Treći Festival svjetske književnosti otvara francuski pisac David Foenkinos

Na Festivalu koji traje od 3. do 11. rujna gostovat će više od 45 domaćih i stranih književnika. Večeras će se čitateljima predstaviti autor "Delikatnosti", romana koji se u Francuskoj prodao u više od milijun primjeraka i prema kojem je snimljen film s Audrey Tautou u glavnoj ulozi

Big 932 3063

Večeras u 20 sati u zagrebačkom kinu Europa otvara se treći Festival svjetske književnosti na kojem će u idućih osam dana gostovati više od 45 stranih i domaćih pisaca. U goste od stranih književnika hrvatskim čitateljima, u organizaciji Frakture, dolaze Etgar Keret, Sofi Oksanen, Jean Mattern, Étienne Davodeau, Emmanuelle Pagano, Filip David, Reinhard Kleist, Clemens Meyer, Julya Rabinowich, Ernesto Mallo i Diego Marani, a prvi pisac koji će se predstaviti publici odmah nakon otvorenje na tribini Razotkrivanje je David Foenkinos.

David Foenkinos francuski je pisac i scenarist. Rođen je 1974. u Parizu. Nesuđeni muzičar, profesor gitare i strastveni ljubitelj književnosti od svoje 16. godine, kad je zbog rijetke bolesti proveo dva mjeseca u bolnici, studirao je književnost na Sorbonnei, a 2002. objavio je svoj prvi roman. Posljednjih nekoliko godina, njegova se djela nalaze u samom vrhu ljestvica najprodavanijih naslova u Francuskoj i u svijetu (preveden je na 40 jezika). Dosad je objavio petnaest romana i jedan kazališni komad.

Njegov roman "Delikatnost" (Vuković & Runjić, 2014.) postao je bestseler u Francuskoj – prodan je u više od milijun primjeraka, a prema njemu je 2011. snimljen i istoimeni film s Audrey Tautou u glavnoj ulozi. "Delikatnost" je moderna ljubavna bajka puna francuskog šarma i poezije, inače Foenkinosov osmi roman koji mu je priskrbio čak devet književnih nagrada. U njemu je jedan iznenadni poljubac promijenio sve. Mlada i lijepa Nathalie jednog dana na ulici upoznaje svojeg budućeg muža. Od prvog susreta njih dvoje žive nepomućenu sreću, sve do jedne lijene nedjelje koju Nathalie provodi čitajući, a njen muž odlazi na trčanje s kojeg se više nikada ne vraća. Okrutna Fortuna dala je, pa uzela. Nathaliein život sada sveden je na posvećenost poslu i ustrajan pokušaj zaborava. No, posve neočekivano, baš kao i prvi puta, Nathalie se naposljetku ponovno zaljubljuje – ovoga puta, na zaprepaštenje okoline, u posve neprivlačnog, nespretnog i samozatajnog Šveđanina s kojim će još jednom potražiti tandemsku sreću.

Detaljan program cijelog festivala možete naći na www.literaturamundi.com/program/

Ulaz na sva festivalska događanja je besplatan, a osiguran je i simultani prijevod. (N. K.)



PROGRAM, 3. 9.

20 sati - Kino Europa, Velika dvorana, Svečano otvaranje

20.30 sati - Tribina Razotkrivanje: David Foenkinos, vodi Seid Serdarević

22 sata - Nakon otvaranja u predvorju kina Europa nastupa jeboTon ansambl



 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više