Autorica stripa 'Zemlja otaca' Nina Bunjevac gostuje u Booksi

Voditelj tribine Strip-tease Matko Vladanović razgovarat će s autoricom o njezinom životu u Srbiji i Kanadi, političkoj dimenziji njezinog stripa, ocu koji je bio lovac na Tita i stripu koji je dospio na listu bestselera The New York Timesa

Big 910 3002

Na strip tribini u Booksi 19. svibnja u 19 sati Nina Bunjevac predstavit će ”Zemlju otaca”, svoj biografski crtani roman u kojem priča o ocu, ”lovcu na Tita”, djetinjstvu u Jugoslaviji i posljedicama radikalnih ideologija. ”Zemlja otaca” pobrala je pohvale kritičara većine svjetskih medija koji pokrivaju područje kulture, a strip je završio i na New York Timesovoj ljestvici najprodavanijih knjiga. Kako kaže Matko Vladanović, voditelj tribine Strip-tease na kojoj će autorica sudjelovati, ”zbog prirode materijala ovom je stripu suđeno da podigne još pokoje zrnce prašine”.

Nina Bunjevac u Booksu dolazi netom prije putovanja u Beograd gdje će predstaviti srpsko izdanje svojeg hvaljenog strip romana. Osim o političkoj dimenziji njezinih stripova, Vladanović će s Ninom Bunjevac razgovarati i o ostalim aspektima njezina rada, specifičnostima žanra koji je odabrala, životu i stvaranju na dva kontinenta...

Nina Bunjevac rođena je 1973. godine u Kanadi, a prve je umjetničke korake napravila u učionicama Škole za primenjenu umjetnost Đorđe Krstić u Nišu. Devedesete se iz Jugoslavije seli natrag u Kanadu gdje nastavlja umjetničko obrazovanje na Art Centre of Central Technical School. Godine 1997. diplomirala je crtanje i slikanje na Ontario College of Art and Design. Narativna komponenta njezinih instalacija tražila je novi i primjereniji izraz pa je Nina karijeru slikarice, kiparice i profesorice likovnog odgoja zamijenila za karijeru strip-pripovjedačice.

Zbirku kratkih strip-priča naslovljenu ”Hladna kao led” objavljuje u Srbiji (Omnibus, 2011). Zbog izrazito kritičkog stava prema radikalnim elementima srpskog društva i Srpskoj pravoslavnoj Crkvi, ova zbirka doživljava oštre kritike čitatelja čime se gotovo trenutačno potvrđuje kao jedno od najvažnijih izdanja ovoga desetljeća. Isti album, ovaj put pod nazivom ”Heartless”, u rujnu 2012. objavljuje kod kanadskog izdavača Conundrum Press, a potom i kod francuskog izdavača Ici-même Editions.

Na 11. Međunarodnom bijenalu ilustracije 2011. godine, Nina Bunjevac prima nagradu Međunarodno Zlatno pero Beograda za naslovnicu antologije ”Ženski strip na Balkanu” (Fibra, 2010). Za album Heartless 2013. prima kanadsku The Doug Wright Award u kategoriji najboljeg novog talenta. (N. K.)


 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više