50 najboljih knjiga za ljeto 2015. godine

Ovoga smo ljeta posebno ambiciozni: pripremili smo vam popis od čak 50 knjiga za ljetno čitanje! Najveći dio knjiga na popis je ušao jer su ih u proteklih godinu dana pročitali i preporučili naši recenzenti, a preostale smo uvrstili jer su potencijalni hitovi koji će tek biti objavljeni, u iduća tri mjeseca. Redoslijed knjiga ni na koji način ne odaje kvalitetu knjiga. Poredane su abecednim redom, pri čemu smo se vodili naslovima knjiga

Big 926 3055

Piše Tanja Tolić

Ovoga smo ljeta posebno ambiciozni: pripremili smo vam popis od čak 50 knjiga za ljetno čitanje! Najveći dio knjiga na popis je ušao jer su ih u proteklih godinu dana pročitali i preporučili naši recenzenti, a preostale smo uvrstili jer su potencijalni hitovi koji će tek biti objavljeni, u iduća tri mjeseca.

Redoslijed knjiga ni na koji način ne odaje kvalitetu knjiga. Poredane su abecednim redom, pri čemu smo se vodili naslovima knjiga.

Ovaj odabir je osoban i predstavlja čitateljski ukus recenzenata portala Najbolje knjige. Kao što već znate, ljetni popis knjiga na portalu Najbolje knjige ne podrazumijeva samo krimiće i ljubiće, tzv. laganu literaturu, nego imamo na umu da je ljeto doba kad se najviše čita, pa vam nastojimo, uz laganije knjige, preporučiti i djela za koja mislimo da bi ih bilo šteta ne pročitati.

Uživajte u ljetu i uživajte u čitanju!
 


1. Agnesina ispovijed, Hannah Kent
Roman inspiriran istinitom pričom o posljednjoj pogubljenoj osobi na Islandu – tajanstvenoj sluškinji Agnes Magnúsdóttir koja je optužena da je ubila svojeg ljubavnika. Dirljiva, moćna i sjajno ispričana priča!


2. Blue Moon, Damir Karakaš

Najnoviji roman Damira Karakaša, po čijoj je zbirci priča "Kino Lika" Dalibor Matanić snimio istoimeni film, na prvu je “lagana” priča o sudbini fanatičnog rockabillyja, propalog zagrebačkog studenta iz provincije na koncu osamdesetih. No "Blue Moon", kako se radnja približava devedesetima, ubrzo dobiva gorku notu - otkrivajući mračne događaje iz hrvatske prošlosti i ne skrivajući sramotne postupke iz gotovo pa hrvatske sadašnjosti.


3. Bračni zaplet, Jeffrey Eugenides

Rane su osamdesete. U kafićima Sveučilišta Brown pametni klinci čitaju Barthesa, Ecca, Derridu i slušaju Talking Headse. Madeleine Hanna, studentica književnosti iz dobrostojeće američke obitelji, piše diplomski na temu Jane Austen i George Eliot, književnica koje postavljaju "bračni zaplet" u srce velikoga britanskog romana. Upravo to – bračni zaplet – dogodit će se i njoj, kad joj u život uđu dva muškarca: karizmatični osamljenik Leonard i prijatelj Mitchell, opsjednut idejom da mu je ona suđena. Novi roman autora koji je za "Srednji spol" dobio Pulitzerovu nagradu za književnost.
 

4. Brdo, Ivica Prtenjača
Yann Martel, ili ako vam je draže – Pi, imao je u čamcu tigra, Ivica Prtenjača na brdu ima magarca. Prtenjača je prije svega pjesnik – to znači da je njegov izraz, čak i u prozi, lišen svake suvišnosti, a istodobno poetičan, savršeno precizan i bogat slojevima koji se odmataju pred čitateljem. U nekoj drugoj zemlji, Prtenjača bi također pisao male knjige, ali bi bio zvijezda. Jedan od onih na koje se čeka da nešto novo objave, a onda se njihove kondenzirane knjižice nose u torbi i čitaju dok se čovjek vozi na posao i s posla vlakom, autobusom ili podzemnom. Čitaju se rano ujutro, ili kasno navečer, i pomognu čitatelju da iz divljaka na poslu opet prijeđe u ljudsko biće žedno ljepote. Roman koji je osvojio nagradu VBZ-a za najbolji roman 2014. godine i 100 tisuća kuna.
 

5. Circle, Dave Eggers
Mae Holland nadobudna je dvadesetgodišnjakinja koja je upravo dobila posao u najmoćnijoj svjetskoj internetskoj kompaniji, Circleu, nekoj budućoj inačici Googlea, Applea, Facebooka i Twittera, sve zajedno. U Circleu je toliko lijepo da većina zaposlenih uopće ne želi doma: uredski prostori su otvoreni i napučeni najsuvremenijim tehnološkim uređajima, u kantini se poslužuju vegetarijanski meniji, za radnike su s ukusom opremeljene spavaonice koje su potpuno besplatne, u pauzama od rada zabavljaju ih glazbenici, održavaju se portugalske zakuske, vježba u teretani, pliva u bazenu... No u Circleu nedostaje nešto ključno – sloboda. Zastrašujuć roman koji bi lako mogao postati stvarnost.
 

