Na Festival europske kratke priče dolaze Lionel Shriver, Valerija Luiselli i Josip Novakovich

Festival će se održati od 31. svibnja od 5. lipnja u Zagrebu i Rijeci, a od stranih autora gostuju i Alberto Manguel, Álvaro Enrigue, David Albahari, Fernando Iwasaki, Harkaitz Cano, Leopoldo Brizuela, Santiago Roncagliolo, Sara Baume, Venko Andonovski i Xaver Bayer. Svoje će priče čitati i 19 domaćih kratkopričaša

Big 906 2997

Zvijezde ovogodišnjeg Festivala europske kratke priče, koji će se održati u Zagrebu i Rijeci od 31. svibnja do 5. lipnja, bit će dobitnica nagrade Orange Lionel Shriver, nova nada meksičke književnosti Valeria Luiselli i nagrađivani hrvatsko-kanadski književnik Josip Novakovich. Otvorenje 14. po redu festivala bit će 31. svibnja u 20 sati na terasi Muzeja suvremene umjetnosti.

Tema ovogodišnjeg FEKP-a su “Amerike” - kakve su “Amerike” između sebe, ali i u odnosu na ostatak, svijet kojem pripadamo? Postoji li Staro bez Novoga i što su nama danas Amerike? To su samo neka od pitanja koja će posjetitelje i pisce tijekom 14. izdanja FEKP-a voditi preko nacionalnih i jezičnih granica, kroz prošlost i sadašnjost Novoga svijeta, kroz mitsko i povijesno, od književnosti do politike i natrag, najavio je kreativni direktor i urednik projekta Roman Simić Bodrožić.

 

Lionel Shriver američka je spisateljica koja živi u Londonu, dosad je objavila jedanaest romana, a najpoznatija je po međunarodnom bestseleru “Moramo razgovarati o Kevinu” (We Need to Talk About Kevin). Nagrađen nagradom Orange za 2005. godinu, prije nekoliko godina roman je premašio granicu od milijun prodanih primjeraka, a po njemu je 2011. snimljen nagrađivani film redateljice Lynne Ramsay s Tildom Swinton u glavnoj ulozi.

 

Valeria Luiselli spisateljica je rođena u Meksiku, a odrasla u Južnoj Africi. Objavila je knjigu eseja pod naslovom “Sidewalks” te međunarodno priznate romane “Faces in the Crowd” i “The Story of My Teeth”, koji su prevedeni na više jezika. Objavljuje tekstove u književnim časopisima i novinama, između ostalih u The New York Timesu, The New Yorkeru, Granti i McSweeney’su. Dobitnica je nagrade 5 under 35 koju dodjeljuje američka zaklada National Book Foundation, a njezin je roman “Faces in the Crowd” dobitnik nagrade za najbolji prvijenac L.A. Timesa za 2015. godinu.

Josip Novakovich s dvadeset je godina emigrirao iz Hrvatske u SAD te nedavno, s 53 godine, iz SAD-a u Kanadu. Autor je romana “Prvi aprila” koji je preveden na deset jezika; novele “Three Deaths”; zbirki priča “Infidelities: Stories of War and Lust”, “Yolk” i “Grimizne usne”; triju zbirki eseja i dvaju udžbenika, među kojima je i priručnik “Radionica pisanja fikcije”. Tekstovi su mu uvršteni u antologije Best American Poetry, Pushcart Prize Collection i O. Henry Prize Stories. Dobitnik je nagrada Whiting Writer’s Award, Ingram Merrill Award, American Book Award, a 2013. godine bio je finalist nagrade Man Booker International.

Na 14. Festivalu europske kratke priče gostovat će i argentinsko-kanadski pisac Alberto Manguel koji je od 1964. do 1968., radeći u knjižari Pygmalion u Buenos Airesu, čitao tada već slijepom Jorgeu Luisu Borgesu. Godinama poslije portretirao je zagonetnoga genija u svojoj knjizi “S Borgesom”.

Meksikanac Álvaro Enrigue nagrađivan je autor četiriju romana i dviju zbirki kratkih priča, a pridružit će mu se i srpsko-kanadski pisac David Albahari, peruansko-španjolski esejist, povjesničar i pisac Fernando Iwasaki, Španjolac Harkaitz Cano, Argentinac Leopoldo Brizuela, peruanski književnik, scenarist, prevoditelj i novinar Santiago Roncagliolo, Irkinja Sara Baume, Makedonac Venko Andonovski te austrijski pisac, dramatičar i pjesnik Xaver Bayer.

 

 

Inače, Festival europske kratke priče pokrenut je 2002. i jedan je od prvih festivala u Europi posvećenih ovoj književnoj formi. Na FEKP-u je do danas gostovalo više od 150 pisaca iz 15 europskih zemalja. Festival je ugostilo šest hrvatskih gradova. U sklopu festivala objavljeno je i predstavljeno 15 antologija europske kratke priče, uz bar još toliko knjiga festivalskih gostiju. Festival je organizator i sedam prevoditeljskih radionica iz suvremenih europskih književnosti, čije pobjednike, u suradnji s međunarodnim partnerima, nagrađuje studijskim boravcima u Poljskoj, Italiji, Irskoj, Švedskoj i Španjolskoj. (N. K.)
 

Sve detalje o nastupu pisaca možete doznati na web stranici:
europeanshortstory.org/



 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više