Na treći Festival svjetske književnosti dolaze Keret, Esterházy, Sofi Oksanen, Foenkinos...

U Zagrebu će 3. do 11. rujna gostovati brojne svjetske i domaće književne zvijezde, između ostalih književnici Jean Mattern, Étienne Davodeau, Emmanuelle Pagano, Filip David, Reinhard Kleist, Clemens Meyer, Julya Rabinowich, Ernesto Mallo, Diego Marani i brojni drugi pisci, autori stripa i kreativci iz 15 zemalja svijeta

Big 928 3057

Na trećem Festivalu svjetske književnosti u organizaciji Frakture, koji će se održati u Zagrebu od 3. do 11. rujna, gostovat će brojne svjetske i domaće književne zvijezde, između ostalih književnici Etgar Keret, Péter Esterházy, Sofi Oksanen, David Foenkinos, Jean Mattern, Étienne Davodeau, Emmanuelle Pagano, Filip David, Reinhard Kleist, Clemens Meyer, Julya Rabinowich, Ernesto Mallo, Diego Marani, Maša Kolanović, Borivoj Dovniković, Kristian Novak, Andrej Nikolaidis, Edo Popović, Tomislav Zajec, Helena Klakočar, Miljenko Jergović, Andrej E. Skubic i brojni drugi pisci, autori stripa i kreativci iz petnaest zemalja svijeta.

Uz već poznate programe razgovora i okruglih stolova s brojnim književnim zvijezdama iz Europe i svijeta, Festival svjetske književnosti ove godine uvodi tri nova programa, čime dobiva potpuni multimedijalni karakter te još zornije pokazuje koliko su književnost i čitanje važni. Uz tribinu Razotkrivanje, okrugle stolove, program Pisac i njegov čitatelj, izložbu likovnih radova po motivima knjiga te iznimno uspješnu književnu matineju za srednjoškolce, Festival uvodi autorski strip u programu Mali noćni strip-tiz, zatim program filmskih večeri s filmovima nastalima po književnim predlošcima te program nazvan Škola stripa.

 

Autori stripova bit će uključeni u okrugle stolove te će se književnost i autorski strip, dvije pripovjedne umjetnosti koje se objavljuju u knjigama, naći u istoj ravni. Prije svakoga filma predviđene su kraće diskusije s autorima o transponiranju njihova djela u drugu narativnu formu. U Školi stripa istaknuti svjetski i domaći autori vodit će strip-radionice za studente Akademije likovnih umjetnosti i učenike Škole za primijenjenu umjetnost.

 

Festival predstavlja i nekoliko svježih ideja poput scenskih čitanja prije tribine Razotkrivanje, koja će u suradnji sa studentima Akademije dramskih umjetnosti režirati talentirana studentica režije Tatjana Damjanović, te praćenja festivalskih događanja kratkim kritičkim izvještajima, kritikama, intervjuima i blogovima, koje će pisati studenti Filozofskog fakulteta pod mentorstvom dvoje pisaca i književnih kritičara Dijane Matković i Svena Popovića.

Dosadašnja uspješna suradnja Festivala svjetske književnosti s domaćim i stranim institucijama i manifestacijama ove se godine nastavlja još intenzivnije. Ponajprije posebno valja istaknuti suradnju s Festivalom Rendez-vous koja je omogućila gostovanje niza ponajboljih suvremenih francuskih autora na Festivalu svjetske književnosti - Davida Foenkinosa, Jeana Matterna, Étiennea Davodeaua i Emmanuelle Pagano, te ekskluzivno prikazivanje francuskih filmova nastalih prema originalnim scenarijima Patricka Modiana te djelima Davida Foenkinosa i Étiennea Davodeaua.

U suradnji s uglednim međunarodnim književnim festivalima Vilenica iz Slovenije i Cúirt iz Irske Festival svjetske književnosti od ove je godine dio projekta "Sharing the Wor(l)d", koji je odobren i sufinanciran u okviru programa Europske Unije Kreativna Europa. "Razmjena" pisaca, kritičara, ali i publike, putujuće izložbe knjiga te prijenosi razgovora uživo u gradove partnerskih festivala samo su neke od zajedničkih aktivnosti projekta. (N. K.)



 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više