6. Dječak iz sjene, Carl-Johan Vallgren
Pisac od ranije poznat hrvatskoj publici po romanu "Povijest jedne čudesne ljubavi", sada nam se predstavlja kao autor jezovitog trilera. U ljeto 1970. maleni dječak nestaje sa stanice podzemne željeznice u Stockholmu. Nepoznata žena odvodi ga sa sobom te mu se gubi svaki trag. Nekoliko desetljeća poslije nestaje i dječakov brat, bogati nasljednik Joel Klingberg. Njegova supruga obraća se Dannyju Katzu, muževu prijatelju iz Prevoditeljske škole Oružanih snaga, geniju za jezike ovisničke prošlosti, moleći ga za pomoć. "Dječak iz sjene" prvi je roman iz serije noir-trilera Carl-Johana Vallgrena s Dannyjem Katzom kao glavnim likom. Uskoro u izdanju Frakture!
 

7. Doviđenja, vidimo se sutra, William Maxwell
Roman koji se redovito uvrštava u vrhunce američke književnosti 20. stoljeća, a 1982. godine dobio je National Book Award. U središtu priče je ubojstvo jednog farmera u gradiću Lincolnu, u pokrajini Illinois, početkom 1920-ih godina, a mentalna rekonstrukcija toga događaja nakon mnogo godina postaje pripovjedačev pokušaj isprike za propušteno, za odabir koji će poništiti jedno prijateljstvo i emotivno obilježiti njegov kasniji život. Iz naoko običnih događaja i "nevažnih" smrti William Maxwell gradi bravurozan roman o tuzi obiteljskih odnosa, o društvu koje određuje strah od promjene i narušavanja normi i u kojem se bliskost i otvorenost smatraju prijetnjom i slabošću.
 

8. Duboki pad, Karin Slaughter
Peti roman iz serijala Atlanta, jedne od najčitanijih i najprodavanijih američkih autorica trilera, konačno daje odgovor na pitanje što će biti s disleksičnim agentom Willom Trentom i liječnicom Sarom Linton. Autorica koja je prodala 30 milijuna romana i nedavno je gostovala u Zagrebu, i ovaj put je čitateljima "servirala" vrhunski zločin – nepoznati kriminalci otimaju majku treće glavne junakinje, odvažne i inteligentne specijalne agentice Faith Mitchell. Slaughter piše napeto i pametno, a njezini likovi su slojeviti i dugo se pamte!
 

9. Dudov svilac, Robert Galbraith
Iza pseudonima Robert Galbraith, to već znamo, skriva se J. K. Rowling, a "Dudov svilac" nastavak je njezine krimi uspješnice "Zov kukavice". Stari junaci su tu – privatni istražitelj Cormoran Strike i njegova zanosna i britka pomoćnica Robin Ellacott. Ubijen je Owen Quine, književnik koji je, čini se, napisao "roman s ključem" u kojem je otračao svijet nakladništva, a to mu je stvorilo mnogo neprijatelja... Rowlingova koja voli staromodan način pisanja krimića ovdje je ipak modernija i daleko okrutnija.
 

10. Empatija, Roman Krznarić
Empatija je najvažnija vrlina koju čovječanstvo mora razviti u 21. stoljeću kako bi opstalo i napredovalo, smatra Roman Krznaric, britanski filozof koji je nedavno u Zagrebu održao predavanje o važnosti suosjećanja. Globalne probleme poput ratova, govora mržnje, klimatskih promjena ili pak nezdravih odnosa ne možemo riješiti bez empatičnog postupanja u svakodnevnom životu. Kao odgovor na pitanje kako to činiti Krznaric je na temelju svojih opsežnih istraživanja utvrdio šest navika koje prakticiraju izrazito empatični ljudi.
 

11. Fatalna bliskost, Lynn Sheperd
Krimić koji istražuje mračne živote i nerazjašnjene tajne pjesnika Percyja Bysshea Shelleyja, njegove supruge Mary, autorice "Frankensteina", i njihova kućnog prijatelja, karizmatičnog Lorda Byrona. Krajem 1850-ih mladi detektiv Charles Maddox dobiva novi slučaj. Klijent mu je jedini preživjeli sin davno umrlog Percyja Bysshea Shelleyja i njegove supruge Mary. Charles je ubrzo uvučen u gorku bitku oko pjesnikova književnog nasljedstva, ali slučajno otkriće navodi ga na sumnje oko smrti Shelleyjeve prve supruge Harriet, te se počinje pitati je li se doista ubila ili se dogodilo nešto mnogo mračnije. Uskoro u izdanju Lumen izdavaštva!
 

12. Grey, E. L. James
Iako tek objavljena na engleskom jeziku, četvrta knjiga erotskog serijala koji je započeo s "Pedeset nijansi sive" već je postala svjetski bestseler. Priča koja je poznata iz trilogije E. L. James, o naivnoj studentici koju zavodi bogati magnat pa se potom upuštaju u strastveni sado-mazo seks, ovoga je puta ispričana iz vizure gospodina Greya osobno. Knjiga bi, prema najavama iz Fokusa, trebala biti u prodaji u hrvatskom prijevodu od 15. rujna.
 

13. Hladna magija, Kate Elliott
Kako bi izgledala povijest da su stvari bile samo malo drugačije? Industrijska revolucija je započela, u cijeloj zemlji nastaju tvornice, nova tehnologija mijenja lice gradova. Ali stari običaji ne umiru lako. Cat i Bee dio su ove revolucije. Pohađaju akademiju i uče o znanosti koja će oblikovati njihovu budućnost, a ne znaju ništa o magiji koja vlada njihovim obiteljima. No, sve će se promijeniti kad hladni magovi dođu po Cat. Roman epske fantastike u kojem se znanost i magija sukobljavaju u smrtonosnoj borbi autorica je hrvatskoj publici predstavila na ovogodišnjem Sferakonu.
 

