji dolaze, ali dolaze da bi ostali: mladi književnici, do 35 godina starosti, upravo su dobili svoj prvi festival pod nazivom Prvi prozak na vrh jezika, inspiriran dvjema književnim nagradama namijenjenima upravo mladim autorima. Novi autori, kažu organizatori, u mainstream medijima ne dobivaju zasluženi prostor, a književnost bez novih vitalnih snaga mrtva je književnost.

U zagrebačkom caffe baru U dvorištu (Jurja Žerjavića 7/2) stoga će se 14. i 15. svibnja održati dvodnevni festival. Festival se otvara u četvrtak, 14. svibnja, u 19 sati, a tada će biti dodijeljene nagrade Prozak i Na Vrh Jezika za godinu 2014. i predstavljeni dobitnici. Nagradu Prozak osvojila je Ružica Aščić, a onu Na vrh jezika Darko Šeparović. Nagrade će dodijeliti, a autore predstaviti Kruno Lokotar, Marko Pogačar i Olja Savičević Ivančević.

U 21 sat istoga dana održat će se promocija knjiga dobitnika nagrada za 2013. godinu: Alena Brleka za “Metakmorfoze” i Ive Tkalec za “100% društveni uzgoj”.

U petak, 15. svibnja, u 19 sati počinje okrugli stol na temu nagrada za mlade autore, a sudjeluju Neven Ušumović, Vladimir Arsenić i Kruno Lokotar. U 20.30 sati održat će se promocija knjige Željke Horvat Čeč “Moramo postati konkretni” (žirant: Vladimir Arsenić) te čitanje dobitnika nagrada. Čitat će Bojan Krivokapić (Nagrada Edo Budiša, žirant: Neven Ušumović) i Goran Čolakhodžić (Nagrada I. G. Kovačića, žirantica: Dorta Jagić).

Inače, nagrade za rukopise autora do 35 godina Na vrh jezika (za poeziju) i Prozak (za prozu) organiziraju Udruga Kultipraktik, Algoritam i Zarez, a godišnje dodjeljuje žiri u sastavu: Olja Savičević Ivančević, Marko Pogačar i Kruno Lokotar. Nagrada Prozak se sastoji od objave zbirke priča sa svim pripadnim autorskim pravima u izdanju Algoritma, Prozak/Na vrh jezika prstena, diplome i pretplatničkog paketa na časopise Quorum, Tema i Zarez. Nagrada Na vrh jezika se sastoji od objave zbirke poezije, Prozak/Na vrh jezika prstena, diplome i pretplatničkog paketa na časopise.

Natječaji Na vrh jezika i Prozak trajno su otvoreni za sve građane Republike Hrvatske mlađe od 35 godina. Izbor do 10 pjesama uz bio-bibliografsku crticu valja poslati kao privitak u jednom word-dokumentu na adresu navrhjezika@gmail.com, a prozu(e) opsega do 3,5 kartice teksta na adresu prozaknatjecaj@gmail.com. Radovi koji budu ulazili u širi izbor bit će objavljivani na stranicama Zareza, to jest siteu Kultipraktika. Autori koji uđu u uži izbor bit će o tome obaviješteni e-mailom i zamoljeni da žiriju na uvid pošalju sav materijal koji bi mogao ući u knjigu. (T. T.)

 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više