László Krasznahorkai osvojio međunarodnu nagradu Man Booker za 2015. godinu

Man Booker International Prize, za razliku od Man Booker Prize, dodjeljuje se jednom u dvije godine živućem autoru koji ili piše na engleskom jeziku ili su mu djela prevedena na engleski jezik. Nagrada vrijedi 60 tisuća funti

Big 913 3005

Ugledni mađarski pisac László Krasznahorkai dobitnik je prestižne nagrade za književnost Man Booker International Prize, a nagradu je osvojio u konkurenciji s devet drugih uglednih svjetskih pisaca. Man Booker International Prize, za razliku od Man Booker Prize, dodjeljuje se jednom u dvije godine živućem autoru koji ili piše na engleskom jeziku ili su mu djela prevedena na engleski jezik. Nagrada vrijedi 60 tisuća funti.

 

Man Booker International Prize prijašnjih su godina osvojili Ismail Kadaré (2005), Chinua Achebe (2007), Alice Munro (2009), Philip Roth (2011) i Lydia Davis (2013).

 

László Krasznahorkai rođen je 1954. godine u gradu Gyula, u Mađarskoj. Nekoliko je njegovih književnih djela poslužilo kao predložak za filmove redatelja Béle Tarra. Zahvaljujući specifičnom književnom stilu, László Krasznahorkai stekao je, poglavito na njemačkome govornom području, status gotovo kultnog pisca.

Njegova su djela naišla na priznanja kritike od SAD-a do Japana. Susan Sontag prozvala ga je suvremenim mađarskim majstorom apokalipse na tragu Gogolja i Melvillea. Napisao je osam romana, nekoliko zbirki priča i eseja, ali i pet filmskih scenarija.

László Krasznahorkai dobitnik je brojnih književnih nagrada, među kojima i najvišeg mađarskog državnog priznanja za književnoumjetničko stvaralaštvo - “Nagrade Kossuth”. Godine 2014. nagrađen je i prestižnom “Nagradom America” za doprinos književnosti. Na hrvatski su mu prevedena djela “Rat i rat” i “Melankolija otpora”. (T. T.)
 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više