14. Pjesma leda i vatre (serijal), George R. R. Martin
Fantastični serijal Georgea R. R. Martina, po kojem je snimljena i HBO-ova serija "Igra prijestolja", dostupan je u kolekciji od devet knjiga koje pokrivaju prva četiri nastavka serijala (bez "Plesa zmajeva"). Osim što je u pitanju dobar šoping, jer 9 knjiga možete dobiti za 263,00 kune, zagarantirana vam je i zabava i opuštanje za cijelo ljeto.
 

15. Imaš vatre?, Zrinka Pavlić
Treća zbirka priča zagrebačke autorice može figurirati i kao roman jer su priče povezane na toliko razina da na kraju tvore cjelovitu sliku. "Postoje knjige koje počneš čitati tek tako - upravo si bio na promociji spisateljice koju poznaješ već više od deset godina i koja generalno piše tako da zahvaljuješ svim svecima što se nisi primio pisanja kratkih priča jer bi vjerojatno bacio sve niz rijeku - pa si znatiželjan što je unutra i nakon prve rečenice nekako nastaviš čitati dalje i u sljedećem trenutku je dva ujutro, knjiga je gotova, ali samo ćeš se još vratiti na onu priču o kršćanskom misionaru, ili na onaj dnevnik pušenja jer je tako prokleto dobro napisan...", napisala je Iva Ušćumlić u svojoj recenziji.
 

16. Informatičar starog kova, Kristijan Mirić
Kristijan Mirić, napisao je Vlado Bulić u predgovoru autorove knjige, najbolji je popravljač kompjutera u srednjoj Dalmaciji i ako vam laptop crkne na tom djelu Jadrana, znate kome se trebate javiti. Ako je s laptopom sve u redu, onda se primite čitanja ove duhovite i britke knjige koja je nastala na temelju istoimenog, kultnog bloga. "Informatičar" samo naoko govori o računalima, a zapravo otkriva kakvih sve prvoklasnih primjeraka ljudskoga roda ima u ovoj zemlji. Urnebesno!
 

17. Ispovjedna tajna i Izborna šutnja, Drago Hedl
Na početku romana anonimni psihopat uhodi mladu djevojku: kad djevojku pronađu mrtvu, ono što izgleda kao prometna nesreća uskoro se pretvara u zamršenu urotu čiji korijeni sežu desetljećima unatrag. Novinari, suci, policija i crkva upleteni su u uzajamne ucjene, interesne veze i zavjere šutnje, a preko nekadašnje crte bojišta caruje novo, kriminalno bratstvo-jedinstvo. Ako ste čitali "Izbornu šutnju", već ste upoznali policijskog inspektora Vladimira Kovača i novinara Stribora Kralja. Drago Hedl, nagrađivani novinar Jutarnjeg lista, u svoja dva krimi-romana pokazao se i kao vrstan pisac napetica.
 

18. Istina o Slučaju Harry Quebert, Joël Dicker
Napeti roman Joëla Dickera, 29-godišnjeg švicarskog pisca koji piše na francuskom jeziku, počinje u trenutku kad Marcus Goldman otkrije da ne može napisati novi roman. Zbog toga se za pomoć obraća svojem mentoru, Harryju Quebertu, i odlazi u Auroru u potragu za lijekom protiv kreativne blokade. Kad u Harryjevom vrtu slučajno otkriju zakopano tijelo davno nestale djevojke Nole, svašta će isplivati na površinu: mirna i pitoma Aurora pretvorit će se u bizarni Twin Peaks, omiljeni Harry bit će optužen za ubojstvo i neprikladnu vezu s ubijenom djevojčicom, a Marcus će konačno dobiti – temu za novu knjigu...
 

19. Javne tajne, Alice Munro
Četvrta zbirka Alice Munro prevedena na hrvatski jezik donosi osam novih priča, ponovno u izvrsnom prijevodu Maje Šoljan (koja je dvije godine za redom nagrađena Kiklopom za najbolji prijevod na hrvatski, i to oba puta za zbirke priča Alice Munro). Munro je ovu zbirku originalno objavila 1994. godine, a u godinama koje su uslijedile "Javne tajne" naišle su na prilične kritike, ne nužno negativne, da su tu zapleti Munroičinih priča najveće zagonetke. I dalje su te priče dosta mučne, i nesretne, ali i realne i stvarne, pa time suvremene. Uglavnom su to priče o ljubavi, ona vrsta o kojima najviše volimo tračati i prepričavati ih s dozom i neugode i naslade, jer su emocije bile povišene i bilo je mnogo strasti i ne nužno lošeg seksa.
 

20. Knjiga kratkih vječnih ljubavi, Andreï Makine
U kratkom romanu od svega 130 stranica, Makine kroz osam poglavlja ispisuje posvetu ženama koje su mu - odnosno, njegovom imaginarnom junaku - obilježile život na sasvim osobit način. Osam poglavlja zapravo funkcionira kao osam novela, ali ih ipak treba čitati redom, tim više što prvo i zadnje tvore svojevrsnu uokvirenu novelu, izazivajući nas na početku rečenicom: "Volio ju je… kako netko može biti voljen… samo negdje izvan ovog svijeta". Andreï Makine danas je ne samo francuska, nego i europska literarna zvijezda, što ima zahvaliti svom četvrtom romanu "Francuska oporuka" koji je 1995. godine dobio dvije najprestižnije francuske književne nagrade: Goncourt i Médicis.


