U Zagrebu večeras gostuje svjetska književna zvijezda Daniel Kehlmann

U 20 sati u Muzeju suvremene umjetnosti Kehlmann će najprije sudjelovati u diskusiji na temu “Što je Europa za nas danas?”, a potom će s njim, o njegovom najnovijem romanu “F”, razgovarati Roman Simić Bodrožić

Big 920 3037

Kada je toga poslijepodneva odveo svoja tri sina na predstavu Velikog Lindemanna i pristao na pozornici asistirati majstoru hipnoze, skeptični i neambiciozni pisac Arthur Friedland nije ni slutio da će već iste večeri isprazniti obiteljski bankovni račun, uzeti putovnicu i nestati – na 24 godine. Sada, kad im se putovi iznova spajaju, Arthur je književna zvijezda tamna sjaja, a njegovi odrasli sinovi muškarci su koji prolaze svaki kroz vlastitu krizu: Martin je svećenik bez vjere, Iwan slikar bez talenta, a njegov blizanac Eric beskrupulozni poslovni čovjek čiji se svemir te 2008. urušava, prijeteći da ga usisa za sobom.

To je, ukratko, sadržaj novoga romana Daniela Kehlmanna, svjetske književne zvijezde koja večeras gostuje u Zagrebu povodom proslave 60. obljetnice Austrijskoga kulturnog foruma Zagreb. Autor romana “F”, ali i knjiga “Mjerenje svijeta”, “Slava”, “Izmišljeni dvorci” i “Mahlerovo vrijeme” – svi su na hrvatskome objavljeni u izdanju Frakture - u 20 sati u Muzeju suvremene umjetnosti (Av. Dubrovnik 17), s prof. dr. Dejanom Jovićem, uz moderatora Seida Serdarevića, sudjelovat će najprije u diskusiji “Što je Europa za nas danas?”. Nakon toga će Roman Simić Bodrožić razgovarati s Danielom Kehlmannom o njegovu novom romanu “F”. Obje tribine simultano se prevode s njemačkoga.

Daniel Kehlmann rođen je 1975. u Münchenu, a živi u Beču i Berlinu. Pohađao je isusovački kolegij u Beču te studirao filozofiju i komparativnu književnost. Kao književnik debitirao je 1997. romanom ”Magičan život Arthura Beerholma” (Beerholms Vorstellung). Piše recenzije i eseje za Süddeutsche Zeitung, Frankfurter Rundschau, Frankfurter Allgemeine Zeitung i časopis Literaturen. Kao gostujući i izvanredni profesor predaje poetiku u Mainzu, Wiesbadenu i Göttingenu. Za svoje romane i pripovijetke, koji su prevedeni na više od četrdeset jezika, dobio je brojne nagrade i priznanja, između ostalog Nagradu Candide, književnu nagradu Zaklade Konrad Adenauer, Nagradu Per Olov Enquist, Nagradu Kleist i Nagradu Thomas Mann. Godine 1999. objavljuje roman “Mahlerovo vrijeme”, a 2003. “Ja i Kaminski”. Njegov roman “Mjerenje svijeta”, o Alexanderu von Humboldtu i Carlu Friedrichu Gaussu, objavljen ujesen 2005., postao je najvećim književnim uspjehom u njemačkoj poslijeratnoj literaturi. Objavio je knjigu eseja “Izmišljeni dvorci” (2005) te romane “Slava” (2009) i “F” (2014). (N. K.)


 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više