Ovogodišnji SFeraKon u znaku 50 godina ‘Dine’ i 150 godina ‘Alise u Zemlji Čudesa’

Je li Darth Vader bio heroj ili zločinac? Kako je nastala i razvila se velika franšiza “Ratovi zvijezda”? Tko je bio Spock, a kako je propao fantasy u Jugoslavena? Zašto vanzemljaci nisu ovdje? To su samo neke od tema o kojima će biti govora na predstojećem SFeraKonu, najstarijoj i najvećoj konvenciji znanstvene fantastike u jugoistočnoj Europi, koja će se održati od 15. do 17. svibnja u Zagrebu na Fakultetu elektrotehnike i računarstva

Big 907 2998

Je li Darth Vader bio heroj ili zločinac? Kako je nastala i razvila se velika franšiza “Ratovi zvijezda”? Tko je bio Spock, a kako je propao fantasy u Jugoslavena? Zašto vanzemljaci nisu ovdje? To su samo neke od tema o kojima će biti govora na predstojećem SFeraKonu, najstarijoj i najvećoj konvenciji znanstvene fantastike u jugoistočnoj Europi, koja će se održati od 15. do 17. svibnja u Zagrebu na Fakultetu elektrotehnike i računarstva (FER). Ako vam nabrojano ne zvuči dovoljno primaljivo, možda je za vas “ozbiljno” predavanje o strunama, kvantnoj gravitaciji i supersimetriji, ili pak “neozbiljno” o evoluciji zombie gastronomije, odnosno Wokking Deadu. Kad su u pitanju književna djela, SferaKon će biti u znaku 50 godina od prve objave “Dine” Franka Herberta te 150 godina slavne “Alise u Zemlji Čudesa” Lewisa Carrolla.

SFeraKon 2015., najavljuju organizatori, oživjet će hodnike FER-a neobičnim kostimima, nimalo običnim knjigama, predavanjima i kvizovima te najneobičnijim ljudima ‐ fanovima SF‐a! Kao i svake godine, njih će na FER pohrliti preko tisuću, a vikend će provesti u uvrnutim razgovorima, još uvrnutijim igrama i radionicama te zavidno zamršenim natjecanjima.

 

Počasna gošća ovogodišnjeg SFeraKona je američka spisateljica znanstvene fantastike, steampunka i fantasyja Kate Elliott koja stiže s dalekih Havaja, a u fandomu je, osim po dobrim knjigama, poznata i kao autorica čije je pravo ime ‐ Alis A. Rasmussen ‐ puno neobičnije od pseudonima pod kojim se proslavila.

 

Objavila je preko 20 romana znanstvene fantastike i fantasyja te bila nominirana za Nebulu i za World Fantasy Award, a na hrvatski jezik, premijerno za SFeraKon u izdanju Lumena, izlazi prvi dio njezine trilogije “Spiritwalker”, “Hladna Magija” (Cold Magic).

Središnji događaj SFeraKona je svečana dodjela nagrada SFERA i SFERICA koja će se održati u subotu, 16. svibnja, u 20 sati. Nagrada SFERA dodjeljuje se za najbolje domaće žanrovsko djelo objavljeno u protekloj godini u nizu kategorija, dok je SFERICAMA nagrađeno preko 50 djece iz osnovnih i srednjih škola koji su sudjelovali u Sferinom natječaju za najbolje literarne i likovne radove djece i mladih na koji je pristiglo preko 2000 radova.

U SF‐u se nikad ne tuguje, pa tako posebnim dijelom programa i posebnom titulom “počasnih duhova” (Ghost of Honour) SF fanovi slave rad, lik i djela nedavno preminulih velikana žanra, pisca Sir Terryja Pratchetta te glumca Leonarda Limoya.

Tradicionalni spoj zabave i ozbiljnih tema na ovogodišnjem SFeraKonu će u petak braniti ultrapopularni SFeraKon Survivor te predstavljanje hrvatskog izdanja kultnog stripa Neila Gaimana, Sandman. SFeraKonska subota je, osim dodjelom SFERA i SFERICA, obilježena bogatim sajmom knjiga, igraonicom, LARP‐ovima, radionicama za djecu i nizom zanimljivih predavanja i panela zbog kojih SFerakonski posjetitelji vječno priželjkuju sposobnost da budu na više mjesta odjednom. Nedjelja donosi uzbudljivu aukciju knjiga i nezaobilaznu Grunfovu malu radionicu, koja jednako oduševljava mlade i stare.

Filmski program ove godine uz projekcije donosi i premijerno predstavljanje SFerinog scenarističkog inkubatora kojeg je vodila scenaristica Irena Krčelić, a čiji su polaznici osvojili čak dvije potpore HAVC‐a 2015. za razvoj scenarija. U pisanju scenarija će se moći okušati i posjetitelji SFeraKona ‐ u nedjelju poslijepodne SF pisac i scenarist Vanja Spirin vodi scenarističku radionicu. U subotu će se predstaviti i izvrsna domaća fantasy web serija Land of Arcadia. (N. K.)

Detaljni pregled programa SFeraKona, koji se sastoji od šest istodobnih streamova programa s ukupno 91 točkom programa, možete pogledati na sferakon.org/

 

 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više