21. Knjiga mojih života, Aleksandar Hemon
Ako ste ljubitelj stila i dobrog pripovijedanja, ako tražite autora koji je pažljiv promatrač života i osjećaja, i koji priču može ispričati praktički ni iz čega, a da je svejedno učini životno bitnom, onda je Hemon vaš autor. Životi Aleksandra Hemona započinju u Sarajevu, tada mirnom jugoslavenskom gradu u kojem se dječakov život vrti oko uličnog nogometa i čarki s djecom iz susjedstva, a završavaju slučajno u Chicagu, gdje autor izdaleka promatra kako u Sarajevu izbija rat i grad završava pod opsadom. "Knjiga mojih života" je i memoarska proza i dugački esej, istodobno divna i potresna, a jasno otkriva zašto Amerika danas Hemona smatra jednim od svojih najznačajnijih pisaca.
 

22. Knjiga sjećanja, Péter Nádas
Istočni Berlin, sedamdesete. Pod utjecajem događaja iz svoje mladosti, kad je svjedočio slomu Revolucije 1956. i samoubojstvu svog oca, državnog tužitelja, mladi Mađar pokušava se dokazati kao pisac. Dane provodi na kazališnim probama kako bi bio što bliže slavnoj glumici Thei. No oboje je ustvari opčinjeno tajanstvenim Melchiorom, kojem je glavni cilj bijeg preko Zida. Unatoč burnom životu mladić uspijeva pisati roman o njemačkom estetu s početka stoljeća. Rukopis završi kod nekoga komu nipošto nije bio namijenjen, a koji cijelu priču privodi kraju na svoj način. Prvi put objavljena u Mađarskoj 1986. nakon višegodišnje bitke s cenzorima, "Knjiga sjećanja" Pétera Nádasa moderni je klasik koji kritičari uspoređuju s djelima Marcela Prousta, Thomasa Manna i Jamesa Joycea.
 

23. Krvavi ban, Jagoda Šimac
Jagoda Šimac moderna je Marija Jurić Zagorka, a u svojem maštovitom i uzbudljivom povijesnom romanu romansira i reinterpretira mit o dolasku Hrvata 559. godine u današnju domovinu. Sedmero Hrvata koji su došli – petero braće i dvije sestre – zapravo su bili ghuli, podanici vampira Aryana Urpira Harawata. Oni će od divljeg, izgladnjelog plemena Slavena stvoriti Hrvate koje će Jagoda Šimac "zaustaviti" u 13. stoljeću i ispričati zanimljivu intimnu priču koja se odvija u turbulentnom povijesnom okruženju. Roman počinje Magdalenom, koja krije strašnu tajnu, a uskoro se pretvara u emotivno nabijenu dramu o biću koje je po svojoj biti demon (vampir), ali ima i sasvim ljudske emocije...
 

24. Moja borba, Karl Ove Knausgård
"Moja borba", odnosno "Min Kamp", gigantsko djelo norveškog pisca u šest tomova počinje smrću u obitelji, a nastavlja se opsežnom ispovijesti o prvoj i drugoj supruzi, djeci, borbi s alkoholom i otvorenim priznanjem da je autor bio spreman žrtvovati svaki odnos, pa tako i brak, radi knjige. Ipak, ovo nije ni literarna pornografija, a ni reality književnost. Norveška književna senzacija, Marcel Proust 21. stoljeća – kako mu tepaju, u potpunosti se ogolio u svojem pisanju, što samo po sebi vjerojatno ne bi bilo zanimljivo da nije riječ o promišljenom piscu koji je ispisao neke od najmoćnijih misli o životu i smrti. Obavezno pročitati!
 

25. Mračna mjesta, Gillian Flynn
Američka kraljica trilera, koja se proslavila romanom "Nestala" po kojem je snimljen i istoimeni film, u ovom je romanu mnogo bliže svojim literarnim počecima, što je i logično ako se zna da je u pitanju njezino drugo djelo. Dakle, ako očekujete "Nestalu", ovdje je nećete dobiti, ali ako su vam srcu prirasli jezoviti "Oštri predmeti", onda ćete dobiti prvoklasnu dozu užasa i strave.
 

26. Mr. Gwyn, Alessandro Baricco
Alessandro Baricco voli neobične likove – pomalo pomaknute osamljenike koji su odlučili slijediti svoje snove. Jasper Gwyn jedan je od takvih. Cijenjeni pisac, ćudljiv i suptilan četrdesettrogodišnjak, na prvi pogled zadovoljan svojim životom, iznenada odluči prestati pisati i nestati u očima svojih čitatelja. Potajno kreće u novi izazov: želi “pisati portrete”, ostvariti potpuno jedinstven oblik umjetničkog izričaja u kojem pojedinci nisu likovi nego priče. Portrete neće objaviti, već će ih dati svojim modelima uz uvjet da ih ni oni nikada ne smiju objaviti. Nalazi atelijer, svjetlo, zvuk, atmosferu i dekor, a onda i Rebeccu, djevojku koja postaje njegov prvi model i svojevrsni stožer romana koji povezuje sve likove.
 

