Prvi Zagreb Book Festival otvara švedski pisac krimića Jens Lapidus

Službeni program Zagreb Book Festivala, koji se ove godine održava pod sloganom “Kriminalno dobre knjige” jer je posvećen krimićima, počinje svečanim otvaranjem u 18 sati, također u Muzeju za umjetnost i obrt. Na istom mjestu u idućih tjedan dana, do 24. svibnja, održat će se više od 40 književnih događanja, a festival će ugostiti šestero pisaca iz Švedske te 30 domaćih autora

Big 908 3000

Jens Lapidus, najprodavaniji autor krimića u Švedskoj, prvi je strani autor koji će se predstaviti čitateljima na Zagreb Book Festivalu, novom festivalu posvećenom knjigama koji se danas otvara. Lapidus, po struci odvjetnik kaznenog prava, najpoznatiji je po svojoj “Stockholmskoj trilogiji” koja uključuje romane “Laka lova”, “Nemoj zajebat” i “Život deluxe”, a čitateljima će se predstaviti danas u 18.30 sati u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt, na ljetnoj pozornici.

Službeni program Zagreb Book Festivala, koji se ove godine održava pod sloganom “Kriminalno dobre knjige” jer je posvećen krimićima, počinje svečanim otvaranjem u 18 sati, također u Muzeju za umjetnost i obrt. Na istom mjestu u idućih tjedan dana, do 24. svibnja, održat će se više od 40 književnih događanja, a festival će ugostiti šestero pisaca iz Švedske te 30 domaćih autora.

 

U glavnom će programu ZBF ugostiti i Svena Nordqvista, Ulfa Starka, Kristinu Ohlsson, i spisateljsko-scenaristički duo Roslund & Thunberg, te istaknutu tursku novinarku i spisateljicu Ece Temelkuran.

 

ZBF će predstaviti i domaće autore, s posebnim naglaskom na one iz nove biblioteke Balkan Noir, a bit će dodijeljena i 75 tisuća kuna vrijedna nagrada za najpopularniji roman godine iz te biblioteke. Za nagradu se natječu romani “Pouzdan izvor“ Merite Arslani, “Mima i kvadratura duga“ Želimira Periša, “Valcer za Eintrachta“ Hrvoja Šakovića, “Vršenje dužnosti“ Emira Imamovića Pirkea, “Crveno pile“ Pavla Pavličića, “Devet“ Andreja Nikolaidisa, “Propali kongres“ Gorana Tribusona i “Božji gnjev“ Josipa Mlakića.

Noir temama posvećeno je i posebno izdanje Durieuxa “Zagreb noir“, antologija krimi priča nekih od najzanimljivih hrvatskih suvremenih autora po izboru urednika i književnika Ivana Sršena. Projekt je dio svjetskog serijala američkog izdavača Akashic Books, a na ZBF-u će ga predstaviti neki od autora uvrštenih u izdanje - Josip Novakovich, Darko Macan, Darko Milošić, Pero Kvesić, Nora Verde i Mima Simić.
Festival prati i bogat popratni glazbeni i lounge program, na prodajnim štandovima ispred i unutar MUO-a bit će ponuđeno preko pet tisuća naslova, a posjetitelji će se moći opustiti i uz prigodnu gastronomsku ponudu. Ulaz na sva događanja je besplatan. (N. K.)
 

SATNICA: PONEDJELJAK, 18. SVIBNJA

OTVORENJE
18 sati - svečano otvorenje Zagreb Book Festivala
Koncert ansambla Col Legno FM
ATRIJ MUZEJA

ZEMLJA PORIJEKLA: ŠVEDSKA
18.30 sati – Jens Lapidus, promocija “Stockholmske trilogije”
Sudjeluju: Jens Lapidus, Stjepan Ravić, Frano Mašković, Mišo Grundler, Ivana Simić Bodrožić
LJETNA POZORNICA

BALKAN NOIR
20 sati - Dok na uglu stojim sasvim sam
Sudjeluju: Merita Arslani, Želimir Periš, Teofil Pančić, Ivan Sršen
LJETNA POZORNICA

DJ BOOK LOUNGE MAFIA
21 sat - chill out uz Swedish sound
LJETNA POZORNICA

 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više