27. Mrvica svaki dan, Željka Klemenčić
Kakvo bi to ljeto bilo bez dobre hrane? Uz ovu kuharicu nećete se, međutim, hraniti dobro, nego odlično! "Mrvica svaki dan" jedinstvena je kuharica izrasla iz jedinstvenog projekta, magazina Mrvica, novinarke i urednice Željke Klemenčić, poznate i kao članice žirija TV emisije "Tri, dva, jedan - kuhaj!". Ovu knjigu ne trebate ako već imate crni pojas iz kuhanja. Ali vas ona može nadahnuti da pokušate bolje doručkovati, mijesiti dobar kućni kruh ili kuhati za veliko društvo bez stresa i filozofiranja.
 

28. Noćna mora, Lars Kepler
Nitko ne plaši tako dobro kao Šveđani, pa ako ste ovoga ljeta raspoloženi za malo dobrog starog straha, preporučujemo posljednji roman iz serijala o inspektoru Jooni Linni. U ovom nastavku "lovi" Jureka Waltera, serijskog ubojicu koji je toliko strašan da liječnici, kad ulaze u njegovu ćeliju ili mu daju lijekove kroz prozorčić na vratima, nose čepiće za uši. S Jurekom Walterom se ne razgovora, ne gleda ga se u oči, ne pokušava mu se čitati s usana. Iako je već 13 godina izoliran na zatvorenom psihijatrijskom odjelu stockholmske bolnice, i dalje sije strah Švedskom. Jurek Walter je noćna mora Joone Linne. Zapravo, jedina osoba koje se Joona istinski boji.
 

29. Nova finska gramatika, Diego Marani
Drugi je svjetski rat, vojnom liječniku Petriju Friariju dovode na njemački brod-bolnicu, usidren u tršćanskoj luci 1943., teško ranjenog mladića koji je izgubio pamćenje. Isprva je pitanje hoće li uopće preživjeti. Udarac koji je dobio u potiljak bio je toliko jak da je pao u duboku komu. Kad se probudio, postalo je jasno da je udarac, osim dijela mekog tkiva, sa sobom odnio pamćenje i jezika i identiteta. Mladić nema nikakvih dokumenata, tek mornarsku jaknu na čiju je etiketu ušiveno ime Sampo Karjalainen i rupčić na kojem su izvezeni inicijali S. K. "Nova finska gramatika" poetična je, gotovo ljubavna priča posvećena jeziku i čovjeku u njemu, istinsko remek-djelo i lingvistike i književnosti.
 

30. Osmica, Rumena Bužarovska
Zbirka priča "Osmica" makedonske spisateljice Rumene Bužarovske sastoji se od osam priča. Njezini likovi raširili su se po svim životnim dobima, od dječjeg do starijeg, a odreda se radi o ženama-pripovjedačicama ili pak pričama kojima su u fokusu ženski likovi. Likovi, ne samo ženski, iznimno su plastični, skulpture od riječi. Tajna njihove uvjerljivosti je u ljudskosti: upečatljivi su po svojim slabostima i nesavršenostima, po paketu osobnosti. Rumenine priče su drame iz svakodnevice, često kondenzirane u nekoliko sati, napete kao krimići. Autorica koju uspoređuju s majstorima kratke priče, primjerice Raymondom Carverom i Alice Munro.
 

31. Pametno srce, Alain Finkielkraut
Alain Finkielkraut, koji je ponajprije poznat po svojim političko-filozofskim djelima i angažmanu, u ovoj knjizi odlučio se vratiti svojoj staroj, inicijalnoj ljubavi još od studija književnosti – romanu. Pod lijepim naslovom "Pametno srce" koje aludira na Pascala, na jednom je mjestu okupio devet čitalačkih iskustava, devet različitih tumačenja djela koja su ga snažno obilježila. Knjige koje čine njegovu idealnu biblioteku i između kojih cirkulira njegova misao su sljedeće: "Šala" Milana Kundere, "Sve prolazi" Vassilija Grossmana, "Povijest jednog Nijemca" Sebastiana Haffnera, "Zadatak" Philipa Rotha, "Prvi čovjek" Alberta Camusa, "Lord Jim" Josepha Conrada, "Zapisi iz podzemlja" Fjodora M. Dostojevskog, "Washington Square" Henryja Jamesa i "Babettina gozba" Karen Blixen.
 

32. Pismovnik, Mihail Šiškin
Jedini pisac koji je svojim romanima osvojio sve tri glavne ruske književne nagrade (uključujući "ruskog Bookera") Mihail Šiškin je jedna od najuglednijih suvremenih književnih ličnosti u Rusiji. Guardian je Šiškinov stil nazvao "raskošnim i inovativnim", proglasivši Šiškina najvećim živućim ruskim romanopiscem. U ovom lirskom romanu s elementima magičnog realizma dvoje mladih ljubavnika, Vladimir i Aleksandra, žive razdvojeni, a svoju ljubav održavaju na životu razmjenjujući strastvena pisma. No kako se njihova korespondencija nastavlja, postaje jasno da par nije razdvojen samo prostorno, nego i kronološki - Vladimir sudjeluje u Boksačkom ustanku u Kini 1900. godine, a Aleksandra je medicinska sestra u Rusiji sredinom 20. stoljeća.
 

33. Područje bez signala, Robert Perišić
Sedam godina prošlo je od Perišićeva posljednjeg romana, "Naš čovjek na terenu", a autor je u međuvremenu osvojio i američko književno tržište. U "Području bez signala" Perišić povezuje sadašnjost i prošlost i zbivanja na neobično širokom prostoru - od Sibira do Magreba, od Dinarida do Londona. Priča koja pokreće roman počinje u gradiću N. koji je deindustrijaliziran i propao, a ljudi se sele i odlaze. Tamo dolaze dvojica investitora koji bude nadu. Glavna radnja romana događa se u razdoblju od 2010. do 2012., a pozadina priče je globalna trgovina, pa roman "šeće" kroz razne gradove i dijelove svijeta. Zaplet povezuje likove koji se u stvarnom životu uglavnom izbjegavaju, a tu su i neke neočekivane ljubavne priče i, kako se stvar razvija, tako ženski likovi imaju sve veću ulogu.
 

34. Portret umjetnika kao mladog psa, Dylan Thomas
Fikcionalna autobiografija kultnog velškog pjesnika Dylana Thomasa pisana je u deset zasebnih, a opet međusobno komplementarnih stavaka. Thomasova je proza poetična, katkad patetična, atmosferična, katkad melankolična... "Portret umjetnika" ne pati od klasične naracije, naprotiv, sve se događa "jedne tople subote", u kojoj pisac vidi osamljenog mladića "sa sjenama svoje propasti", za kojeg se pita: "Zašto se zgurio tu s drugim ćudljivim čovjekom i sa mnom, osluškujući naše disanje, more, vjetar koji pod lukom raznosi pržinu, psa na lancu, rog za maglu i štropot tramvaja dvanaest ulica dalje, gledajući upaljenu šibicu, svježe lice dječaka koje se naviruje u tamu, zrake svjetionika, micanje ruke s cigaretom, kad su grad protegnut u kiši, krčme i klubovi i kavane, ulice sa skitnicama i arkade na šetalištu bili puni prijatelja i neprijatelja?"
 

35. Rat i rat, László Krasznahorkai
Ovogodišnji dobitnik prestižne međunarodne nagrade Man Booker, svoj je roman "Rat i rat" napisao u – jednoj rečenici. Već to bi bilo pothvat, s obzirom da se ta jedna rečenica prostire na 300 stranica, no mađarski pisac književnik je velikog formata – njegov glavni junak, arhivist dr. György Korin, na svoj četrdeseti rođendan iznenada shvati da ne razumije svijet koji ga okružuje. Stvarnost mu u trenu postane zastrašujuće zamršenom, jednoznačnost svijeta na koju je dotad bio navikao najednom se pretvara u tjeskobnu, nerješivu zagonetku. U tom mračnom trenutku očajanja započinje putovanje obilježeno sakralnim upletanjem drevnih vremena kojemu je krajnji cilj ništa manje nego pronalaženje izgubljena smisla u svijetu. Korina na tom putu vodi grčki bog Hermes, glasnik i predvodnik, no istodobno i zagonetni, nedokučivi, mračni gospodar, bog noćnih puteva, koji je spreman pokazati relativnost zakona i kompleksnost svijeta.
 

36. Ravnica, Jhumpa Lahiri
Subhash i Udayan nerazdvojna su braća, rođena u razmaku od samo petnaest mjeseci, koju često miješaju jednog s drugim u četvrti Calcutte gdje su odrasli. Ali oni su istodobno utjelovljenje čiste suprotnosti i čeka ih posve različita sudbina. Udayan je buntovan i karizmatičan, Subhash je poslušan sin, koji ne dijeli bratovu političku strast, pa će otići od kuće u Ameriku. Ali kad Subhash dozna za nesreću koja se dogodila njegovu bratu u ravnici ispred njihova roditeljskog doma, vratit će se u Indiju ne bi li sabrao krhotine slomljene obitelji i zaliječio rane koje je Udayan ostavio za sobom - među kojima je i ona u srcu bratove supruge.
 

37. Skrivena mana, Thomas Pynchon
Jedan od rijetkih prijevoda Pynchonovih djela na hrvatski, postao je obavezna literatura nakon istoimenog filma. Prošlo je mnogo vremena otkad je Larry "Doc" Sportello posljednji put vidio svoju bivšu devojku. Ona se iznenada ponovo pojavljuje u njegovu životu s pričom o tome kako se kuje urota i planira otmica stanovitog milijardera u kojeg je ona – kakva slučajnost – zaljubljena. I dok u Los Angelesu polako zamire doba psihodelije šezdesetih, Doc se upliće u bizarno klupko motiva i strasti u kojem obitavaju raznovrsni likovi: surferi, smutljivci, narkomani i rokeri, ubitačni zelenaš, saksofonist – tajni agent, bivši robijaš s tetoviranom svastikom, kao i tajanstveni entitet poznat kao Zlatni očnjak.
 

38. Slonica koja je izgubila sreću, Ajahn Brahm
Budistički redovnik Ajahn Brahm osvojio je hrvatsku publiku "Kravom koja je plakala", a sada je pred nama nova zbirka njegovih poučnih i duhovitih priča. "Slonica" donosi 108 priča koje će vas nasmijati i natjerati da na život počnete gledati novim očima. Polazeći od vlastitih iskustava i od priča koje su s njim podijelili njegovi učenici te starih šala ispričanih na nov način, Ajahn Brahm će svakoga potaknuti da preispita svoje životne obrasce.
 

39. Smijeh slobode – uvod u Feral Tribune, Boris Pavelić
Feral Tribune očito nije mrtav, jer je knjiga "Smijeh slobode" u kratkom roku postala hrvatski bestseler! Knjiga Borisa Pavelića opisuje i objašnjava 25 godina kultnog političko-satiričnog lista Feral Tribunea. Na temelju opsežnih citata iz Feral Tribunea i drugih medija, intervjua s Feralovim autorima i drugim sugovornicima, te osobnih zapažanja autora Borisa Pavelića, rukopis rekonstruira pokretanje i razvoj Feral Tribunea od nastanka do prestanka izlaženja.
 

40. Svjetlo koje ne vidimo, Anthony Doerr
Ovogodišnji dobitnik Pulitzerove nagrade za književnost svoj je roman pisao punih 10 godina. Godine rada na tekstu rezultirale su prekrasnom, kompleksnom prozom koja se može čitati i kao bildungsroman i roman o potrazi za dobrotom u dobroti nesklonim vremenima, kao roman o hrabrosti i roman o žrtvovanju koji se najčešće uspoređuje s još jednim velikim hit-romanom "Kradljivica knjiga". "Svjetlo koje ne vidimo" počinje pričom o ocu i njegovoj djevojčici, slijepoj od šeste godine, koji nakon ulaska nacista u grad bježe stricu u sjevernu Francusku u grad Saint-Malo. Ono što Marie-Laure ne zna jest da njezin otac sa sobom nosi ukleti dijamant koji nikako ne smije pasti nacistima u ruke. S druge je strane Werner, siroče opsjednuto radijom, kojem talent za tehnologiju osigurava mjesto u brutalnoj Hitlerovoj mladeži.
 

41. Što nas ne ubije, David Lagercrantz
Najiščekivanija knjiga godine, roman "Što nas ne ubije", nastavak je trilogije Millennium koju je napisao Stieg Larsson. Napisao ju je švedski novinar David Lagercrantz, po narudžbi Larssonova brata i oca, a hrvatski prijevod najavljen je za 27. kolovoza. Sadržaj romana nije poznat, ali sigurno je da ćemo se ponovno susresti s Lisbeth Salander.
 

42. Tisuću jeseni Jacoba de Zoeta, David Mitchell
"Tisuću jeseni" peti je od ukupno šest romana engleskog romanopisca Davida Mitchella, od 2012. godine svjetski poznate literarne zvijezde jer su tada brat i sestra Wachowski s Tomom Tykwerom snimili "Atlas oblaka", koji je predložak našao u Mitchellovu romanu iz 2004. godine. "Tisuću jeseni", roman od 528 stranica, u središtu radnje ima Jacoba de Zoeta, nizozemskog činovnika koji će na Dejimi, trgovačkom punktu na ulazu u Nagasaki, upoznati tajanstvenu primalju Orito i zaljubiti se. Predivan roman jednog od najboljih pripovjedača današnjice odlično će vas pripremiti za Mitchellov idući hit, "The Bone Clocks", koji će na hrvatski biti preveden na jesen.
 

43. Umjetnost života, Bruno Šimleša
"Umjetnost života" pismo je na 262 stranice koje je TV voditelj i pisac Bruno Šimleša napisao svojoj petogodišnjoj kćeri, anticipirajući tu djevojčicu i kao tinejdžericu, i kao odraslu ženu, i kao moguće majku i nečiju životnu partnericu, sigurno prijateljicu i, nada se, umjetnicu života. No to pismo nije samo upućeno vlastitom djetetu, nego bilo kojem djetetu na ovome svijetu; posebno unutrašnjem djetetu u svakome od nas. Ova Šimlešina knjiga, koja je već postala bestselere, više od svih dosadašnjih, gađa čitatelja u suštinu onoga što jest. Ukratko, otvoriš knjigu, knjiga otvori tebe. Luckasti tata, kako se Šimleša potpisuje u pismu svojoj kćeri, ispisao je ne samo jasne smjernice kako da svoj život živimo kao vrhunsku umjetnost, nego i predivne, poetične eseje kojima ćete se vraćati svaki put kad vam zatreba inspiracije za strastven i ispunjen život!
 

44. U vječnoj borbi sa sotonom, Donald Ray Pollock
Nakon Drugoga svjetskog rata razvojačeni Willard Russell vraća se s Južnog Pacifika noseći u sebi jezive uspomene. Kad se autobus koji ga vozi u rodno zapadnovirginijsko mjesto zaustavi u zalogajnici u mjestu Meade u Ohiju, zaljubi se u konobaricu Charlotte. Stiže kući, no uskoro odlazi u Meade zaprositi Charlotte. Vjenčaju se i nakon tri godine rodi im se sin Arvin. Charlotte se poslije razboli, a Willard je po svaku cijenu želi spasiti. No kako i čime udobrovoljiti Boga da Charlotte ozdravi? U romanu "U vječnoj borbi sa sotonom" Pollock je stvorio mračni portret ljudske prirode, majstorski pokazao što se događa kada nema ničeg u što bi se vjerovalo, a svjetlo nade jedva se nazire.
 

45. Veličanstveni Poskokovi, Ante Tomić
U novom Tomićevom romanu upoznajemo nove Poskokove - oca i sina, Tomislava i Zdeslava Poskoka. Tomić je radnju izmjestio iz ruralnog u urbani prostor, ali "poskočki" mentalitet je neuništiv. Ta žilavost prema opstanku, rođačke veze, korupcija, kriminal, umreženost najviših instanci - od crkvenih, političkih i gospodarstvenih - oko toga se vrti priča koja umnogome podsjeća na sve ono što se u Hrvatskoj i događa. To je priča o Poskokovima i njihovoj tajkunizacji i neuništivoj volji za održanjem. Ako vam se priča čini odnekud poznatom, niste pogriješili.
 

46. Vrata, Magda Szabó
Roman počinje u trenutku kad se još relativno mlad par pisaca – vrlo nalik autorici i njezinom suprugu Tiboru Szobotki, useljava u novi, veći stan. Pripovjedačica, godinama na margini mađarskih književnih krugova iz političkih razloga, odjednom postaje tražena: nju i supruga pozivaju na tribine, predavanja, književne večeri, na gostovanja u inozemstvo, suradnju joj nude časopisi i televizijska kuća. To joj stvara problem: suočena s naglim uzletom svoje karijere prisiljena je naći ženu koja će skrbiti o domu. "Vrata" su ozbiljan, na trenutke opor, pa i šokantan roman, klasik mađarske književnosti. Usprkos toj ozbiljnosti, "Vrata" se čitaju i kao napeti triler, jer Magda Szabó vrsna je pripovjedačica koja pažljivo gradi odnos između glavnih junakinja, vješto ga produbljujući tajnama koje se postupno otkrivaju i emocijama koje žene osjećaju. Divan roman koji ćete dugo pamtiti i koji će vam na kraju malo slomiti srce.
 

47. Vrati se i kaži zbogom, Raphaëlle Oskar, Srđan Sandić
Raphaëlle i Srđan bili su si stranci kad je jedno odlučilo drugome poslati poruku pod pretpostavkom da si imaju puno toga za reći. Iz njihove prepiske, nadrealističkog eksperimenta, izrasla je moćna, bezobrazna i poetična knjiga, nabijena autentičnim emocijama, a koja govori o nevoljenoj djeci, slomljenim srcima, gladi, stvaranju, ljubavi, rasizmu i tome koliko je teško, ali potrebno – vratiti se i reći zbogom.
 

48. Vršenje dužnosti, Emir Imamović Pirke
Meni osobno najbolji roman iz edicije Balkan Noir 24sata, vrhunski je krimić o hrvatskom mraku, začinjen prijateljskom i obiteljskom dramom. Ivor Bošnjak bivši je načelnik Odjela za strance u neimenovanom hrvatskom gradu. Oženjen je Jasminom, s kojom ima dvoje djece, a slobodno vrijeme provodi s četvoricom prijatelja iz djetinjstva. Nakon noći u kojoj su pretjerali s cugom, drogom i hranom s roštilja, Bošnjak ujutro dolazi na novo radno mjesto. Postao je vršitelj dužnosti načelnika Policijske uprave. Stari načelnik, kojeg svi zovu Šef, dočekat će Ivora u uredu: u fotelji, omotan zelenom ljepljivom trakom i, očito, mrtav, a uskoro će u zoološkom vrtu, u medvjeđem kavezu, završiti i jedan od četvorice Ivorovih bliskih prijatelja.
 

49. Zemlja otaca, Nina Bunjevac
"Zemlja otaca" priča je o životu autoričina oca i njezinu ranom djetinjstvu u Jugoslaviji. On je pedesetih godina prošlog stoljeća kao vojno lice prebjegao iz Jugoslavije u Kanadu, gdje se šezdesetih godina pridružio skupini Nikole Kavaje, čovjeka koji je sebe prozvao "lovcem na Tita". To je bila tajna srpska teroristička organizacija pod imenom SOPO, čiji je cilj bio oboriti vladu Jugoslavije širenjem propagandnih materijala po dijaspori i podmetanjem bombi u jugoslavenskim konzulatima i ambasadama u Sjevernoj Americi. Ninin otac 1977. poginuo je u nerazjašnjenoj eksploziji u Torontu, a strip koji je napisala i nacrtala prati sve te dramatične događaje u prvom autobiografskom djelu.


50. Zovem se nebo, Tanja Tolić
Dopustite mi na kraju i jedan privatan trenutak. "Zovem se nebo" moj je prvi roman, nagrađen nagradom Sfera za najbolji hrvatski SF roman 2014. godine, a evo što su o njemu rekli drugi kritičari. Helena Sablić Tomić: "Ovo je knjiga o ljubavi, boli, kajanju, nadi i nesvakidašnjoj prilici da se pobijedi sudbina." Jagna Pogačnik: "Jer, roman Tanje Tolić gotovo je malo čudo, svakako velika iznimka u domicilnoj književnosti kojom uglavnom dominiraju teme ‘crnjaka’ prepisanih iz zbilje, roman koji pročitate s guštom, zapamtite lijepe rečenice i jednostavno se osjećate dobro, bez obzira vjerujete li u anđele ili ne." Davor Špišić: "'Zovem se nebo' nije knjiga koja se čita, ona se grli poput jedine ljubavi. U njezinoj riznici ima najmanje milijardu rečenica koje nikada nećete zaboraviti, jer, ubrizgavate ih direktno u krvotok da vam pumpaju srce."



 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više